Tosun, “Önlem alma kültürünü geliştireceğiz”

Tosun, “Önlem alma kültürünü geliştireceğiz”
AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun düzenlenen basın toplantısında, “Afetlere hazırlık yılı ile toplumda önlem alma kültürünü geliştirmeyi hedeflemeyiz. AFAD Türkiye’nin ortak gücüdür” ifadelerine yer verdi

Afetlere Hazırlık Yılı başladı. Bu kapsamda AFAD tarafından ‘Afet ve Acil Durum Çantası’ teması ile bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun ve basın mensupları katıldı. AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun Konya’daki riskli bölgeleri değerlendirdi. Akşehir, Taşkent ve Hadim ilçelerinin heyelan olayları, Taşkent, Seydişehir, Halkapınar ve Meram ilçelerinin kaya düşmesi, Seydişehir, Ereğli, Karapınar ve Cihanbeyli ilçelerinin su baskınları ve sel olayları, Karapınar ve Çumra bölgelerinin ise obruk bakımından risk oluşturduğunu bildiren Tosun, her an afetlere hazırlıklı olmayız mesajı verdi.

“TEMEL AFET BİLİNCİ KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN VERİLMELİ”

Akşehir, Ilgın, Tuzlukçu ve Doğanhisar ilçelerine ise deprem ivmesinin derecelerinin yüksek olduğunu vurgulayan Tosun, “Türkiye çapında 950 deprem istasyonu ile deprem 7/24 takip edilmektedir. Herhangi bir depreme karşı ise ne kadar hasar olabileceği ise AFAD Red çıktısı üzerinden tahminler alınabilmektedir. İlimizdeki bölgesel ölçekli fay zonları Akşehir fay zonu, Tuz gölü fay zonu, Ecemiş fay zonu şeklindedir. Ova havza kenarlarını sınırlayan fay zonları ise; Konya fayı, Cihanbeyli fayı, Ilgın fayı ve Altınekin fayıdır. Ülkemizde bulunan 950 adet istasyondan 21 tanesi Konya’dadır. Deprem riski açısından en büyük afeti ilimizde 6 büyüklüğünde Akşehir depremi 15 Aralık 2000 tarihinde yaşadık. 2018 yılında Konya’da 481 deprem meydana geldi. 2019 yılında 0,5 3,8 aralığında 199 deprem meydana gelmiştir. Temel afet bilinci, toplumsal duyarlılığın artırılması, küçük yaştan itibaren yani ilkokul yıllarından itibaren verilmelidir. AFAD olarak hayatımızın sonuna kadar insanlara bu eğitimi vermenin gayreti içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

“İNSANA TEMAS EDEN PROJELER YÜRÜTÜYORUZ”

 “AFAD toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projelerle çalışmalar yürütmeyi sürdürüyor” diyen Tosun,  “Afetlere hazırlık yılı afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen bir süreci işaret ediyor. İnsanlara afetlere hazır ol çağrısının yapılacağı programla 12 ay boyunca çok sayıda faaliyet ile etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanmakta. 12 ayda Afetlere hazırlık yılı ile toplumda önlem alma kültürünü geliştirmeyi hedeflemeyiz. Afet risklerini anlamak, afet çantası, toplanma alanları, afet sigortası, bina güvenliği, AFAD gönüllüğü, yangın tatbikatlar sadece AFAD’ın değil her bir bireyin yapması gereken çalışmaları içermektedir. AFAD Türkiye’nin ortak gücüdür” ifadelerine yer verdi.

“EN AZ HASARLA ATLATMA GAYRETİ İÇERİSİDNE OLACAĞIZ”

Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise tedbir almanın önemine vurgu yaparak, “AFAD’dan korkmayacağız tedbir almamaktan korkacağız. Doğal afetler doğanın bir gerçeği ve bu şekilde yaşamayı öğrenerek en az hasarla afeti atlatabilme gayreti içerisinde olmalıyız” diye konuştu. Konuşmaların ardından Yıldız Tosun ve Mehmet Aydın afet ve acil durum çantasının içerisinde bulunması gereken eşyaları kamuoyu ile paylaşırken herkesin evinde afet ve acil durum çantasının bulunması gerektiğini vurguladı. (Ayşegül Ertul)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.