TP'den bu yıl 2 milyar dolarlık sondaj

TP'den bu yıl 2 milyar dolarlık sondaj
Türkiye Petrolleri bu yıl yurt içi ve yurt dışında yapacağı petrol ve doğalgaz aramalarıyla üretimi için 2 milyar 68 milyon dolar yatırım planlıyor - Yurt içi arama ve üretim harcamaları için 272 milyon dolar öngörülürken, bu miktar yurt dışında 1 milyar

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Türkiye Petrolleri'ne (TP) bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarıyla üretimi için, yurt dışında 1 milyar 796 milyon, yurt içinde ise 272 milyon dolar olmak üzere, toplamda 2 milyar 68 milyon dolar kaynak ayrılması planlandı.

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2016 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin petrol ve doğalgazda yurt içi arama ve üretim yatırımları 2002'den bu yana yaklaşık 6 kat artışla 90 milyon dolardan 627 milyon dolara yükseldi. Bu yıl ise yurt içinde doğalgaz ve petrol arama ve üretim faaliyetleri için öngörülen toplam 451 milyon dolarlık bütçenin 272 milyon doları TP'ye tahsis edilecek.

TP, hem yurt içinde hem de yurt dışında Türkiye'nin ham petrol ve doğalgaz arzına katkıda bulunmak amacıyla yatırımlar yapıyor. Buna göre, geçen yıl yurt içi yatırımları için 424 milyon dolar kaynak ayrılan TP'nin bu yılki yurt içi yatırım bütçesi 272 milyon dolar düzeyinde kalacak.

Geçen yıl sonu itibarıyla yurt dışında 1 milyar 640 milyon dolarlık yatırım yapan TP'nin bu yılda yurt dışı arama ve üretim faaliyetlerine devam ederek yatırımlarını 1 milyar 796 milyon dolara yükseltmesi öngörüldü.

TP'nin petrol ve doğalgaz aramayla üretimi için bu yıl yapacağı toplam yatırım 2 milyar 68 milyon doları bulacak.

- TP'nin yatırımları farklı coğrafyalara

Türkiye'de Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde arama faaliyeleri bulunan TP, yurt dışında halen Azerbaycan, Irak, Libya, Afganistan ve Rusya'da arama ve üretim çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, şirket Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika'da da iş geliştirme faaliyetlerine devam ediyor.

TP geçen yıl yurt dışındaki projeleri kapsamında yaklaşık 22 milyon varil petrol eşdeğeri üretim gerçekleştirirken, bu miktarın bu yıl 22,4 milyon varile ulaşması planlanıyor.

2016 Bütçe Tasarısı'nda yer alan TP'nin yurt içi ve yurt dışı yatırımları şöyle:

Yıllar Yurtiçi (milyon dolar) Yurtdışı (milyon dolar)
2002 35 189
2015 424 1,640
2016 272 1,796


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.