Transdinyester sorununa çözüm arayışları

Transdinyester sorununa çözüm arayışları
AGİT, Transdinyester sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin iki ay içerisinde Berlin'de başlamasını istedi

VİYANA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, gelecek iki ay içerisinde Almanya'nın başkenti Berlin'de Transdinyester sorunuyla ilgili 5+2 formatında kalıcı siyasal görüşmelerin başlamasına hazır olduklarını bildirdi.

AGİT'ten yapılan yazılı açıklamada, Transdinyester sorununun çözümüne yönelik müzakerelere katılan arabulucular ve gözlemcilerin 5-6 Nisan 2016'da Moldova'nın başkenti Kişinev ve Transdinyester'in başkenti Tiraspol'u ziyaret ettikleri belirtildi.

Ziyarette Moldova Başbakanı Pavel Filip, Meclis Başkanı Andrian Candu, Başbakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Gheorghe Balan ve Dışişleri Bakanı Andrei Galbur ile Transdinyester lideri Yevgeny Shevchuk, Meclis Başkanı Vadim Krasnoselsky ve Başmüzakereci Vitaly Ignatiev ile görüşüldüğü kaydedildi.

- Müzakerelere hazırız

Açıklamada, 4 Aralık 2015 tarihli AGİT Bakanlar Beyannamesi'ne uygun olarak "çözüm vizyonuna yönelik çalışmalar ve hedeflere yönelik somut adımların atılmasının ihtiyaç" olduğu vurgulandı.

Başmüzakerecilerin çalışma grubu formatında 1+1 toplantı yapmaya davet edildiği açıklamada, "Arabulucular, tarafların yükümlülük ve işbirliğiyle önümüzdeki iki ay içerisinde Berlin'de 5+2 formatında kalıcı siyasal görüşmelerin başlamasına hazırdır" ifadesi kullanıldı.

- Kırım işgali müzakereleri dondurdu

AGİT bünyesinde 5+2 formatında yapılan müzakerelere Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve AB temsilcileri katılıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da birinci turu 27-28 Şubat 2014'te yapılan müzakereler, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra sekteye uğradı. 10-11 Nisan 2014 için planlanan ancak daha sonra iki kez ertelenen görüşmeler, bugüne kadar yapılmadı.

- Transdinyester sorunu

Moldova’nın 1991'de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra, Dinyester nehrinin doğu kıyısında kalan Transdinyester de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle son buldu. Moldova ile Transdinyester arasında 1993'te AGİT bünyesinde başlayan çözüm görüşmeleri halen devam ediyor.

Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmayan Transdinyester'in, kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

Moldova, Transdinyester bölgesinin kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Rusya'nın desteğini alan Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor.
















Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.