Trump "Öğretmenlere Silah" Konusunda Kararlı

Trump "Öğretmenlere Silah" Konusunda Kararlı
ABD Başkanı Trump, ülkedeki kitlesel silahlı saldırıları önleyebilmek için silah alım yaşının yükseltilmesi, öğretmenlere silah verilmesi ve daha güçlü güvenlik kontrolleri üzerinde çalışılabileceğini belirtti- Trump:- "Silahtan arındırılmış bir okul, köt

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki kitlesel silahlı saldırıları önleyebilmek için alınabilecek tedbirler arasında "silah alım yaşının yükseltilmesi", "öğretmenlere silah verilmesi" ve "daha yoğun güvenlik kontrolleri" gibi başlıkları öncelediklerini söyledi.

Beyaz Saray'da yerel yöneticilerle bir araya gelen Trump, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, okulların ve öğrencilerin güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu vurguladı.

Silah alımlarında daha sıkı güvenlik kontrolleri getirebileceklerini kaydeden Trump, yarı otomatik silahların tam otomatik olarak kullanılmasına yarayan aparatların yasaklanabileceği sinyalini verdi.

Beyaz Saray'daki buluşma öncesi Twitter hesabından da konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trump, ülkedeki kitlesel silahlı saldırılarla mücadele etmek için yine silahla sağlanacak güvenlik tedbirlerine vurgu yaptı.

- "Silah konusunda uzmanlaşmış" öğretmenler

Trump, "Silahtan arındırılmış bir okul, kötü insanlar için mıknatıs gibidir. Asla öğretmenlere silah verin demedim. Benim dediğim şey, askeri veya özel eğitim ile silah kullanımında uzmanlaşmış öğretmenlere gizli silah taşıma imkanının verilmesi üzerineydi." ifadelerini kullandı.

Bir okula yapılan silahlı bir saldırının ortalama 3 dakika, polisin ve ilk yardım ekiplerinin olay yerine intikalinin ise 5 ila 8 dakika sürdüğünü aktaran Trump, "İyi eğitilmiş, silah konusunda uzman öğretmenler ve eğitimciler, polis gelmeden önce sorunu daha hızlı çözerdi. Büyük bir caydırıcılık." değerlendirmesinde bulundu.

- Trump'tan "acil eylem" planı

Ayrıca Trump, silah alım yaşının 21'e yükseltilmesi, yarı otomatik silahların tam otomatik silah olarak kullanılmasına imkan sağlayan aparatların yasaklanması ve silah alımında daha sıkı güvenlik kontrolleri getirilmesi için çaba göstereceğini belirtti.

Beyaz Saray'da önceki gün, okul saldırılarında yakınlarını kaybeden kişileri ağırlayan Trump, kitlesel silahlı saldırıları engellemek için her şeyi yapacaklarını ifade etmişti.

14 Şubat'ta Florida'da 17 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının benzerlerinin bir daha yaşanmaması için çalışacaklarını dile getiren Trump, "Eğer silah kullanmayı bilen bir öğretmeniniz olsaydı saldırıyı çok daha hızlı durdurabilirdi." demişti. Lisede bazı öğretmenlerin saldırı sırasında kaçışmak durumunda kaldığını hatırlatan Trump, okulda kimi görevlilerin en azından silah taşıma durumu olsa bu davranışın yerine saldırganı durdurmayı deneyebileceğini kaydetmişti.

Polisin Florida'daki lise saldırısının başlamasından 8 dakika sonra olay yerine geldiğini belirten Trump, okullardaki eğitim görevlilerinin yüzde 20'sine silah taşıma yetkisi verilmesi konusunu değerlendireceklerini bildirmişti.

Florida eyaletine bağlı Broward kentinde 19 yaşındaki Nikolas Cruz'un Stoneman Douglas Lisesine düzenlediği silahlı saldırıda 17 kişi ölmüştü.

Amerikan basınında yer alan haberlerde Cruz'un, "Florida Cumhuriyeti" adlı beyaz ırkçı bir gruba üye olduğu ve Müslümanlar ile siyahilerden "nefret ettiği" belirtilmişti. Sosyal medyadaki paylaşımlarında "profesyonel bir silahlı okul saldırganı olma" arzusunu ifade ettiği ortaya çıkan Cruz'un, daha önce iki kez "saldırı düzenleyeceği" yönünde tehdit mesajları paylaştığı aktarılmıştı.

Saldırganın AR-15 tarzı yarı otomatik silah kullandığı ve silahı yasal olarak temin ettiği de kaydedilmişti. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ise failin "öldürme arzusu", silah satın aldığı ve bir saldırı planlayabileceği yönünde geçen ay gelen istihbaratın ajanlarca soruşturulmadığını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.