Tunus'ta Yerel Seçim Tartışması

Tunus'ta Yerel Seçim Tartışması
Tunus'ta YSK, partilere seçimlerin açıklandığı 25 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilmesinin önündeki engelleri anlattı

TUNUS (AA) - Tunus'ta Yüksek Seçim Komisyonu'nun muhalefet partileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, yerel seçimlerin açıklandığı 25 Mart 2018'de gerçekleştirilmesi konusundaki engelleri anlattığı bildirildi.

Tunus Ulusal İnşa Partisi Genel Sekreteri Riyad Şuaybi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YSK'nın bugün muhalefet partileriyle toplantı yaptığını söyledi. Şuaybi, toplantıda yerel seçimlerin gerçekleştirilmesindeki zorlukların anlatıldığını dile getirdi.

YSK'nın 24 Kasım'da seçim tarihini açıklamasına rağmen duyurunun resmi gazetede yayınlanmadığını ifade eden Şuaybi, YSK, hükümetten konuya ilişkin resmi bir yanıt almadığı için söz konusu durumun yaşandığını söyledi.

Toplantıya mecliste temsili bulunan partilerden yetkililerin de katıldığını aktaran Şuaybi, "Bazı partiler, seçimler için yeni tarihin açıklanmasını talep etti. Ancak, bu talep YSK tarafından uluslararası seçimlerin bağımsızlığı standartlarına aykırı şeklinde değerlendirildi." dedi.

Şuaybi, toplantıda, 25 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı, hükümet ve parti temsilcilerinin YSK ile yerel seçim sürecine ilişkin basına açık bir toplantı gerçekleştirmesinin kararlaştırıldığını sözlerine ekledi.

Tunus'ta ulusal koalisyonda iktidar ortağı Nida Tunus Partisi Sözcüsü Munci el-Harbavi, yerel basına yaptığı açıklamada, partisinin yerel seçimler için 25 Mayıs 2018 tarihi teklifini sunduğunu belirtmişti. Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de 25 Mart 2018 tarihine işaret ederek mümkün olan en yakın zamanda yerel seçimlerin yapılması gerektiğini ifade etmişti.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu da yerel seçimlerin 25 Mart'ta yapılmasını kararlaştırdı ancak, şu ana kadar Cumhurbaşkanlığından bu tarihin onaylandığına dair bir karar çıkarılmadı. Bu durum da söz konusu tarihin ertelenmesi ihtimalini gündeme getiriyor.

Tunus'ta seçim yasası sandıklara gitmeden en az üç ay önce Cumhurbaşkanı'nın seçim tarihini resmi olarak açıklamasını gerektiriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.