Tunus'un Karkana Adası'ndaki işsizlik gösterileri

Tunus'un Karkana Adası'ndaki işsizlik gösterileri
İşsizler Birliği Koordinatörü Suveysi:"Vadedilen çevre şirketi henüz kurulmadı. İlgili kurumların konuya ilişkin açıklamaları, göz boyamaktan ibaret""Gençler, başta Tunus'un gaz ihtiyacının yüzde 12,5'ini karşılayan Petrofac olmak üzere bölgedeki petrol ş

KARKANA (AA) - Tunus'un Karkana Adası'nda nisan ayının başından bu yana devam eden protestoların, hükümetin öncelikli sorunları arasında yer alan işsizlik dosyasının yeniden açılmasına neden olabileceği öngörülüyor.

Karkana'daki gençler, adanın önde gelen petrol şirketlerinden Petrofac'in kendilerine iş imkanı sağlaması talebiyle gösteriler düzenliyor. Göstericiler, işçi birlikleri, şirket ve hükümet arasında geçen yıl varılan, "petrol şirketlerinin yol açtığı çevre kirliliğini önleyecek bir şirketin kurulması suretiyle istihdamın artırılmasını" içeren anlaşmanın uygulamaya konulmasını talep ediyor.

Son birkaç aydır genellikle Petrofac şirketi yakınlarında düzenlenen ve zaman zaman tansiyonun yükseldiği eylemlerde, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu taraflar arasında arbede yaşanıyor.

- Adadaki işsizlik sorunu

İşsizler Birliği Koordinatörü Ahmed es-Suveysi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ada sakinlerinin özellikle de üniversite mezunu gençlerin, iş bulmak için bölgedeki petrol şirketlerine başvurmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, "Gençler, başta Tunus'un gaz ihtiyacının yüzde 12,5'ini karşılayan Petrofac olmak üzere bölgedeki petrol şirketlerine iş başvurusunda bulunuyor. Hükümete bağlı Tunus Petrol Faaliyetleri Kurumu adadaki gaz projelerinde yüzde 55, Petrofac şirketi ise yüzde 45 hisseye sahip." dedi.

Koordinatör Suveysi, şu ana kadar bahsi geçen anlaşmanın şartlarının yerine getirilmediğine dikkati çekerek, "Vadedilen çevre şirketi henüz kurulmadı. İlgili kurumların konuya ilişkin açıklamaları, göz boyamaktan ibaret." ifadelerini kullandı.

- Güvenlik güçlerinin eylemlere müdahalesi

İşsiz gençlerin yeniden başlattığı ve yaklaşık üç aydır devam eden gösteriler karşısında güvenlik güçlerinin önlemlerini artırdığını ifade eden Suveysi, "Güvenlik güçleri, nisan ayı başlarındaki eylemlere şiddet kullanarak müdahale etti. Şirketin önünde kurulmuş eylem çadırının etrafını kuşatan güvenlik güçleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Bölgedeki gerginlik tüm adaya yayıldı ve her iki taraftan da yaralıların olduğu çatışmalar çıktı." diye konuştu.

- Petrofac şirketinin bölgeden çekilme planları

Karkana çevresindeki petrol çalışmalar Ashtart, Miskar, TBC ve Petrofac olmak üzere dört şirket tarafından yürütülüyor. Bölgede stratejik bir konumu olduğu belirtilen Petrofac Genel Müdürü İmad ed-Derviş, daha önce yaptığı açıklamada, şirketin Tunus'tan ayrılma fikrine dikkati çekmişti.

Derviş, açıklamasında, "Şirketimiz, faaliyetlerinin tekraren sekteye uğratılması nedeniyle bölgeden ayrılmayı ciddi şekilde düşünüyor. Söz konusu aksaklıklar nedeniyle şirketin bir günde uğradığı yaklaşık 100 bin dolarlık zararın yanı sıra 400'den fazla çalışanın işine son verildi." ifadelerini kullanmıştı.

- Ne olmuştu?

Karkana'daki olaylar, geçen sene üniversite mezunu gençlerin özellikle adada faaliyet gösteren Petrofac şirketinin kendilerini istihdam etmesi için hükümetin, şirket yetkililerine baskı yapması talebiyle düzenlediği gösterilerle patlak vermişti. Bu yıl da nisan ayı başlarında yeniden fitili ateşlenen gösterilerde eylemciler, stratejik bir konumu olduğu düşünülen Petrofac şirketi yakınlarında bir araya gelmişti.

Güvenlik güçleri, 4 Nisan'da Karkana Adası'nda düzenlenen gösterilere müdahale etmiş, dört eylemci gözaltına alınmıştı. Aynı gün adada söz konusu müdahaleyi protesto için Tunus Genel İşçi Birliğinin çağrısıyla genel greve gidilmişti.

İçişleri Bakanlığı ise adadaki olaylara ilişkin 15 Nisan'da, yaklaşık 3 aydır devam gösterileri dağıtmak amacıyla bölgeye giden güvenlik güçlerine göstericilerin saldırdığı yönünde bir açıklama yayımlamıştı.

Tunus'un Karkana Adası'ndaki işsizlik gösterileri

Tunus'un Karkana Adası'ndaki işsizlik gösterileri

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.