"Türk azınlığı olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz"

"Türk azınlığı olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz"
İskeçe milletvekili Zeybek:- "Batı Trakya'da Türk azınlığı olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. En büyük sorunumuz eğitim. 2014'te mecliste çift dilli, Türkçe ve Yunanca anaokulundan bahsettiğimiz zaman vatan hanini olarak suçlandık"

EDİRNE (AA) - Yunanistan İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Batı Trakya'da Türk azınlığı olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "En büyük sorunumuz eğitim. 2014'te çift dilli, Türkçe ve Yunanca anaokulundan bahsettiğimiz zaman vatan hanini olarak suçlandık." dedi.

Zeybek, Trakya Üniversitesi (TÜ) Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nde oluşturulan Biyoteknoloji Laboratuvarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Laboratuvarın açılışından hem gurur duyduğunu hem de kıskandığını belirten Zeybek, "Üniversiteniz büyük adımlar atıyor, gözlerimiz kamaştı. İnanıyorum ki Trakya Üniversitesi bölgede önemli bir rol oynayacak. Zaten bazı bölümlerin de dünyada dereceleri var." dedi.

TÜ'nün son dönemlerde Batı Trakya'daki öğrencilere kucak açtığını anlatan Zeybek, şunları kaydetti:

"Eğitim çok önemli bir konu. Bir çok sorunun eğitimle halledilebileceğini düşünüyorum. Batı Trakya'da Türk azınlığı olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Soracak olursanız en büyük sıkıntınız hangisi diye? En büyük sorunumuz eğitimdir. Düşünebiliyor musunuz 2014 yılında eğitim yasası geçerken, mecliste söz alarak çift dilli, Türkçe ve Yunanca anaokulundan bahsettiğimiz zaman vatan hanini olarak suçlandık. Neymiş efendim Lozan, anaokullarında çift dilli eğitimi ön görmüyormuş. Olacak şey değil. Fakat buna rağmen çift dilli hazırlık okullarımız var. Devlet yıllardır bunları baltaladı ama biz sahip çıkıyoruz. Çünkü dilimize, dinimize, kültürümüze sahip çıkarak bu topraklar üzerinde mücadelemizi veriyoruz. Tabii anavatanla kopmaz bir bağımız var. Etle tırnak gibiyiz. Biz güçlü bir Türkiye istiyoruz. Türkiye'nin attığı adımlarda güçlü olmasından gurur duyuyoruz. Türk dünyasında açtığı kucak çok önemli, buna çok ihtiyacımız var."

-Balkanlar'a yönelik eğitimler

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise son yıllarda artan olanaklarla Mühendislik Fakültesi'nin Balkanlar'a yönelik eğitimler yaptığını anlattı.

TÜ'nün tüm Balkan ülkelerine açık olduğunu belirten Yörük, "Bulgaristan Bilimler Akademisi'yle çok iyi ilişkilerimiz var. Makedonya Bilim ve Sanat Atölyesi ile ortak yüksek lisans çalışma programımız var. Geçen hafta elektrikli araç Pehlivan Elektrak arabamız Selanik'teydi. Selanik Üniversitesi ile iş birliklerimiz artarak devam ediyor. Trakya Üniversitesi bütünüyle balkanların sorununu çözmeye talip ve bunu da yapıyoruz. Makedonya'nın Koçani bölgesinde çeltik yetiştirmede bizim genetik bölümümüzün çok büyük katkıları var" diye konuştu.

TÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya da TÜ öğrencilerinin üçüncü sınıftan itibaren insan, hayvan ve bitki genetik mühendislikleri alanında dersler gördüğünü dile getirdi. Öğrencileri piyasaya veya ihtiyaçlara yönelik yetiştirdiklerini anlatan Kaya, öğrencilerin başarılı çalışmalar ortaya koyması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Zeybek, Prof. Dr. Yörük, Doç. Dr. Kaya ve akademisyenler kurdele keserek laboratuvarın açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.