Türk-İş'in "esnek çalışma"ya itirazı sürüyor

Türk-İş'in "esnek çalışma"ya itirazı sürüyor
Konfederasyon yönetimi, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını sağlayan yasanın yeniden gözden geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi nezdinde girişimde bulunma kararı aldı- Genel Başkan Atalay:- "İşçilerin

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Türk-İş yönetimi, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını sağlayan ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modeli getiren yasanın yeniden gözden geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi nezdinde girişimde bulunma kararı aldı.

Geçen hafta sonunda TBMM Genel Kurulunda kabul edilen özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını sağlayan yasaya, işçi sendikalarının itirazları sürüyor.

Düzenlemenin tasarı aşamasında, karşı imza kampanyası gerçekleştiren ve hassasiyetlerini İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ildeki kitlesel basın açıklamalarıyla kamuoyuyla paylaşan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), son olarak TBMM'deki tüm milletvekillerine itirazlarını içeren mektup göndermişti.

Tasarının yasalaşmasının ardından olağanüstü toplanan Türk-İş yönetimi, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi nezdinde girişimde bulunma kararı aldı.

- "İtirazlara rağmen beklenen düzenlemeler yapılmadı"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasanın çalışma hayatına "kiralık işçilik" düzenini getireceğini belirterek, bunun işçilerin aleyhine işverenin ise lehine bir durum olduğunu söyledi.

Her fırsatta itirazlarını dile getirdikleri esnek çalışma düzenlemesinin taşeron işçilikten daha beter sorunlara neden olacağı uyarısında bulunan Atalay, şöyle konuştu:

"İşçiyi bir meta haline getirerek, insan olma onurunu inciterek sürdürülen politikalara dün de karşı çıktık, bugün de karşı çıkıyoruz. Ülkenin ihtiyaçlarını ve menfaatlerini göz önüne alarak doğum, analık, askerlik, ev hizmetleri ve mevsimlik tarım işleri gibi alanlarda esnek çalışmayı destekliyoruz. Ama bu düzenlemenin alanı çok geniş tutuldu. Tüm itirazlarımıza rağmen işçilerin duyarlı olduğu noktalarda beklenen düzenlemeler yapılmadı. İşçilerin haklı tepkisi dikkate alınmadı. Kiralık işçilik, bu haliyle çalışanlara yeni bir tehdittir. İşçilerin çalışma şartlarını daha güvencesiz hale getirecek, aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönülmelidir."

Atalay, esnek çalışmayla ilgili itirazlarının devam ettiğini vurgulayarak, TBMM'de kabul edilen düzenlenenin yeniden gözden geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talebinde bulunduklarını bildirdi.

- Kanun ne getiriyor?

TBMM Genel Kurulunda 6 Mayıs'ta kabul edilen İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletiliyor ve geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara veriliyor. Böylece, doğum izninde, askerlik hizmetinde, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, iş güvenliği bakımından acil işlerde, iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması gibi hallerde geçici iş ilişkisi kurulabilecek. Bu, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılma şeklinde olacak.

İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde, işletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması halinde ve mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde, en fazla 4 ay süresince geçici iş ilişkisi kurulabilecek. Geçici işçi sağlama, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi istihdam edilmeyecek.

Toplu işçi çıkarılan iş yerlerinde 8 ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkarılan iş yerlerinde geçici işçi çalıştırılamayacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.