Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar
"Türkiye'ye sığınan Suriyeliler) Dün itibarıyla sistematik olarak yemek çıkarmaya başladık. 7 bin kişilik yemek kapasitesi olan mobil mutfağımızı bölgede kurduk"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler için bölgede 7 bin kişilik yemek kapasitesi bulunan mobil mutfak kurduklarını ve dün itibarıyla sistematik olarak yemek çıkarmaya başladıklarını bildirdi.

Akar, Türk Kızılayı Genel Merkezi'nde, Kosova Kızılhaçı Başkanı Adem Nira ile görüşmesinde, iki ülke halklarının kardeş olduğunu söyledi.

İki ülkenin tarihi bağlarının bulunduğunu ifade eden Akar, "Bu ilişkilerimizi Kızılay ve Kızılhaç bazında da devam ettirmeye kararlıyız. Her zaman Kosova Kızılhaçının yanında olacağız" dedi.

Türk Kızılayı ve Kosova Kızılhaçının iki ayrı ulusal dernek olduğunu ve eşit şartlarda işbirliği imkanlarını aramayı sürdüreceğini anlatan Akar, "Bu vesileyle Balkanlar, Ortadoğu, Suriye, Irak ve Gazze'de barışın kalıcı olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Nira da Akar'ın daveti üzerine Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyledi. 

Türkiye'nin savaş sırasında, öncesi ve sonrasında Kosova'ya birçok yardımda bulunduğunu dile getiren Nira, "Şu anda da Avrupa'nın ortasında yeni bir devlet inşa etme açısından bize büyük katkıda bulunuyor. Türk halkına yardımları için minnettarız" diye konuştu.

-Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

Akar, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suruç'taki Suriyelilere ilişkin soru üzerine Akar, "geçen cumadan bu yana Suriye'den mültecilerin gelmeye başlamasının ardından, genel müdürlerinin bizatihi alana gitmek suretiyle duruma müdahale ettiğini" bildirdi.

Mültecilere yoldan geldikleri ve ihtiyaçları olduğunu düşündükleri için su ve bisküvi ikramında bulunduklarını anlatan Akar, şöyle devam etti:

"Ardından mobil mutfaklarımızı bölgeye sevk ettik. Mobil mutfaklarımızla AFAD, devletimizin organları olan diğer güçlerimize ve Kızılay çalışanlarına çorba ikram etmeye başladık. Arkasından sistematik olarak da gerek okullarda konuşlandırılan, gerek parklarda, bahçelerde kalan Suriyeli misafirlere çorba ikramında bulunduk. Dün itibarıyla da sistematik olarak yemek çıkarmaya başladık. 7 bin kişilik yemek kapasitesi olan mobil mutfağımızı bölgede kurduk ve çalışmalar devam ediyor. Valimiz başkanlığında oluşturulan kriz komitesine bağlı olarak gerektiği takdirde bu gıda kapasitemizi devam ettireceğiz."

Türk Kızılayının AFAD ile yaptığı protokol gereğince, bu konularda "beslenmeden sorumlu çözüm ortağı" olduğuna işaret eden Akar, "Ama Kızılay, münferiden de bir iyilik örgütüdür. Kendi aramızda da Suriyeli misafirlerimize ne tür yardımlar yapabileceğimizi devamlı tefekkür ediyoruz" dedi.

-"Kendisinden vekalet alacağımızı ümit ediyoruz"

Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret ederek, sınırdaki hareketlilikle ilgili faaliyetleri konusunda kısa brifing vereceklerini bildiren Akar, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda kendisinden yaklaşan Kurban Bayramı ile alakalı kurban vekaletini bize vermesini talep edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl kurbanlarının vekaletini Türk Kızılayına vermiştir. Arkasından anamuhalefet partisi liderimiz Sayın Kılıçdaroğlu da kurban vekaletini Türk Kızılayına vermiştir. Sayın Başbakanımız da bu arzuda olduğunu ifade etmiştir. Bugün bir heyet olarak gideceğiz, kendisinden vekaletini alacağımızı ümit ediyoruz."

Akar, kurban vekaletlerine ilişkin bir soru üzerine de geçen yıl 30 bin civarında hisse kesildiğini, bu yıl da böyle bir rakam beklediklerini ifade etti.

Kurbanda Kızılay modelini getirmeye çalıştıklarını dile getiren Akar, bu modelin üç sloganının "amacına uygun", "kuralına uygun" ve "kurban bereketi yıl boyu sürsün" olduğunu söyledi.

Kurbanın amacına ve kuralına uygun kesilmesi, ayrıca hayvan haklarına riayet edilmesinin önemine işaret eden Akar, kesilen etleri kavurma yapıp konserve haline getirdiklerini ve diğer Kurban Bayramı'na kadar fakir fukaraya dağıttıklarını kaydetti.

Böylece kurban bereketini bütün yıla yaydıklarını ifade eden Akar, "Kestiğimiz hayvanların etinin bir gramını ziyan etmeden, hepsinin fakir fukaranın sofrasına gitmesini sağlıyoruz. Böyle bir kurban modelimiz var. Bu modeli Türkiye'deki toplu kurban kesen kuruluşlara öneriyoruz" diye konuştu.

Vatandaşların, tüm bankalardaki Türk Kızılayı hesapları, internet sitesindeki bağış portalı, 168 ücretsiz çağrı hattıyla, kredi kartına 4 eşit taksitte ödeme imkanıyla Türk Kızılayına vekalet verebileceğini bildiren Akar, kurban bedelinin yurt içi 650, yurt dışı 350 lira olduğunu kaydetti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.