Türk yönetmenden Srebrenitsa soykırımı filmi

Türk yönetmenden Srebrenitsa soykırımı filmi
Srebrenitsa soykırımını konu alan ilk uzun metraflı film olacak "Son Devir"in çekimlerine ağustos ayında başlanacak- Filmin yönetmeni Atasever: - "Açıkçası önceleri Srebrenitsa hakkında çok fazla bilgi sahibi değildim. Araştırmaya ve burada yaşayan insanl

SARAYBOSNA (AA) - Türk yönetmen Veysel Atasever, Bosna'daki savaşın son yılında yaşanan, 8 binden fazla Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa soykırımını beyaz perdeye taşıyacak.

Srebrenitsa'da 1995 yılında yaşanan soykırıma dair ilk uzun metrajlı film olacak "Son Devir (The Last Epoch)" filminin çekimlerine ağustos ayında başlanacağı açıklandı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen basın toplantısında konuşan yönetmen Atasever, Srebrenitsa soykırımı hakkında film çekme kararını iki yıl önce televizyonda soykırımın yıl dönümü kapsamında düzenlenen törenleri izlerken aldığını söyledi.

Atasever, "Açıkçası önceleri Srebrenitsa hakkında çok fazla bilgi sahibi değildim. Araştırmaya ve burada yaşayan insanlarla tanışmaya başlayınca filmin aslında bir insanlık görevi olduğunun farkına vardım." dedi.

Filmin yapımcısı Funda Ayan da filmin çekimlerine ağustos ayında başlamayı planladıklarını ifade ederek, "Film, Srebrenitsa, Almanya ve Hollanda'da çekilecek. Filmi hem Boşnakça hem de İngilizce çekmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Filme ilham kaynağı olan Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatidza Mehmedovic, filmde savaş zamanında yaşananların tüm gerçekliğiyle anlatılacağını belirterek, özellikle Bosna Hersek'te yaşayan genç nüfusun kendi ülkelerinde neler yaşandıklarına dair bilgi edineceklerini ve filmin gelecek nesillere bırakılacak önemli bir miras olacağını kaydetti.

Bosna'daki savaş sırasında Almanya'ya göç eden ve orada sinema eğitimi alan Boşnak kökenli başrol oyuncusu Mersiha Husagic de Srebrenitsa'ya ilk kez 12 yaşında geldiğini dile getirerek, "İnsanların neler yapabildiğini gördüğümde tüylerim diken diken olmuştu. Ülkemdeki savaşı anlatan bir filmde oynamak hayalimdi ve bu hayalimin gerçekleşecek olmasından son derece mutluyum." yorumunu yaptı.

Film kapsamında 1995 yılında Srebrenitsa'da yaşananları fotoğraflayan Ahmed Bajric'in o döneme ait fotoğrafları da kullanılacak.

Filmin iki ayrı dönemi yansıtacağına değinen Bajric, "Filmde, Srebreniyıa'yı 1995 yılındaki ve şimdiki haliyle göstereceğiz. İlk hikayemiz Bosna Hersek'ten göç etmek zorunda kalan ve 20 yıl sonra ailesinin savaşta öldüğünü öğrenen genç bir kız hakkında, ikincisi ise savaşa bizzat tanıklık eden ve en yakınlarını kaybeden Hatidza Mehmedovic hakkında olacak." dedi.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna'daki savaş sırasında, Birleşmiş Milletler'in (BM) "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Lahey'de yargılanması hala süren Sırp komutan Ratko Miladic'e bağlı birliklerce işgal edildi.

İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari'deki anıt mezarlığında düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Türk yönetmenden Srebrenitsa soykırımı filmi

Türk yönetmenden Srebrenitsa soykırımı filmi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.