"Türkiye Bursları" için işbirliği protokolü

"Türkiye Bursları" için işbirliği protokolü
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Yunus Emre Enstitüsü arasında "Türkiye Bursları" konusunda işbirliği protokolü imzalandı- YTB Başkanı Bülbül:- "Böyle bir dönemde Türkiye'ye yönelik ilginin ve bursa başvuranların azalmayıp artması Tür

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, "Türkiye Bursları" ile ilgili “Böyle bir dönemde Türkiye yönelik ilginin ve bursa başvuranların azalmayıp artması Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu, yürüyüşünün durdurulamayacağını net bir şekilde ortaya koyuyor." dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Yunus Emre Enstitüsü (YEE) arasında Türkiye Burslarına yönelik ortak çalışma alanlarında genel işbirliğini sağlamak amacıyla protokol imzaladı.

YTB'nin Ankara'daki merkez binasında gerçekleştirilen imza töreninde konuşma yapan YTB Başkanı Bülbül, protokolle beş temel alanda işbirliği yapılacağını aktardı. YTB’nin yoğun bir şekilde Türkiye Bursları için başvuru aldığını ifade eden Bülbül, 2016’da Suriyeliler ile birlikte 110 bin başvuru beklediklerini söyledi.

Türkiye Bursları için geçen ay başvuru aldıklarını kaydeden Bülbül, “Biliyorsunuz, martta Türkiye terör olayları ile karşı karşıyaydı. Türkiyemizin güzide kentleri İstanbul ve Ankara ciddi terör tehdidi altındaydı. Böyle bir dönemde Türkiye'ye yönelik ilginin ve bursa başvuranların azalmayıp artması Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu, Türkiye’nin yürüyüşünün durdurulamayacağını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu gerçekten hepimizi çok mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

- “İnşallah nazar değmez ve bu böyle devam eder"

“Yeni Türkiye’nin yeni kurumları olarak belki yüzyıllara dayanan bir açığı kapatmakla mükellefiz.” diyen Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızılay’ı, AFAD’ı yeni Türkiye’nin insani yardım kuruluşları, insani işbirliği ve insani kalkınma kuruluşları olarak tanımlayabiliriz. TİKA’yı teknik yardım, teknik işbirliği, teknik kalkınma kurumu olarak görebiliriz. YEE’yi de kültürel işbirliği, kültürel kalkınma ve kültürel yardım bağlamında değerlendirebiliriz. YTB’yi ise eğitim faaliyetleriyle, entelektüel faaliyetleriyle, uluslararası faaliyetleriyle bir entelektüel kalkınma, entelektüel işbirliği ve entelektüel yardım kuruluşu olarak değerlendirebiliriz.”

Bahsi geçen kurumlar arasında eşine az rastlanır bir işbirliği ve ortaklık olduğunu söyleyen Bülbül, “İnşallah nazar değmez ve bu böyle devam eder.” şeklinde konuştu.

YTB'nin, Türkiye Burslarına başvuruları kurum olarak tek başlarına yönetmesinin mümkün olmadığını kaydeden Bülbül, ilgili kurumlarla yakın işbirliği yapmaları gerektiğini ifade etti. Bülbül , Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türkiyat gibi alanlarda da protokol çerçevesinde YEE ile birlikte çalışacaklarını, adayların tespiti ve yerleştirmesini YEE ile yapacaklarını anlattı.

Yurtdışı ziyaretlerinde çok yoğun bir şekilde Türkçe eğitimi için taleplerle karşılaştıklarını belirten Bülbül, Türkçe eğitiminin doğru adresinin YEE olduğunu söyledi.

- "Türkiye'ye ve Türkçeye yoğun bir ilgi var"

Türkçenin bir bilim dili olamayacağına yönelik 1980'li yıllara ait inancın bugün geçerli olmadığını dile getiren Bülbül, "Dünyanın her tarafından insanlar akın akın Türkiye'ye ve Türkçeye gelmek istiyorlar. Türkiye'ye ve Türkçeye yoğun bir ilgi var. Bu konularda da bu protokol çerçevesinde çalışacağız." dedi.

Bülbül, protokolle oryantasyon ve staj programlarının, Türkiye Burslarının yurtdışında tanıtım çalışmalarının yürütüleceğini anlattı.

YEE ile işbirliği içinde, dünyanın Türkçeye gösterdiği ilgiye yanıt vermeyi hedeflediklerini kaydeden Bülbül, "O kadar yoğun bir ilgi var ki tamamını karşılamak çok zor ama işbirliği çerçevesinde elimizden geldiğince olumlu yanıt verebiliriz." diye konuştu.

- "Yeni Türkiye farklı"

YEE Başkan Vekili Prof. Dr. Şeref Ateş de iki kurumun çalışmalarını daha ileri noktaya taşıyacak son derece anlamlı bir protokol imzalandığını belirtti.

Türkiye'de 1980'li ve 1990'lı yıllarda, devletin kurumlarının aynı dili konuşmadığını, kurumlar arasında irtibatsızlık olduğuna tanıklık ettiğini söyleyen Ateş, "Bizler yurt dışına gittiğimizde en çok imrendiğimiz konu devletin aynı dili konuşması olurdu." dedi.

Milletin verdiği görevleri devlet kurumlarının eşgüdüm içinde yürütmesinin uluslararası ilişkilerde başarıyı da beraberinde getirdiğini ifade eden Ateş, şunları söyledi:

"Ne yazık ki geçmişimizde bu tür zaaflar olduğu için, o boşluklardan uluslararası güçler, yurt içindeki başka güçler devreye girer ve kurumlar arasındaki irtibatsızlığı fırsat bilirdi ve genellikle Türkiye'nin milli hedeflerine ulaşmasında aksaklıklar meydana gelirdi. Allah'a şükür yeni Türkiye'de farklı bir durum var."

İki kurum arasındaki işbirliğinin örnek ve teşvik edici olduğunu belirten Ateş, protokolün hayırlı olmasını diledi.

Protokole imza atılmasının ardından Bülbül ve Ateş birbirlerine hediye takdim etti.

- YTB Türkiye Burslarına 2016'da rekor başvuru yapıldı

Protokol, Türkiye Burslusu öğrencilere YEE yurtdışı merkezlerinde Türkçe hazırlık eğitimini, oryantasyonunu ve staj programlarını, Türkiye mezunlarıyla ilgili yapılacak faaliyetleri ve Türkiye Bursları tanıtım çalışmalarını kapsıyor.

Protokol, adayların tercihine sunulacak üniversite, bölüm ve programlarda YEE'nin görüş ve önerilerinin alınmasını, başvuran adayların seçimi için ülkede bulunan seçici heyete YEE tarafından üye/üyeler tayin edilmesini, öğrencilere YEE'de Türkçe hazırlık eğitimi verilmesini, Türkiye Bursları kapsamındaki öğrencilere Türkiye’de veya yurt dışında akademik, mesleki, sosyal ve kültürel rehberlik programlar hazırlanmasını, lisans ve lisansüstü öğrenimlerine devam eden Türkiye Burslusu öğrencilerin akademik Türkçe becerileri kazanmalarını, Türkçe eğitim ve Mesleki Eğitim ve Staj Programları düzenlenmesini, Türkiye mezunlarına yönelik dernekleşme ve birlik oluşturma çalışmalarında rehberlik ve destek hizmetleri verilmesini öngörüyor.

Dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenciye Türkiye’de eğitim fırsatı sunan YTB Türkiye Burslarına 2016'da rekor başvuru yapıldı. 175 ülkeden yapılan 110 bini aşkın başvurudan 92 bin 781'i değerlendirmeye alındı. Değerlendirme sonucunda 5 bin kişi burs almaya hak kazanacak. Türkiye’deki 72 bin uluslararası öğrencinin 15 bini YTB’nin Türkiye Bursları ile eğitimlerine devam ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.