"Türkiye nüfusunun yüzde 2'si kütüphaneye üye"

"Türkiye nüfusunun yüzde 2'si kütüphaneye üye"
HÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz:- "2015 yılı TÜİK verilerine göre, bir yılda 23 milyon 500 kullanıcı kütüphaneleri ziyaret etmiş görünüyor. Bu rakam yanıltmamalı, bir kişi 20 kere ziyaret edebilir, yani bir işlem sayısı. Kayıtlı

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, TÜİK verilerine göre geçen yıl 23 milyon 500 kullanıcının kütüphaneleri ziyaret ettiğini belirterek, "Bu rakam yanıltmamalı, bir kişi 20 kere ziyaret edebilir, yani bir işlem sayısı. Kayıtlı üye sayısına bakmalıyız, bu ise bir milyon 367 bin. Yani ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 2'si kütüphanelere üye." dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Milli Kütüphane ile halk, çocuk, üniversite ve okul kütüphaneleri olmak üzere beş ayrı kütüphane türü olduğuna işaret etti. Yılmaz, en yaygın kütüphanelerin halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olduğunu, en çok sorunun da halk kütüphanesi ile okul kütüphanesinde bulunduğunu vurguladı.

Halk kütüphanelerinde toplamda 18 milyon kitabın bulunduğunu, bu sayının çok az olduğuna değinen Yılmaz, "Türkiye'de bin 130 halk kütüphanesi var. 2015 yılı TÜİK verilerine göre, bir yılda 23 milyon 500 kullanıcı kütüphaneleri ziyaret etmiş görünüyor. Bu rakam yanıltmamalı, bir kişi 20 kere ziyaret edebilir, yani bir işlem sayısı. Kayıtlı üye sayısına bakmalıyız, bu ise bir milyon 367 bin. Yani ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 2'si kütüphanelere üye. Bu oranın da büyük çoğunluğunu üniversiteliler ve çocuklar oluşturuyor." diye konuştu.

- "AB ülkelerinde üyelik oranı yüzde 35"

Halk kütüphaneleri için yüzde 2'lik üyelik oranının çok düşük olduğunu belirten Yılmaz, Avrupa Birliği ülkelerinin halk kütüphanelerinde bu oranın yüzde 35 seviyelerinde bulunduğuna dikkati çekti.

Yılmaz, kütüphane kullanım oranının İngiltere, Finlandiya, Norveç gibi ülkelerde yüzde 70'lere kadar çıktığına vurgu yaparak, "Bunlar gelişmiş ülkeler, halk kütüphaneleri ücretsiz kitap veriyor, bilgi veriyor. Avrupalılar kütüphaneleri çok güzel kullanıyor. Biz kütüphane kullanımında bu ülkelerin yaklaşık 20 kat altındayız. Bu rakamları ciddi biçimde yükseltmemiz lazım. Kütüphaneciliği ve kütüphane kullanımını zenginleştirmeliyiz." ifadesini kullandı.

- "Öğrenciler kütüphaneleri ders çalışmak için kullanıyor"

Yılmaz, öğrencilerin kütüphaneleri araştırma için değil, ders çalışmak için kullandığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu savundu. Yılmaz, Türkiye'de 70 bin kişiye yaklaşık bir kütüphane, AB ülkelerinde ise 25 bin kişiye bir kütüphane düştüğünü bildirdi.

Türkiye'de bir kütüphanecinin yaklaşık 250 bin kişiye hizmet verdiğini, yurtdışında ise bu oranın 25-30 bin olduğunu belirten Yılmaz, kütüphanelerde kütüphaneci olmamasına rağmen birçok işsiz kütüphaneci bulunduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kütüphanelerde asıl sorunlardan birisi kütüphanecinin olmaması. Türkiye'de çeşitli üniversitelerdeki 8 bölüm, kütüphaneci yetiştirmek için eğitim veriyor. Yılda yaklaşık 500-600 öğrenciyi mezun ediyoruz. Bin 130 kütüphane var ve sadece taşrada 330 kütüphanecilik mezunu kütüphaneci var. Yani dört kütüphaneden birinde meslekten kütüphaneci var. Hastanede doktorun olmaması, adliyede hakimin olmaması ne kadar kötü ise kütüphanede de kütüphanecinin olmaması da o kadar kötüdür."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.