Türkiye-Yunanistan İş Forumu

Türkiye-Yunanistan İş Forumu
DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgen: "Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin olumlu ilerlemesi bölgenin istikrarı ve güvenine de olumlu yansıyacaktır"- Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Koutsikos: "Türkler Avrupa’ya vizesiz

İZMİR (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgen, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesinin bölgenin istikrarı ve güvenine olumlu yansıyacağını söyledi.

Bilgen, İzmir'de bir kongre merkezinde düzenlenen Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 2010 yılındaki 3,2 milyar dolarlık seviyesinden 2014 yılında 5,6 milyar dolara ulaştığını, Yunanistan'ın en fazla ihracat yaptığı ülkenin 3,3 milyar dolarla Türkiye olduğunu söyledi.

Bilgen, forum öncesinde düzenlenen 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Konseyi toplantısında iki ülke firmaları arasında 400'den fazla iş görüşmesi yapıldığını belirtti.

Türkiye ve Yunanistan arasında işbirliğini geliştirmeyi ve ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Bilgen, "Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin olumlu ilerlemesi bölgenin istikrarı ve güvenine de olumlu yansıyacaktır. Çevremizdeki sorunların çözülmesiyle bölgemizdeki refah seviyesi yükselecektir" diye konuştu.

- Vizelerin kaldırılması çağrısı

Türk Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos ise iki ülkede ciddi bir yatırım potansiyeli olduğunu ancak Yunanistan'ın Türkiye’de yaklaşık 8,5 milyon avroluk yatırımına karşılık, Türkiye'nin Yunanistan’daki yatırımlarının daha kısıtlı olduğunu ifade etti.

Koutsikos, turizm alanındaki potansiyelin Türkiye'ye yönelik vizenin kaldırılmasıyla harekete geçeceğini savunarak, şunları kaydetti:

"Türkler Avrupa’ya vizesiz girebilmeli. Böylece Yunanistan ile Türkiye arasında turizm sektörü canlanacaktır. Türkiye’den Yunanistan’a gelen turist sayısı son yıllarda 1 milyona yaklaştı. Vize kalkarsa Türkiye’den Yunanistan’a gelen turist sayısının 5 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Ayrıca vizelerin kalması sadece turizm için değil, Türk yatırımcılar için de çok önemli."

Koutsikos, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin aralarındaki ticarette yararlandığı Avrupa Birliği fonlarından Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticaretin canlanması için de kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi. ​

Açılış konuşmalarının ardından İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Halit Duran, "İzmir'de İş ve Yatırım Çevreleri" konulu sunum yaparak kent ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Yunanistan Yatırım Ofisi Başkanı Christos Staikos ise "Yunanistan'da Yatırım ve İş Çevreleri" konulu sunumunda ülkesindeki yatırım olanaklarından bahsetti.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz da yaptığı sunumda Borsa İstanbul'da Yunan şirketleri için sağlanan fırsatları anlattı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.