''Türkiye'de 20 milyon civarında hipertansiyon hastası var''

''Türkiye'de 20 milyon civarında hipertansiyon hastası var''
TÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Üstündağ: - ''Eğer önlem almazsanız hipertansiyon, aniden kalp krizi veya inme olarak karşınıza çıkar. O yüzden sessiz katildir ve çok öldürücüdür''- ''Ölçmeyi tam usulüne uyg

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, ''Eğer önlem almazsanız hipertansiyon, aniden kalp krizi veya inme olarak karşınıza çıkar. O yüzden sessiz katildir ve çok öldürücüdür.'' dedi.

Üstündağ, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de en yaygın ve öldürücü sağlık probleminin hipertansiyon olduğunu söyledi.

Türkiye'de 18 yaşından büyük bireylerin yüzde 30'unun hipertansiyon hastası olduğunu ifade eden Üstündağ, ''Ülkemizde 20 milyon civarında hipertansiyon hastası var. Maalesef çok öldürücü bir hastalık, inme geçirenlerin 4'te 3'ü, kalp krizi geçirenlerin yarısı, kan basıncı yükseklikleri zamanında tedavi edilmediği için bu tür hastalıklardan muzdarip olurlar.'' diye konuştu.

Üstündağ, dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon kişinin hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini aktararak, özellikle tuz kullanımının mutlaka azaltılması gerektiğini vurguladı.

Hipertansiyonun çok fazla şikayete yol açmayan ''sessiz katil'' olduğuna işaret eden Üstündağ, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bugün dişiniz ağrısa sabah dişçiye gidersiniz. Mideniz ağrısa doktora gidersiniz ama hipertansiyon çok fazla belirti vermez. Mesela, kapalı yerlerden sıkılırsınız, çok fazla esnersiniz, yüzünüz kızarır, gürültülü ortamlara tahammülsüz hale gelirsiniz. Kulaklarınızda çınlama olabilir. Biraz daha şanslı bir hasta iseniz ensenizden başlayan, omuzlara doğru yayılan baş ağrısından şikayet edersiniz fakat bunların çoğu sizi doktora götürmeye yetmez. Bu şikayetler, birkaç sene devam eder. Sonra kan basıncı, yüksek ve yerleşik hale gelir vücudunuzda. Şikayetleriniz de ortadan kalkar. Eğer önlem almazsanız hipertansiyon, aniden kalp krizi veya inme olarak karşınıza çıkar. O yüzden sessiz katildir ve çok öldürücüdür.''

- ''Tansiyon aletleri yanlış ölçüyor''

Üstündağ, sağlık kuruluşları da dahil hipertansiyon ölçümlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını savundu.

Türkiye'deki evlerde yüzde 12 civarında kan basıncını ölçen alet bulunduğunu anlatan Üstündağ, şunları kaydetti:

''Bunların sadece yüzde 25'i doğru ölçüm yapıyor. Aletler kan basıncı yapmaya uygun mu, kalibrasyon yapılmış mı belli değil. 'Eczaneye gideyim' diyorsunuz, 'Doğrusunu ölçtürelim' diye, orada da kan basıncı aletlerinin yüzde 30'u yanlış ölçüyor. Evlerdeki dijital aletlere bakacak olursak yüzde 70 kadarı yanlış ölçüm yapıyor. Bir taraftan da ölçmeyi tam usulüne uygun yapmıyoruz, ne üniversite hastanesinde ne sağlık ocağında ne başka bir yerde. Diğer taraftan ölçüm aletleri yanlış ölçüyor.''

Üstündağ, sağlıklı bir yaşam için kişi başına günlük tuz miktarının en fazla 5 gram olması gerektiğini belirterek, Türkiye'de bu oranın 15 gram civarında olduğunu vurguladı.

Hipertansiyon tedavisinde kan basıncını düşüren çeşitli ilaçların kullanıldığını aktaran Üstündağ, ''Doğal yollardan düşürmek istiyorsak obezitenin önüne geçmeliyiz. Mesela, kişi 10 kilo verirse kan basıncı da 1 basamak aşağıya düşer. Yine düzenli yürüyüşte kan basıncının düşmesi ve dengelenmesinde etkilidir.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.