"Türkiye'de aksiyon dizisi çekmek hayal"

"Türkiye'de aksiyon dizisi çekmek hayal"
Oyuncu Pınar:- "Genel olarak baktığımızda, Türkiye'de dizi ve sinema sektörünün eksiği, Hollywood'daki gibi bir aksiyon erkek yıldızının olmamasıydı. Sektördeki bu eksiği kapattığını düşünüyorum Ahmet Pınar'ın"- "Aksiyon filmi dediğinizde işin içine silah

İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Oyuncu ve eğitmen Ahmet Pınar, "Türkiye'de aksiyon dizisi çekmek, maalesef çok üzgünüm hayal. Çünkü insanlar artık yabancı kanalları seyrediyor. Oyuncuların 3-4 ay hazırlık süreci var. Rollerine çalışıyorlar. Gereken antrenmanları yapıyorlar. Bu sistem Türkiye'ye geldiğinde, Türk sinemasının, yönetmenlerinin ve oyuncularının en az onlar kadar başarılı işler çıkaracağına inanıyorum." dedi.

Özel güvenlik sektöründe 19 yıl çalıştıktan sonra yolu sinemayla kesişen Pınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kariyer planlamasında oyunculuk yokken, TRT 1'de yayınlanan "Milat" dizisinde istihbarat elemanı "Ahmet Yıldız" karakterini canlandırdığını söyledi.

Ahmet Pınar, yurtdışında özel güvenlik alanında çeşitli eğitimler aldığını ve asıl işinin ateşli silahlar eğitmenliği olduğunu aktararak, "Milat" dizisi için de ilk başta oyunculara silah eğitimi konusunda görüştüklerini dile getirdi.

Türkiye'ye gelen ünlü isimler ile diplomatların güvenliğini sağladığını da belirten 44 yaşındaki oyuncu, "Milat"tan sonra TRT Belgesel kanalında yayınlanan ve yüzde 100 yerli yapım silahların tanıtıldığı "Görev" belgeselinde sunuculuk yaptığını kaydetti.

Pınar, kasımda vizyona giren ve 2016'nın en çok izlenen filmi olan "Dağ 2"de canlandırdığı "Eşref Çullu" karakterine de değinerek, "Koyunun olmadığı yerde, keçiye Abdurrahman Çelebi derler şeklinde bir söz var ya, işte ben o keçiyim bu sektörde. Genel olarak baktığımızda, Türkiye'de dizi ve sinema sektörünün eksiği, Hollywood'daki gibi bir aksiyon erkek yıldızının olmamasıydı. Yani, silah tutmayı, dövüşmeyi bilen, aksiyonla normal hayatı içi içe olan bir oyuncunun olmamasıydı. Sektördeki bu eksiği kapattığını düşünüyorum Ahmet Pınar'ın." ifadelerini kullandı.

- "Aksiyon yapımları inandırıcı olmalı"

Oyuncu Pınar, Türk sinemasının aksiyon türüne çok yakın durmadığını, bu mesafenin de aksiyon filmlerinin çekim tekniği ile bütçesinin, yapımcıları zorlamasından kaynaklandığına vurgu yaptı.

Aksiyon yapımlarının inandırıcı olmasının önemine değinen Pınar, şu bilgileri verdi:

"Aksiyon filmi dediğinizde, işin içine silahlar ve mermiler giriyor doğal olarak. Amerika'ya baktığınızda, yasal mevzuatları buna müsade ediyor. Adamlar orada gerçek silahı modifiye ediyor ve manevra mermileri kullanıyor. Bizim kuru sıkı diye tabir ettiğimiz, her silaha uyumlu manevra mermisi var. Orada bunları tedarik etmek çok kolay. Danışmanlar vasıtasıyla gerçek silah ve mühimmata yakın ekipman kullanıldığında, haliyle işin görselliği de çok değişiyor. Türkiye'de bunları bulmak zor. Daha doğrusu, yasal mevzuatımız buna uygun değil. Dağ 2'de biz bunu başardık. O da Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığının desteğiyle gerçek silah kullanabildik."

Pınar, MAK (Muharebe Arama Kurtarma) timlerinin hikayesini anlatan "Dağ 2"nin başarısını, öncelikle senaryosuna borçu olduğunun altını çizerek, oyuncuların sıkı bir eğitimden geçmesi ve gerçek silahların kullanılmasının da filmdeki inandırıcılığı artırdığını belirtti.

- "Türkiye'de dizi süreleri çok uzun"

Ahmet Pınar, Dağ 2'nin, milli ve manevi duygulara hitap eden, profesyonelce yapılmış bir film olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Söz konusu vatansa gerisi teferruat. Bu millet, bunu 15 Temmuz'da ispat etti zaten. Dolayısıyla bu duyguların da harmanlandığı bir film oldu. Ben bu filmi, duygusal, hissiyat ve maneviyat olarak çok birleştirici bir film olarak görüyorum. Zaten kenetlenmiş olan herkesin hislerine tercüman olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'de dizi sürelerinin çok uzun olduğuna dikkati çeken Pınar, Türkiye'de Hollywood yapımlarıyla yarışacak bir dizi yapmayı hedeflediğini vurgulayarak, "Bir diziyi, 5 günde çekip, altıncı gün montajını yapıp yedinci gün yayımlayacaksınız. Kanallar dizileri 45-50 dakikaya düşürmediği müddetçe, Türkiye'de aksiyon dizisi çekmek, maalesef çok üzgünüm hayal. Çünkü insanlar artık yabancı kanalları seyrediyor. Yurtdışındaki dizileri takip ediyorlar ama bu diziler 13 bölüm. Tamamı önceden yazılıp geliyor." diye konuştu.

Pınar, yabancı yapımlardaki oyuncuların rollerine 3-4 ay hazırlık yaptıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Rollerine çalışıp gereken antrenmanları yapıyorlar. Bu sırada sanat ve kostüm grubu doğru ekipmanları toparlıyor. 13 bölümü blok olarak çekip teslim ediyorlar. Sonra oyuncu da seyirciyle beraber oturup seyrediyor 45 dakika. Bizim böyle bir sistemle baş etmemiz mümkün gözükmüyor. Bu sistem Türkiye'ye geldiğinde, Türk sinemasının, yönetmenlerinin ve oyuncularının en az onlar kadar başarılı işler çıkaracağına inanıyorum."

Başarılı oyuncu, dizi ve filmlere, profesyonel silah kullanımı eğitiminin yanı sıra danışmanlık hizmeti vermeye devam edeceğini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.