"Türkiye’de finansal sektör rüşdünü ispat etti”

"Türkiye’de finansal sektör rüşdünü ispat etti”
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore:-" Türkiye 2008 krizinde çok iyi performans sergiledi. Türkiye’de finansal sektör özellikle bankacılık sektörü rüşdünü ispat etti”- "İngiltere terörizmden geçmişte çok etkilendi ve hala etkilenmeye devam ediyor. Dola

İSTANBUL (AA) - İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye’nin 2008 krizinde çok iyi performans sergilediğini belirterek, “Türkiye’de finansal sektör özellikle bankacılık sektörü rüşdünü ispat etti” dedi.

Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği Konferansında konuşan Moore, Türk ekonomisinin özellikle son birkaç yıl içerisinde oldukça geliştiğini ifade etti.

Moore, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin, “Dün akşam olay gerçekleştiğinde Ankara’daydım. Hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. İngiltere olarak çok yakından anladığımız bir konu. İngiltere terörizmden geçmişte çok etkilendi ve hala etkilenmeye devam ediyor. Dolayısıyla İngiltere halkı da çok güçlü bir şekilde Türkiye ile dayanışma içerisinde” diye konuştu.

Moore, Türkiye’de finansal sektörün özellikle bankacılık sektörünün rüşdünü ispat ettiğine dikkati çekerek, "90’ların sonunda bir takım çalkantılar yaşandı. O zamanlar bankacılık sistemini o kadar güzel reforme ettiniz ki dünyayı 2008 krizi vurduğunda Türkiye çok iyi performans sergiledi” şeklinde konuştu.

Londra’nın bir numaralı finansal merkez olduğunu anlatan Moore, New York'un ara sıra Londra'yı geçmeye çalıştığını ama New York’u her zaman geride bıraktıklarını dile getirdi.

Büyükelçi Moore, dolayısıyla Londra'nın bu konuda bir numara olduklarını vurgulayarak, "Bizim bu alanda ortaklık çerçevesinde Türkiye’ye sunabileceğimiz çok fazla imkan var" dedi.



- "Türk yetkililerinin kararlılığı sayesinde Türk ekonomisi daha da yükselecek"


Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin gelişmesinde finans alanının çok büyük katkısı olacağını belirterek, "İstanbul’u uluslararası finansal merkez olarak konumlandırmaya çalışıyoruz. Bu projenin başarılı olması hem Türkiye hem de İngiltere'nin yararına olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Türk sigorta sektörünün oldukça dinamik ve hızlı geliştiğine dikkati çeken Bilgiç, hükümetin teşvikleri sayesinde tasarrufların arttığını ve daha fazla sigorta kullanıldığını dile getirdi.

Bilgiç, sigorta alanındaki potansiyelin Türkiye ve İngiltere ortaklığıyla ortaya çıkacağını vurgulayarak, "Katılım bankacılığındaki pay bütün fonların yüzde 6’sına tekabül ediyor. İngiltere batı dünyasının bu anlamda 1 numaralı merkezi" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyanın farklı ülkelerinden ilgi çektiğini anlatan Bilgiç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye doğu ve batı arasında finansal ilişkilerin tam ortasında bulunuyor. Tarihi boyunca bu konumu sayesinde finansal anlamda hep öne çıktı. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin amacı ilk 10 ekonomi içerisine girmek olacak. Türkiye'nin başarılı ekonomik performansı ve Türk yetkililerinin kararlılığı sayesinde Türk ekonomisi daha da yükselecek. Ülke, çok doğru bir çerçeve içerisinde, ekonomik stratejilerle beslenmiş bir şekilde Türkiye'nin ekonomik ve ticari ortaklarına da fayda sağlayacak şekilde gelişecek. İki ülke arasında finansal ve ekonomik iş birliği önümüzdeki dönemde de devam edecek diye umuyoruz."


- "Türk ekonomisi dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden”


Lloyd’s of London Başkanı John Nelson ise İstanbul’un tarih boyunca kıtalar arasında çok önemli bir şehir olduğunu kaydederek, “İstanbul, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olma şansına sahip. Bunun başarılı olması konusunda umutluyum. Özellikle Türk hükümetinin ekonomik başarıları gerçekten çok etkileyici. Türk ekonomisi dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerinden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un uluslararası finans hizmetlerini vermesinin Türkiye için çok büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Nelson, bu durumun Türk işletmelerine uluslararası gelişme fırsatı da sunduğunu aktardı.

Nelson, bir şehrin uluslararası etkisini artırabilmesi için şeffaf bir düzenleyici çerçeve, hukukun üstünlüğü, siyasi istikrar ve güvenliğin gerektiğine işaret ederek, "Bunlar bir araya geldiğinde en önemli şirketlerin buraya çekilmesi için etkili olacak. İstanbul’un bu sayede bir dizi ürünü sunabilmesini sağlayacak” şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.