Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliğinde Dostluk Resepsiyonu

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliğinde Dostluk Resepsiyonu
Büyükelçi Gümrükçü:- "İki ülke arasındaki son 25 yıllık ilişkilerine baktığımız zaman gerçekten gurur verici bir tabloyu görüyoruz. Birçok ülkenin yüz yıllar boyunca başaramadığı ve elde edemediğini biz 25 yıl gibi kısa bir süre içerisinde başarmış durumd

TİFLİS (AA) - Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Türkiye ile Gürcistan arasındaki son 25 yıllık ilişkilerin gerçekten gurur verici bir tablo olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliğince, Gürcistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi olan Gürcü milletvekilileri için akşam resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Gürcistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Arçil Khabadze, Gürcü milletvekilileri, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği yetkilileri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tiflis Ofisi Başkanı Özgür Yücel ile yönetim kurulu üyeleri, GÜRTİAD Başkanı Kenan Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri, Türk iş dünyasının temsilcileri ve diğer davetliler katıldı.

Konuşmasının başında misafirlere Gürcüce hitap eden Gümrükçü, Gürcü milletvekilleri ile Türk iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirmekten son derece memnun olduğunu ifade etti.

Gürcistan Parlamentosu'nun Türkiye Dostluk Grubunun parlamentodaki en geniş grupları arasında yer almasının memnuniyet ve gurur verici olduğunu belirten Gümrükçü, bunun iki ülke arasındaki güzel ilişkilerin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bu yıl Türkiye ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerinin 25. kutlandığını hatırlatan Gümrükçü, iki ülkenin parlamentolar arası dostluk grupları olarak Türkiye ve Gürcistan arasındaki mevcut ilişkileri çok daha ileriye götürebilmesinin mümkün olduğuna inandığını dile getirdi.

Gümrükçü, "İki ülke arasındaki son 25 yıllık ilişkilerine baktığımız zaman gerçekten gurur verici bir tabloyu görüyoruz. Birçok ülkenin yüz yıllar boyunca başaramadığı ve elde edemediğini biz 25 yıl gibi kısa bir süre içerisinde başarmış durumdayız Türkiye ve Gürcistan olarak" dedi.

Türkiye'nin son on yıl içinde Gürcistan'ın birinci ticaret ortağı olduğunu, Türk iş adamlarının burada her alanda yatırım yaptıklarını, Batum Havalimanı'nın iki ülke tarafından ortak kullanıldığını ve ülkeler arasında sadece kimlik kartıyla seyahatin mümkün olduğunu hatırlatan Gümrükçü, özellikle ekonomi, ticaret ve yatırım alanında yapılması gereken önemli işler olduğunu kaydetti.

"Karadeniz'den Ortadoğu'ya tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması, enerji ve ulaştırma projeleri gibi her alanda Türkiye'nin Gürcistan ile işbirliği gerçekten olumlu ve önemli" diye konuşan Gümrükçü, her iki ülkenin birbirine karşılıklı olarak somut siyasi destek ve dayanışma gösterdiğini vurguladı. Büyükelçi Gümrükçü, Başbakan Giorgi Kvirikaşvili'ye FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden hemen sonra Ankara'ya gelerek Türkiye'ye destek verdiği için bir kez daha teşekkür etti.

İki ülkenin parlamentoları arasında güçlü ve başarılı bir işbirliği bulunduğuna işaret eden Gümrükçü, Gürcistan Parlamentosu'na son dönemlerde Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'yi desteklediği için teşekkür ederek, iki ülkenin birbirine her zaman gerçek dostluğunu gösterdiğini söyledi.

Eski Ajara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı ve Gürcistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Arçil Khabadze de Gürcü milletvekilleri ile Türk iş adamlarını bir araya getirdiği için Büyükelçi Gümrükçü'ye teşekkürlerini iletti.

Türkiye ile Gürcistan hükümetleri arasındaki ilişkilerin tüm bölge için örnek olduğuna dikkati çeken Khabadze, Sarp Sınır Kapısı'ndan yıllık 7 milyondan fazla insanın geçtiğini, bu yıl ise bu rakamın 8 milyona ulaşmasını beklediklerini bildirdi. Khabadze, aynı kapıdan yılda bir milyondan fazla tırın da geçtiğini aktardı.

Geçmiş yıllarda Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümeti Başkanı görevindeyken Türkiye ile işbirliği yaparak birçok yararlı ve gurur verici ortak proje gerçekleştirdiklerini dile getiren Khabadze, TİKA aracılığı ile Batum'a ve tüm Acara bölgesine verdiği destek, gerçekleştirdiği önemli projeler için Türkiye'ye teşekkür etti.






Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.