Türkiye'nin vaşak popülasyonu araştırılacak

Türkiye'nin vaşak popülasyonu araştırılacak
Türkiye'deki vaşak popülasyonu, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik Koruma Derneği ve ENV.net işbirliğiyle araştırılacak- Tunceli'den başlatılacak projenin eğitim çalışması yapıldı - Proje yürütücüsü biyolog Avgan: - "Vaşakların Tunceli'de sıkça ve geniş

TUNCELİ (AA) - Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik Koruma Derneği, Türkiye'deki vaşak popülasyonunu, vaşakların yaşam alanları ve varsa tehditlerinin tespit edilmesi amacıyla araştırma başlattı.

Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik Koruma Derneğinin, vaşak popülasyonuna ilişkin, Türkiye'den TEMA Vakfı'nın üye olduğu AB Entegrasyonu İçin Çevre Reformlarına Vatandaş Katılımı Projesi bilgi ağı (ENV.net) işbirliğiyle uygulamaya koyduğu araştırma projesi, Tunceli'de düzenlenen eğitim çalışmasıyla başlatıldı.

Vaşak popülasyonunun büyüklüğünün tespit edilmesi, yaşam alanlarının belirlenmesi ve varsa türün devamlılığını tehdit eden unsurların belirlenmesini içeren araştırma projesinde görev alacaklara Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda eğitim verildi.

Projenin yürütücüsü biyolog Batur Avgan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yürütecekleri araştırma projesiyle Türkiye'de vaşak varlığını her yönüyle ortaya koymayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye genelinde yürütecekleri araştırmayı, vaşak varlığı açısından en zengin bölge olarak gördükleri Tunceli'den başlatmayı uygun gördüklerini ifade eden Avgan, şunları söyledi:

"Vaşakların Tunceli'de sıkça ve geniş bir coğrafyada görüntülenmesi nedeniyle çalışmaya buradan başlama kararı aldık. Türkiye'den genelde hep ölü vaşaklara dair, 'araba çarptı', 'ölü bulundu', 'vuruldu' gibi haberler gelmesine karşın, Tunceli'den bize hep cep telefonuyla canlı vaşakların fotoğrafları geliyordu. Bu aslında şunu gösteriyor, Tunceli'de hem halkın vaşağa yaklaşımını gösteriyor hem de vaşağın aslında çok rahat, insandan çok da rahatsız olmadan yaşayabildiğini gösteriyor. Bu, Tunceli'de bir kaynak popülasyonu olabileceğine dair bir ışık veriyor. Normalde 100 kilometrekarede 1-2 vaşak yaşarken burada çok daha fazla birey yaşadığını tahmin ediyoruz. Tabi bunu şu an söylemek çok zor ama bunu tespit edebilmenin tek yolu çalışmayı bir yerden başlatabilmek."

Avgan, araştırma projesinde sadece vaşakların sayısını belirlemeyeceklerini aynı zamanda, vaşak varlığına ilişkin bir tehdit var mı onu da ortaya koymaya çalışacaklarını belirterek, "Vaşak belli sorunlar yaşıyor mu? Burada çobanlar, hayvancılıkla uğraşan insanlarla bazı sorunları olabilir çünkü yırtıcı bir hayvan" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.