TÜRKTOB Başkanı Gençer:

TÜRKTOB Başkanı Gençer:
"Ülkemizdeki buğday tohumları gayet doğal, sağlıklı, genetiğiyle oynanmamış. Dün neyse bugün de o"- "O nedenle ekmeklerimizi çok doğal, çok sağlıklı şekilde tüketebiliriz"

ANTALYA (AA) - Türk Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'deki buğday tohumlarının doğal ve sağlıklı olduğunu, genetiğiyle oynanmadığını belirterek, "Dün neyse bugün de o. Ekmeklerimizi çok doğal, çok sağlıklı şekilde tüketebiliriz." dedi.

Gençer, Antalya'da EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Tohumun İzinde Projesi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, birlik olarak tohum, gen kaynakları, yerel çeşitlilik ve tohum zenginliği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Gen kaynaklarının muhafaza edilmesi, toplanması ve bir merkezde tutulması noktasında faaliyetler yürüteceklerini belirten Gençer, yerel çeşitlerin geliştirilmesi ve üretime yansıması noktasında da önemli çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Türk tohumculuğuna güvenilmesi gerektiğinin altını çizen Gençer, şöyle konuştu:

"Hem ülke içerisinde hem de ülke dışında geldiğimiz noktada artık Türkiye, tohumculuk konusunda kendinden söz ettiren, 70'ten fazla ülkeye tohum ihraç eden, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık pazar hacmine sahip bir sektör olarak dünyada ilk 10 arasında yer alıyor. Artık tüm dünyanın dikkatle takip ettiği ülke ve sektör konumundayız. Gelmiş olduğumuz noktayı gururla sizlerle paylaşmak istiyorum."

Kamuoyunda buğdayın genetiğiyle oynandığı şeklinde bazı yanlış bilgilerle karşılaştıklarını dile getiren Gençer, "Ülkemizdeki buğday tohumları gayet doğal, sağlıklı, genetiğiyle oynanmamış. Dün neyse bugün de o. Ama biz ıslah çalışmaları ile her geçen gün daha kaliteli, daha verimli tohumluklar geliştirip sizlere sunuyoruz. O nedenle ekmeklerimizi çok doğal, çok sağlıklı şekilde tüketebiliriz." dedi.

Aksu Kaymakamı Süleyman Erdoğan da yerel kaynaklara, tohumlara sahip çıkılması gerektiğini belirterek, Tohumun İzinde Projesi'nin EXPO 2016 Antalya alanında kurulan stantta 6 ay boyunca ziyaretçilere anlatılacağını bildirdi. Erdoğan, "Genç kuşakların, yeni neslin ve yarınlarımızı emanet edeceğimiz yavrularımızın tohumculuk konusunda bilgiye ihtiyaçları var." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.