Tüsiad'ın 48. Olağan Genel Kurulu

Tüsiad'ın 48. Olağan Genel Kurulu
Genel Kurul'da, TÜSİAD'ın geçen yıl vefat eden kurucu başkanı Feyyaz Berker anıldı- Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı:- "Feyyaz Berker, kurucu başkanı olarak en zor dönemlerde 9 yıl TÜSİAD'a başkanlık yaptı ve TÜSİAD'a damgasını vurdu"-

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 48. Olağan Genel Kurulu'nda, derneğin geçen yıl vefat eden kurucu başkanı Feyyaz Berker anıldı.

TÜSİAD'ın 48. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında, 1971-1979 döneminde derneğin ilk başkanlık görevini üstlenen merhum Feyyaz Berker için bir anma töreni düzenlendi.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, anma töreninde yaptığı konuşmada, Feyyaz Berker'in adını ilk defa yurt dışında öğrenimini sürdürdüğü 1971 yılında duyduğunu, babası Nejat Eczacıbaşı'nın bir keresinde kendisine "TÜSİAD'ın kuruluşu tamamlandı. Müthiş bir başkanımız var. Adı Feyyaz Berker." dediğini aktardı.

"Müthiş başkan" sözünün kendisini yıllarca etkilediğini belirten Eczacıbaşı, "Türkiye'de hüküm süren kaos ve çatışma ortamında kurulan iş adamları derneğinin başında, saldırılara kahramanca karşı duran, kürsülerde yumruğunu sallayarak konuşmalar yapan, herkese haddini bildiren cengaver bir başkan imajı gözümde canlanıyordu." diye konuştu.

İş yaşamına girdikten sonra TÜSİAD'a üye olduğunu ve Feyyaz Berker'le tanıştığını anlatan Eczacıbaşı, şunları söyledi:

"Feyyaz bey gerçekten müthişti, hem de çok müthişti ama ilk başta kafamda oluşan imaj ile gerçek kişiliğinin hiçbir ilgisi yoktu. Feyyaz bey bağırıp çağırmıyordu, öfkelenmiyordu. Yüzü hep gülüyordu. Onun için kazanmak, mücadelede üstün çıkmak önemli değildi. Herkesin birden kazanması önemliydi. Feyyaz bey için 'karşı kamp' diye bir şey yoktu. Herkes Türkiye'nin iyiliğini istiyordu, sadece bakış açıları farklıydı. Feyyaz bey yapıcıydı, uzlaştırıcıydı, birleştiriciydi. Ona hangi sorunumuzu açsak, 'Peki ben ne yapabilirim?' diye soruyordu. O nedenle de on yıllar boyunca aklımıza ne soru takılsa Feyyaz beyin kapısını çaldık."


- "Feyyaz Berker TÜSİAD'a damgasını vurdu"


Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) kuruluşu sırasında Berker'i ziyaret ettiğini aktaran Eczacıbaşı, "Vakfı bir düşünce üretim merkezi olarak yapılandırmak istiyorduk. Ancak aynı amaçla yola çıkan bir başka girişim daha vardı ve Feyyaz bey o girişimin öncüleri arasındaydı. Kendisine görüşünü sorduğumda Feyyaz bey hiç düşünmeden 'İki projeyi birleştirmek lazım. Think-tank'leri yarıştıracak değiliz ya!' dedi. Sonra da Vehbi Koç'un TÜSİAD'ın kuruluşu sırasındaki sözlerine atıfta bulunarak 'Fikir üreten fabrikalar kurmakta üstümüze yok ama fazlasına gerek yok' diye ekledi." ifadelerini kullandı.

Bülent Eczacıbaşı, Feyyaz Berker'in yaptığı işlere tutkuyla sarıldığını, projelerini heyecanla anlattığını, içtenliği ile herkesi etkilediğini dile getirdi.

Berker'in büyük bir Atatürk hayranı ve hiç yorulmayan bir eğitim gönüllüsü olduğunu vurgulayan Eczacıbaşı, "Yaşamı boyunca eğitim kurumlarına büyük hizmetler verdi. Tutkularından biri de hiç kuşkusuz TÜSİAD'dı. Kurucu başkanı olarak en zor dönemlerde 9 yıl TÜSİAD'a başkanlık yaptı ve TÜSİAD'a damgasını vurdu." dedi.


- "TÜSİAD, Feyyaz Berker'in TÜSİAD'ıdır"


TÜSİAD'ın meşhur gazete ilanlarının 1979'da Feyyaz Berker'in başkanlığı sırasında verildiğini hatırlatan Eczacıbaşı, şöyle devam etti:

"İlanların yayınlanmasından 5 ay sonra hükümetin istifa etmek zorunda kalmasını, Feyyaz beyin sınıf arkadaşı olan rahmetli Bülent Ecevit, TÜSİAD ilanlarına bağlamıştı. Dünyanın en barışcı ve uzlaşmacı insanı Feyyaz beyi TÜSİAD başkanlığı boyunca en çok üzen olay herhalde bu olmuştu. Aslında ilanların amacı ekonomik krizi aşmak için TÜSİAD'ın görüşlerini duyurmaktı. Bu ilanların kopyalarını Feyyaz bey hep elinin altında bulundurur, konu açılınca onları çıkarır, onların niçin, nasıl hazırlandığını yeniden anlatırdı. Konu aramızda sık tekrarlanan bir şakaya dönüşmüştü.

Birkaç yıl önce, hastalığının ilk dönemlerinde kendisini evinde ziyaret etmiştim. Bir ara bana 'Vehbi beyi, Nejat beyi, Sakıp beyi kaybettik' dedi. Sonra 'Ben de günün birinde onların yanına gideceğim. Ama onlarla buluştuğumuz yerde TÜSİAD'ı kurarız, haberiniz olsun' diye şaka yaptı. Ben de kendisine 'Allah gecinden versin Feyyaz bey. Kurun ama 'Feyyaz bey hükümeti düşürmek için yeni arayışlara girdi' gibi yorumlar duyarsanız hiç şaşırmayın' demiştim."

Eczacıbaşı, "TÜSİAD'ın sevgili gençleri... Feyyaz beyle tanışmamış, hatta onu hiç görmemiş olabilirsiniz. Ama aslında onu çok iyi tanıyorsunuz. Çünkü TÜSİAD'ı biliyorsunuz. Hep yapıcı, hep iyimser, ilkelerinden hiç şaşmayan ama hiç kavga etmeyen, durmadan çalışan, araştıran, fikir geliştiren, çözüm öneren, Türkiye'nin yararlarını her şeyin üstünde tutan TÜSİAD, Feyyaz Berker'in TÜSİAD'ıdır." görüşlerini kaydetti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.