"Tutuklanmam Sorunu Çözmez"

"Tutuklanmam Sorunu Çözmez"
Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont:- "Katalonya Parlamentosu’na geri dönersem tutuklanacağım. Bu sorunu çözmeye yardımcı olmaz"

KOPENHAG (AA) - Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya’ya dönmek konusunda istekli olduğunu ancak tutuklanacak olmasının buna engel oluşturduğunu söyledi.

Puigdemont, Danimarka Parlamentosu’nda bazı milletvekilleriyle görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, parlamentoyu ziyaret etme amacının siyasi ve özgür bir tartışma başlatmak olduğunu belirtti.

İspanya veya Katalonya parlamentolarında bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığını ifade eden Puigdemont, " Katalonya Parlamentosu’na geri dönersem tutuklanacağım. Bu sorunu çözmeye yardımcı olmaz.” dedi.

İspanya’ya dönmesi halinde tutuklanacağını konuşması sırasında birkaç kez dile getiren Puigdemont, ülkeye dönme istediğini gizlemedi.

Puigdemont, "Sorunun çözümü için en iyi araç diyalog ve müzakere, birbirimize saygı.” diye konuştu.

Puigdemont’un parlamentodaki bazı milletvekilleriyle görüşmesine, hükümeti oluşturan partiler ve Sosyal Demokrat Parti’den temsilciler katılmadı.

- Süreç

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi 1 Ekim 2017'de yasa dışı bağımsızlık referandumuna gitti.

Referandumdan çıkan sonuca göre Katalonya yerel parlamentosunda 27 Ekim 2017'de yapılan gizli oylamada, Katalonya Özerk Yönetimi'nce tek taraflı bağımsızlık kararı alındı.

Katalonya Özerk Yönetimi'nin tek taraflı bağımsızlık kararı üzerine olağanüstü toplanan İspanya hükümeti, Senato'nun da onayıyla anayasanın 155. maddesini yürürlüğe koyarak yerel yönetim ve parlamentoyu feshetti.

İspanya merkezi hükümeti, bölgede 21 Aralık 2017'de erken yerel seçime gidilmesi kararı da aldı.

"Devlete karşı isyan ve başkaldırma", "ayaklanma" ve "kamu malını kötüye kullanmak" suçlamalarıyla açılan soruşturma kapsamında Katalonya hükümeti üyeleri tutuklanırken, eski Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont ile dört eski bakan ise Belçika'ya kaçmıştı.

Katalonya Özerk Bölgesi'nde 21 Aralık 2017'de gerçekleşen erken seçimlerde, bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı partiler, yüzde 50'nin altında oy alsa da 135 üyeli yerel parlamentonun 70 üyesini elde ederek iktidarda kalmayı başarmıştı.

Parlamentodaki ayrılıkçı partiler Puigdemont'un yeniden aday gösterilmesi üzerinde uzlaşmıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.