TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“Tarımda üretici fiyatları enflasyonun altında kaldı. Tarımda üretici fiyatları nisanda da geriledi. Şubatta yüzde 3,11, martta yüzde 3,98 düşen fiyatlar, nisan ayında da yüzde 1,91 azaldı”- "Bu durum sürdürülebilir değildir. Üretici fiyatlarında düşüş, t

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının enflasyonun altında kaldığını bildirerek, "Tarımda üretici fiyatları nisanda da geriledi. Şubatta yüzde 3,11, martta yüzde 3,98 düşen fiyatlar, nisan ayında da yüzde 1,91 azaldı" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık bazda Mart 2015'te yüzde 15,40'a kadar çıkan, temmuzda yüzde 5,79'a geriledikten sonra yılı yüzde 14,02 ile tamamlayan tarımda yıllık üretici fiyat artışının, Ocak 2016'da yüzde 8,13, şubatta ise yüzde 5,53 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Yıllık bazda martta yüzde 1,12 gerileyen tarımda üretici fiyatları enflasyonunun, nisan ayında yüzde 4,03'e indiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Aylık bazda 2015 yılında tarımda üretici fiyatları enflasyonu, şubatta yüzde 0,72, haziranda yüzde 3,39, temmuzda yüzde 4,55 gerilemişti. Diğer aylarda fiyatlarda artış vardı. Bu yıl, ocaktaki yüzde 3,36’lık artış hariç, şubat, mart, nisan aylarında düşüş oldu. Daha yaz aylarına girmeden 3 ay üst üste tarımda üretici fiyatlarının düşmesi üreticimizi sıkıntıya sokmuştur. Üretimin tarladan karşılandığı yaz aylarında, ürün bolluğunda fiyatların gerilemesi normal bir durumdur. Fakat şubat, mart ve nisan fiyatlarının düşmesi üreticimizi zorlamıştır. Son 14 yılda, hem şubat hem mart hem de nisan ayında tarımda üretici fiyat düşüşü ilk kez olmaktadır."

Bayraktar, tüketicide yıllık enflasyonun yüzde 6,57 iken gıda ve alkolsüz içeceklerde nisanda fiyatların yüzde 1,48 gerilediğini belirterek, "Tarımda üretici fiyatları enflasyonun altında kaldı. Tarımda üretici fiyatları nisanda da geriledi. Şubatta yüzde 3,11, martta yüzde 3,98 düşen fiyatlar, nisan ayında da yüzde 1,91 azaldı. Genel enflasyon hala yüzde 6,57’lerde seyrederken, üreticimiz bir yıl önceki fiyatların bile yüzde 4,03 altında kalmaktadır. Bu durum sürdürülebilir değildir. Üretici fiyatlarında düşüş, tüketiciye tam olarak yansımamıştır." değerlendirmelerinde bulundu.

Fiyatların, sebze, kavun, karpuz, kök ve yumrular grubunda yüzde 12,54 gerilediğini, lifli bitkilerde yüzde 1,96, çeltikte yüzde 1,59, tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 0,86 düştüğünü aktaran Bayraktar, sivri biber fiyatlarının yüzde 56,63 indiğini ifade etti.

Bayraktar, sivri biber, patlıcan, hıyar, marul ve taze soğanda görülen düşüşte özellikle Rusya’nın almış olduğu yasaklama kararı ve hava sıcaklıklarındaki yükselişle birlikte hasat edilen ürün miktarının artması sonucunda arzdaki artışın etkili olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Patateste ise hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle birlikte Adana’da hasat 10-15 gün erken başlamıştır. Eski ürün ile yeni ürünün çakışmasıyla birlikte patates fiyatlarında düşüş yaşanmıştır. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan rekoltenin yanı sıra Rusya’nın almış olduğu karar neticesinde üretici fiyatları düşerken, TÜİK’te domates fiyatları yüzde 7,15 artış gösterdi. TZOB’un Antalya, Mersin’den üreticilerden aldığı fiyatlara göre nisan ayında domates fiyatları yüzde 13,72 gerilemişti. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin hallerinden aldığı market fiyatlarına göre de yüzde 17,46 düşüş vardı. TÜİK’te neye göre domates fiyatları artmıştır? Açıklamaya muhtaçtır."

Bayraktar, havuç arzının halen depodan sağlandığını, depolardaki ürünün azalmaya başlamasıyla fiyatlarda bir miktar artış yaşandığına işaret etti. Fındık fiyatındaki azalışın en önemli nedeninin ihracatçıların izlediği politikalar olduğunu, mayısta fındık fiyatlarında bir yükseliş görüldüğünü de dile getiren Bayraktar, yeşil mercimek ve nohutta meydana gelen fiyat artışının yerli ürünün bitmesi ve ramazan ayının yaklaşması sebebiyle meydana geldiğini vurguladı.

TZOB Başkanı Bayraktar, büyük tekneler (troller) için av yasakları başladıktan sonra buzhanelerde saklanan balıklar piyasaya sürüldüğü için fiyatların yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.