Ukrayna'nın doğusundaki kriz

Ukrayna'nın doğusundaki kriz
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus yanlısı ayrılıkçıların Donetsk ve Lugansk'ta gerçek durumu saklamak için AGİT'in çalışmalarına engel çıkardığını bildirdi

KİEV (AA) - Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusunda son günlerde Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel Gözlem Misyonunun izleme faaliyetlerine Rus yanlısı ayrılıkçıların sık sık engel çıkarmasına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası toplumun gerçek durum hakkında bilgilendirilmesinin Moskova’nın çıkarına olmadığı için ayrılıkçıların bu engellemeleri gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde gittikçe kötüleşen güvenlik durumunun kaygıyla karşılandığı bildirildi. Rusya destekli ayrılıkçıların Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yönelik provokasyonları arttırdığına dikkat çekilen açıklamada, “5 Mart’tan itibaren Rusya ve desteklediği ayrılıkçılar Avdeevka’da (Donetsk bölgesi) silahlı saldırılarını tamamıyla arttırdı. Temel görev, kontrollerindeki bölgeleri genişletme ve gri alana doğru ilerlemek” ifadesi kullanıldı.

Bu amaçla Rus destekli birliklerin askeri varlığını güçlendirdiği ve ağır silahlarını bölgeye sevk ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Mevcut veriler 2015 yılı boyunca Minsk’te yapılan anlaşmanın, 100 milimetre ve üzerinde kalibreli ağır silahların geri çekilmesi, tankların geri çekilmesi, 100 milimetreye kadar olan kalibreli topçu sistemlerinin ve 120 milimetreye kadar olan havan toplarının geri çekilmesi hususundaki maddelerini Rusya ve ayrılıkçıların alaycı bir şekilde ihlal ettiğini doğruluyor.”

Rusya’nın desteği ile ayrılıkçılar tarafından AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonunun çalışmalarının da engellendiğine yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Ateşkes rejiminin açıkça, tarafsız ve objektif bir şekilde izlenmesi, Minsk anlaşmasının diğer yönleri ve anlaşmanın uygulanması ile ilgili olarak uluslararası toplumun gerçek durum hakkında bilgilendirilmesi Moskova’nın çıkarına değil. Bu yüzden ayrılıkçıların geçici olarak kontrolünde bulunan Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki Ukrayna-Rusya sınır bölgelerine girişler engelleniyor.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.