Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi Ve Dinamikleri Kongresi

Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi Ve Dinamikleri Kongresi
Kültür ve Turizm Bakanı Topçu:- "Bizim savaşımız Kürt-Türkmen savaşı değildir. Bizim savaşımız bölücü terörün arkasındaki yedi düveldir. Çanakkale'de olduğu gibi Kürt'ün de Türkmen'in de düşmanı, bölücü terör örgütü ve arkasındaki destekçileridir"- "(As

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, terörle mücadele konusunda, "Bizim savaşımız Kürt-Türkmen savaşı değildir. Bizim savaşımız bölücü terörün arkasındaki yedi düveldir. Çanakkale'de olduğu gibi Kürt'ün de Türkmen'in de düşmanı, bölücü terör örgütü ve arkasındaki destekçileridir" dedi.

Medikal Turizm Derneği tarafından Ankara Üniversitesi işbirliğinde, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi", Sheraton Otel'de yapıldı.

Topçu, kongrenin açılışındaki konuşmasına, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütünce düzenlenen saldırıda şehit düşen iki askere rahmet ve ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

"Bölücü terör ve arkasındaki güçler, Çanakkale'de ecdat nasıl kazıdıysa onları, aynı şekilde kazınacaktır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yılanın beli kırıldı, sıra kuyruğu ve kafasındadır" değerlendirmesinde bulunan Topçu, terörle mücadelede devletin kararlı olduğunu dile getirdi.

Topçu, terörün belinin kırıldığını anlatarak, "Çünkü bizim savaşımız Kürt-Türkmen savaşı değildir. Bizim savaşımız bölücü terörün arkasındaki yedi düveldir. Çanakkale'de olduğu gibi Kürt'ün de Türkmen'in de düşmanı bölücü terör örgütü ve arkasındaki destekçileridir. Kürt ve Türk kardeştir. Bunu bölmeye çalışan da kalleştir, haindir, alçaktır" diye konuştu.

- "Türkiye turizmde hak ettiği bir noktada değildir"

Yaşlı bakımının geleceğin en önemli sorunlarından biri olduğunu, ileri demokrasiyi yaşayan ülkelerin bu konuda ciddi mesafeler aldığını belirten Topçu, bu ülkelerin yaşlılarına layıkıyla bakmaya çalıştığını, aynı zamanda bunu ekonomik katkıya dönüştürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel birikimi bulunduğunu vurgulayan Topçu, "Türkiye aslında turizmde hak ettiği bir noktada değildir" ifadesini kullandı.

Özellikle son yıllarda, yaşlı turizmi, engelsiz ve sosyal turizm gibi yeni eğilimlerin gündeme geldiğine işaret eden Topçu, bakanlık olarak Türkiye'nin potansiyelini ortaya çıkaracak talepleri karşılayacak şekilde çalışmayı hedeflediklerini kaydetti.

"2050 yılı itibarıyla dünyada 65 yaş üzerindeki bireylerin sayısının 2 milyarı aşacağı söyleniyor. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'lik bölümünü oluşturacak" diyen Topçu, ileri yaş turizminin, Türkiye'nin potansiyeli ve kaynakları değerlendirildiğinde önemli fırsatlar yarattığını dile getirdi.

- Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu

Topçu, kongrenin ardından gazetecilerin "Aspendos Antik Tiyatrosu'nun orijinal dokusuna uygun restore edilmediği" iddialarını sorması üzerine, birtakım unvanlar taşıyanların bilgi sahibi olmadan fikir beyan ettiğini belirterek, "İnsafsızca belden aşağı siyaset yapıyorlar" diye konuştu.

Aspendos Antik Tiyatrosuna yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Topçu, şunları kaydetti:

"Bu restorasyon, tadilat ve onarım, birileri eline kazma kürek alarak yapılmıyor. Uluslararası kabulü olan bu tip eserlerin onarımında ve tadilatında dünyada hangi yol ve yöntem geçerliyse, o yol ve yöntemlerin tamamı buralar için uygulanıyor. Buraya konulan bir çakıl taş bile laboratuvar deneylerinden geçiriliyor, analiz yapılıyor. 'Sırf kaba siyaset yapacağım' diye siyasi ahlaka uymayan bir konu üzerinden biz ne zaman vazgeçeceğiz? Asker üzerinden siyaset yaptık, bu memleket zarar gördü. Üniversiteleri karıştırdık, memleket zarar gördü. Camiyi karıştırdık, zarar gördü. Şimdi siyasetin alanına gire gire, karışa karışa kültür varlıklarımız mı kaldı? Bunun üzerinden mi siyaset yapmak kaldı? Siyaseti keşke biz daha yapıcı, pozitif şekilde yapabilsek, bir etik ve ahlak koyabilsek."

 - Diğer konuşmacılar

Kongrede konuşan Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Türkiye'de yaşlılıkla ilgili çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

Genç bir ülke olan Türkiye'nin yaşlılıkla ilgili çözümleri ve bunun ekonomik yönünü canlandırması gerektiğini anlatan İbiş, "Ülkemiz yaşlı bakımı turizmi, tatil turizmine göre daha ciddi ölçülerde katma değer sağlıyor. Türkiye nitelikli turizme geçmek zorunda" dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Türkiye'de 50 yıl önce 55 olan yaş ortalamasının bugün 75'lere ulaştığına dikkati çekti.

İbiş, kadınların eğitim hayatına katılması, ekonomik özgürlüklerini kazanmasıyla artan bilincin ortalama ömrü uzattığını söyledi.

Yarın da devam edecek kongrede, yaşlı bakımı ve turizmi alanlarında global aktörler deneyimlerini paylaşacak, uzman ve akademisyenlerce yaşlanma konusundaki ulusal algının geliştirilmesine yönelik sunumlar yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.