Uluslararası Af Örgütü'nden idam cezasının kaldırılması çağrısı

Uluslararası Af Örgütü'nden idam cezasının kaldırılması çağrısı
Uluslararası Af Örgütü Fas Ofisi Müdürü Sektavi:- "Fas hükümetinin, idam cezalarını iptal etmesi ve yaşam hakkına saygı duyması gerekiyor"- Uluslararası Af Örgütü Cezayir Ofisi Müdürü Usıddık:- "Cezayir'in idam cezasının kaldırılması için cesur bir karar

RABAT/CEZAYİR (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Fas ve Cezayir'e "idam cezasını kaldırmaları" çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Fas Ofisi Müdürü Muhammed Es-Sektavi, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Fas hükümetinin, idam cezalarını iptal etmesi ve yaşam hakkına saygı duyması gerekiyor. Çünkü Fas Anayasası'nın 20. maddesi yaşam hakkına saygıyı öngörmektedir." dedi.

Hükümetin onaylamaya hazırlandığı ceza kanunu tasarısının 11 maddesinde idam cezasının bulunduğuna işaret eden Sektavi, Fas'a idam cezasını kaldırma çağrısını yineledi.

Fas kanunlarında idam cezasının bulunmasına rağmen, Fas Kralı 1993'ten bu yana söz konusu cezanın uygulanmasını onaylamadı. Fas hapishanelerinde 3'ü kadın 122 idam mahkumu bulunuyor.

- Ortadoğu ülkelerinde bin 194 idam

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde idam cezalarının kaldırılması gerektiğini ifade eden Sektavi, 2015 yılında Amman dışında bütün Ortadoğu bölgesinde 831 idam kararı verildiğini kaydetti.

Sektavi, Ortadoğu'da uygulanan idam cezalarının sayısının 2014'te 945 iken, 2015 yılında bin 194'e yükseldiğini söyleyerek bu cezanın geçen yıl sadece Fiji, Madagaskar, Kongo Cumhuriyeti ve Surinam'da kaldırıldığını belirtti.

Bu sayıların Çin'i kapsamadığını söyleyen Sektavi, Çin'in idam cezalarıyla ilgili verileri devlet sırrı olarak gördüğünü, bu bilgileri ortaya çıkaranların da idam cezasına çarptırıldığını ifade etti.

Sektavi, geçen yıl uygulanan ve kayıtlara geçen idam cezalarının yaklaşık yüzde 90'ının İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'da gerçekleştirildiğini aktardı.

- 1989'dan bu yana en yüksek rakam

Uluslararası Af Örgütü'nün dünya çapındaki ölüm cezalarını ele aldığı yıllık değerlendirme raporunda, 2015 yılında kaydedilen infaz sayısında trajik bir yükseliş olduğu vurgulanırken bunun son 25 yılın en yüksek rakamı olduğu belirtildi.

2015 yılında 25 ülkede bin 634 kişinin idam edildiği kaydedilen raporda, 2015 yılında idam cezalarının uygulandığı Ortadoğu ülkelerinin başında 977 infaz ile İran'ın geldiği, İran'ı Suudi Arabistan'ın 158, Irak'ın 26, Mısır'ın da 22 ile takip ettiği vurgulandı.

- "Cezayir cesur bir karar almalı"

Uluslararası Af Örgütü, Cezayir'e de idam kararını kaldırma çağrısında bulundu.

Örgütün Cezayir Ofisi Müdürü Hasina Usıddık, başkent Cezayir'de düzenlediği basın toplantısında, yetkililere, idam cezasını kaldırmaları çağrısında bulunarak "Cezayir'de 2014'te verilen 46 idam cezası, 2015'te 62'ye yükseldi." diye konuştu.

"Cezayir'in idam cezasının kaldırılması için cesur bir karar alması gerekiyor." diyen Usıddık, ülkedeki idam kararlarının çoğunun terörle mücadele davalarında gıyaben alındığına dikkati çekti.

Cezayir, 1993'te idam cezasının dondurulmasına ilişkin siyasi bir karar almıştı. Bu tarihten itibaren alınan idam cezaları, müebbet hapis cezasına çevriliyor.

Hükümete bağlı İnsan Hakları Danışma Komitesi Başkanı Faruk Kosantini, ülkenin 1962'deki bağımsızlığından bu yana sadece 33 idam cezasının uygulandığını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.