Unıcef "Ekonomik Durgunlukta Çocuklar" Raporu

Unıcef "Ekonomik Durgunlukta Çocuklar" Raporu
UNICEF: "Ekonomik krizle birlikte 2008'e kıyasla 2012 yılında 2.6 milyon daha çocuk fakirlik seviyesinde yer aldı. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerde fakirlik düzeyinde yaşayan toplam çocuk sayısı da tahmini olarak 76.5 milyona yükseldi"

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), global ekonomik krizle birlikte 2008'e kıyasla 2012 yılında gelişmiş ülkelerde yaşayan 2.6 milyon çocuğun daha yoksulluk düzeyinde olduğunu ve gelişmiş ülkelerde yoksulluk düzeyinde yaşayan çocuk sayısının, tahmini olarak 76.5 milyona yükseldiğini bildirdi.

UNICEF'in yayımladığı, "Ekonomik Durgunlukta Çocuklar: Ekonomik Krizin Gelişmiş Ülkelerde Yaşayan Çocuklar Üzerinde Etkisi" adlı rapor, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve AB ülkelerinden oluşan 41 gelişmiş ülkede yaşayan çocukların, global ekonomik krizden ne boyutta etkilendiğini ortaya koydu.

Raporda, "Ekonomik krizle birlikte 2008'e kıyasla 2012 yılında 2.6 milyon daha çocuk fakirlik seviyesinde yer aldı. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerde fakirlik düzeyinde yaşayan toplam çocuk sayısı da tahmini olarak 76.5 milyona yükseldi" ifadeleri kullanıldı.

UNICEF'e göre, 41 ülkeden 23'ünde krizin de etkisiyle daha fazla çocuk yoksulluk çekerken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 18 ülkede, 2008'e kıyasla 2012'de daha az çocuk fakirlik düzeyinde yer alıyor.

Türkiye, UNICEF rakamlarına göre, yüzde 2.76'lık bir pozitif ivme sağlayarak 18 ülke arasında 9'uncu sırada yer aldı. 

Raporda, ekonomik krizle birlikte çocukların fakirlik düzeyi bakımından Yunanistan'ın 1998 seviyelerine düştüğü ve 14 yıl kaybettiği, İrlanda, Lüksemburg ve İspanya'nın 10 yıl, İzlanda'nın 9, İtalya, Macaristan ve Portekiz'in ise 8 yıl geriye gittikleri ifade edildi.

Raporda, ekonomik gerilemenin 15-24 yaşlarındaki genç nüfusu etkilediği ve eğitim, istihdam ve staj programı içinde yer almayan genç nüfusun artarak AB içinde 7.5 milyona yükseldiği kaydedildi. 

Raporda, Türkiye'nin 15-24 yaşlarında eğitim, istihdam ve staj programı içinde yer almayan genç nüfusunun yüzde 11.5 düştüğü ve Türkiye'nin 41 gelişmiş ülke arasında bu kategoride zirvede yer aldığı belirtildi. Sıralamada Türkiye'yi, Almanya yüzde 2.1 ve Japonya yüzde 1.5 ile takip ediyor.

AA muhabirine konuşan UNICEF Sosyal ve Ekonomik Politikalar Uzmanı Yekaterina Chzhen, "Türkiye'de 2008 yılına kıyasla 2012 istatistiklerine baktığımızda, özellikle daha fazla gencin eğitim almaya başladığını görüyoruz ve bu sayede Türkiye'nin 15-24 yaşlarında eğitim, istihdam ve staj programı içinde yer almayan genç nüfusunun yüzde 11.5 düşmesi sağlandı" dedi. Chzhen, "Bu büyük düşüşe rağmen Türkiye'nin bu kategoride yer alan 15-24 yaşlarındaki genç nüfus oranı yüzde 25.5 ve bu rakam hala çok yüksek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin istatistiklerde ilk sıralarda yer almasının nedeni olarak ise Chzhen, Türkiye'nin "Global ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri" olmasını gösterdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.