Üretirsen mutlu olursun

Üretirsen mutlu olursun
Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Kayahan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz, “Başarının sırrı; birincisi çalışmak, ikincisi sevmektir.

Sevmeden olmaz, işimizi sevmeliyiz, kendimizi sevmeliyiz hatta düşmanımızı bile sevmeliyiz. Bunun yanı sıra çalışmalı ve üretmeliyiz. Üretirsen mutlu olursun. İnsan hayatında kendisini mutsuz eden her şeyi hayatından çıkarmalı” dedi

Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Kayahan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz, Pusula TV’ye konuk oldu. Deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin hazırlayıp sunduğu UĞURLU GÜNDEM’e konuk olan Yılmaz, Konya ve sanayicilik üzerine değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak kendisini tanıtan Yılmaz, “1965 Konya doğumluyum. Eski hal dediğimiz, Baruthane’nin oradaki evimizde dünyaya geldim. O zamanlar çok güzeldi. Güzel bir çocukluk hayatım geçti. Akrabalarımızla birlikte sadece cümle kapası kapalı olan bir apartmanda oturuyorduk. Ruh sağlığı için büyük aile ve sevgi gereklidir ve biz o sevgiyi fazlasıyla yaşadık. İlkokulda yaşadığım bazı sorunlar bana hayatı öğretti. Birincisi çalışan kazanır, ikincisi kafana taktıysan sonuna kadar gidersin. İlkokulda öğretmenime kızdım, ‘çık dışarı’ dedi. ‘Çıkarsam dönmem’ dedim. Babam da sözünün arkasında dur deyince Hastaş İlkokulu’ndan Devrim İlkokulu’na geçtim. İlkokul bitmek üzereydi, oradan mezun oldum. Akabinde Anadolu Lisesi dönemi başladı. 7 yol orada sağlam dostluklar kurduk. ODTÜ’de mühendislik eğitimi aldım. O dönemde tıbbiye ile ODTÜ arasında tercih yapmak durumunda kalmıştım. Ben doktor hatta nörolog olmak istemiştim. Babamın tavsiyesi ve biraz da zorlamasıyla mühendislik tercihi yaptık” dedi.

KAYAHAN AŞ; 67 YILLIK AİLE ŞİRKETİ

Şirketi ve şirket yönetimini anlatan Sevda Kayhan Yılmaz, “67 yıllık ve artık Türkiye şirketi olan bir şirketimiz var. Üç nesil bir arada çalışma şansını elde ettik. Halen babamdan tavsiyeler alır, ona danışırım. Mesleğe atıldığımızda babam ve eşim büyük destek oldu. Günde 14 saat çalışıyordum. Kadınlar mecbur kalırsa her işi yapar. Yeter ki kendisini mecbur hissetsin. Mesleğe atıldığımızda sanayi sektöründe hatırladığım kadarıyla öne çıkan, görünürde olan kadın çalışan yoktu. Geri planda çalışan vardı ama dışarı işlerine bakan önde duran bir kadın yoktu. Bir gün birisi aradı sen kadınsın ağır sanayide ne işin var, git butik işlet dedi. Biz iş yapıyoruz, insan istedikten sonra her iyi yapar, kadın erkek hiç fark etmez. İşini aşkla yaparsan hele bir de mecburiyetten yaparsan, üstesinden gelemeyeceğin iş yok” diye konuştu.

KONYA’NIN ALGI SORUNU VAR

Özteke’nin, “Konya Sanayi Odası’nda da bir ilk yaşandı ve bir kadın girişimci meclis başkanı oldu. Bu şehirde neden markamlar çıkmıyor?” şeklindeki sorusuna, “Konya’yı çok seviyorum. Huzur bulduğum bazı mekanlar da var ama Konya’nın imajı ile ilgili sıkıntı var. Konya’nın Ankara’dan ne farkı var. Konya’nın sorunu algı sorunudur. Ben de Konya Sanayi Odası’nın ilk kadın meclis başkanı olarak bu görevi gururla taşıyacağım. Bizim kendimizi iyi anlatmamız, iyi tanıtmamız gerek. Başlı başına Mevlana desek bile yeter. Mevlana deseniz dünyada bütün kapılar açılır. Bunun için dünyaya kendimizi iyi anlatmamız lazım. O nedenle Marka alınamıyorsa Konyalı firma olmak sıkıntı. İki ay önce hidrolik silindir konusunda bir toplantıya davet edildik. Tesadüf Fransa’nın, Almanya ve Slovakya’nın en büyüklerinin yöneticisi kadındı. Fransız ile tanıştık, ‘Konya’dan mısınız? Konya, Türkiye’de hidroliğin merkezi’ dedi. Konya artık yavaş yavaş kabuğunu kırıyor. Dışarıda algıyı ciddi manada yıktık. Fuarlara katılımlarda görüyoruz. Konya önemli şeyler başarıyor. Meclis başkanlığı bile ‘Konya’dan olur muymuş’ dedirtti. Evet Konya’dan olur” dedi.

BİR İŞİ MIŞ GİBİ YAPMAMALIYIZ

Üstlenilen işin tam yapılması gerektiğine de dikkat çeken Yılmaz, “İnsanları olduğu gibi görüp olduğu halde sevmek gerekir. Herkesi sevmek zorunda değilsin ama kalp kırmaya gerek yok. Konya’da örtülü iletişim çok vardır. Bir işi mış gibi yapmamalıyız. Bir işi tam yapmalıyız, verdiğimiz sözleri yerine getirmeliyiz Başarının sırrı; birincisi çalışmak, ikincisi sevmektir. Sevmeden olmaz, işimizi sevmeliyiz, kendimizi sevmeliyiz hatta düşmanımızı bile sevmeliyiz. Bunun yanı sıra çalışmalı ve üretmeliyiz. Üretirsen mutlu olursun. İnsan hayatında kendisini mutsuz eden her şeyi hayatından çıkarmalı. Bunu yaparken şunu sormalı. Bunu hayatımdan çıkarmaya cesaretim var mı ve bunu çıkartırsam mutlu olabilecek miyim? Cevabını alırsanız sizi mutsuz eden şeyleri hayatınızdan çıkarın. Çünkü başka hayatımız yok ve bu hayatı yalnızca bir kere yaşayacağız” şeklinde konuştu.

(Haber: M. Niyazi Uyanık)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.