Uzayın keşfine vergisiz yürünecek

Uzayın keşfine vergisiz yürünecek
Yer gözlem uyduları için milli bir yer istasyonu geliştirmek ve fırlatılması planlanan uydularının yer istasyonu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi teşvik kapsamına alındı- Proje kapsamında sunulacak

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Yer gözlem uyduları için milli bir yer istasyonu geliştirmek ve fırlatılması planlanan uydularının yer istasyonu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi, teşvik kapsamına alındı. Proje kapsamında sunulacak vergi avantajıyla yatırım maliyeti düşürülecek.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün (TÜBİTAK UZAY), Kalkınma Bakanlığı desteğiyle ODTÜ Yerleşkesi'nde yürüttüğü proje, yatırım teşviklerinden yararlanmaya hak kazandı.

Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi için 13 milyon 125 bin liralık sabit yatırım yapılması öngörülüyor. Proje için 1 milyon 816 bin dolarlık makina ve teçhizat ithalatı planlanıyor.

Projenin teşvik kapsamında değerlendirilmesiyle yatırım maliyeti önemli oranda düşecek. Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi için KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti sağlanacak.

Yer gözlem uyduları için milli bir yer istasyonu geliştirmek ve ilerleyen yıllarda fırlatılması planlanan tüm yer gözlem uydularının yer istasyonu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen proje, ilk olma özelliği taşıyor.

Proje, Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülüyor.

TÜBİTAK UZAY, bugüne kadar geliştirdiği projelerle uydu-uzay ve yer istasyonu konularında önemli bir tecrübe ve altyapıya sahip bulunuyor. Enstitü, kazanılan söz konusu tecrübe ve altyapıyı Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi'ne aktaracak. Projede yer istasyonları konusunda daha fazla sistemin yerli imkanlarla tasarımı, üretimi, test ve entegrasyonu hedefleniyor. Söz konusu hedefler TÜBİTAK UZAY öncülüğünde ve yerli alt yüklenici sanayi kuruluşlarınca yapılacak. Proje kapsamında, X ve S bantlarda haberleşme yeteneğine sahip yer istasyonu sistemi geliştirilecek.

Besleyici (feed), reflektör ve frekans seçici yüzeyi, hareket sistemi, yer istasyonu kontrol sistemi (istasyon ve anten kontrol sistemi), haberleşme, görüntüleme sistemi ve ilgili modül ve yazılımlardan oluşan projenin 2019 yılında tamamlanması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.