Vakıflar Haftası

Vakıflar Haftası
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle, "Vakıf ve Sivil Toplum Sempozyumu" düzenledi

ANKARA (AA) - Vakıflar Haftası dolayısıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle "Vakıf ve Sivil Toplum Sempozyumu" düzenlendi.

9-15 Mayıs'ta kutlanan "Vakıflar Haftası" etkinlikleri kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen sempozyumun açılış sunumunu eski Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız yaptı.

Yediyıldız, her medeniyetin kurum ve kuruluşlarını kendi bütünlüğü içinde tahlil etmek ve değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Vakfı, Osmanlıların sosyo-ekonomik sistemleri içindeki yerine oturttuğunuz zaman, onun ayrı bir sivil alanın ürünü olarak değil, devletle, toplumla bütünleşik bir sistem olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Osmanlı sosyal iktisadi sisteminde vakıfların "stratejik ve hayati işlevleri" bünyesinde topladığına işaret eden Yediyıldız, vakıfların, Osmanlı Devleti'nin başarısında rol oynayan en önemli kurumlardan olduğunu kaydetti.

Konuşmanın ardından Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Rifat Türker, Yediyıldız'a plaket verdi.

Sempozyumda Karatay Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, "Bir Sivil Toplum Kuruluşu Olarak Ahilik ve Ahi Vakıfları" konulu bir sunum yaptı. Ahiliğin Türkiye Selçukluları döneminde 10. yüzyılın başlarında kurulduğunu hatırlatan Küçükdağ, teşkilatın Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar sosyal ve ekonomik hayatının can damarlarından biri olduğunu vurguladı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.