Van Toplu Taşımada Yeni Sisteme Geçecek

Van Toplu Taşımada Yeni Sisteme Geçecek
Büyükşehir Belediyesinin gelecek yıllarda geçmeyi planladığı toplu taşıma sistemleri için hazırladığı "Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması", kamuoyuyla paylaşıldı- Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu:- "Kısa vadede Van için bir el

VAN (AA) - Van Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada yeni bir sisteme geçmek amacıyla Kayseri ve Malatya büyükşehir belediyelerinden aldığı destekle "Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması" hazırladı.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yapılan çalışmayı değerlendiren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, yaklaşık 5 ay süren çalışmada ekiplerin sokak, cadde, araç ve yolcu sayımına kadar bilimsel ve sağlıklı bir anket yaptığını belirtti.

Özellikle Malatya'daki trambüs sisteminin diğer sistemlere göre avantajlı olduğunu anlatan Zorluoğlu, şöyle konuştu:

"Belediye olarak yaptığımız çalışma bir ulaşım master planı değil. Master planı çok daha uzun süren bir çalışmadır. Bu toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır. Vatandaşımızın toplu taşıma sisteminden memnun olmamasından kaynaklı sistemin rehabilite edilmesi adına yapılan bir çalışmadır. Tramvayın yüksek maliyetli olduğunu gördük. Van için şu an karar vermeyeceğiz. Bu basın toplantısıyla halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına bırakıyorum. Bu Van'ın en önemli sorunlarından biri. Van'da toplu taşımada yeni bir vizyonda çözüm arıyoruz."

- "Şoför esnafı mağdur edilmeyecek"

Van'da ulaşımın rahatlaması için şu anda herhangi bir sistemde karar alınmadığını bildiren Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Hangi sistem olursa olsun minibüs ve halk otobüsü esnafı mağdur edilmeyecek. Bunun için gereken tüm çalışmaları yapacağız. Şoför esnafımız bu konuda rahat olsun. Burada vatandaşın daha konforlu bir ulaşıma kavuşmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken başka mağduriyetler ortaya çıkarmayacağız. Hangi sistem olursa olsun şoför esnafımızla adım atacağız. Toplu taşıma sadece yeni otobüslerin ve hatların açılmasıyla çözülmüyor. İlimizdeki trafik meselesinin başka boyutları var. Görevi devraldığımızdan bu yana sorunlar var. Elimizde sihirli değnek yok. Sorunları çözme konusunda maddi sıkıntılarımız var."

Zorluoğlu, çevre yolunun şehir trafiği açısından çok önemli olduğunu belirterek, yolun birinci etap çalışmaları için proje çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Çevreyolunun şehir merkezindeki trafik sorununun çözümü için büyük önem taşıdığını anlatan Zorluoğlu, "Yapacağımız çalışmalarla trafik çok daha rahat bir hal alacak. İpekyolu Caddesi önemli bir yol. Bu caddede yeni hizmet binaları yapılıyor. Van Emniyet Müdürlüğü bu caddede olacak. Valilik için de bu anlamda bir çalışmamız var. Kullandığımız hükümet binasının yeri yeşil alan ve kent meydanı olacak." ifadelerini kullandı.

- "Trambüsün makul olacağını düşünüyorum"

Toplu taşıma sisteminin rehabilitasyonu ve kente yeni bir toplu taşıma soluğu getirmenin belediyenin hedefleri arasında bulunduğunu aktaran Zorluoğlu, önümüzdeki süreçte hafif raylı sisteminin Van'da gündeme alınacağına inandığını dile getirdi.

Zorluoğlu, "Hafif raylı sistem hem çok maliyetli hem de uzun bir süreç alıyor. Kısa vadede Van için bir elektrikli otobüs ya da Malatya'daki gibi trambüs hayata geçirilebilir. Malatya gibi Van'a da trambüsün makul olacağını düşünüyorum. Hafif raylı sistemi de önümüzdeki süreçte gündemimize alacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Ardından sunum yapan Malatya Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı ve Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, katılımcıların sorularını cevapladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.