"Verilere şaşı bakan şaşırır"

"Verilere şaşı bakan şaşırır"
İSTİB Başkanı Kopuz:- "Verileri doğru değerlendirmek için doğru bakmak, Türkiye'ye güvenmek gerekir. Verilere şaşı bakarsanız şaşırırsınız"- "Dünya küresel sıkıntı yaşarken, Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam ediyor"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "Verileri doğru değerlendirmek için doğru bakmak, Türkiye'ye güvenmek gerekir. Verilere şaşı bakarsanız şaşırırsınız" ifadelerini kullandı.

İSTİB açıklamasında görüşlerine yer verilen Kopuz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ekonominin 2015 yılında yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatarak, "Bu oran, 'beklenilenin üstünde' olarak değerlendiriliyor. Oysa biz, yüzde 4'e yakın bir büyüme olacağını defalarca dile getirmiştik. 'İSTİB olarak bizi yüzde 4'e yakın bir büyüme rakamı şaşırtmayacak' demiştim. Türkiye'nin başarıları ona inananları şaşırtmıyor, şaşırtmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım sektöründeki büyümenin ise yüzde 7,6 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Kopuz, ekonomideki bu büyümeye en önemli katkıyı hane halkı tüketim harcamalarının yaptığını dile getirdi. Kopuz, şunları kaydetti:

"Türk hane halkının tüketici güveni 35 puan gerilemiş olmasına rağmen, 2015 yılında hane halkı tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 4,5'i bulmuştur. Bu oran 2014 yılında sadece yüzde 1,4 idi. Geçen yıl 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirirken Türk halkının yaşanan olumsuzluklara rağmen tüketim tarz ve alışkanlıklarını değiştirmemesinin ekonomimize yaptığı katkıya dikkat çekerek, 'Türkiye dün olduğu gibi bugün de fırsatlarla dolu bir ülkedir' demiş ve ülkemize olan inancımızı vurgulamıştım.

2015 yılında yapılan iki genel seçime, siyasi belirsizliklere, jeopolitik risklere ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen, iç talepteki artış, hane halkı tüketim harcamaları, kamu harcamaları ve sınırlı da olsa özel sektörün yatırım harcamaları büyümeyi sürdürmüştür. Verileri doğru değerlendirmek için doğru bakmak, Türkiye'ye güvenmek gerekir. Verilere şaşı bakarsanız şaşırırsınız."


- "Gıda sektörü stratejik önemden hayati öneme yükselecek"


"Eskiden inşaat sektörü büyümenin lokomotifi iken günümüzde artık sanayi ve tarım sektörü de ülke ekonomisinin büyümesine ciddi destek veriyor" diyen Kopuz, özellikle gıda, içecek ve haberleşmenin de olduğu az girdili yerli sektörlerin büyümede önemli faktörler olmaya devam ettiğine işaret etti. Türkiye için gıda sektörünün öneminin giderek arttığına dikkati çeken Kopuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nüfusun 2050 yılına kadar artacağının öngörüldüğü düşünülürse gıda sektörünün stratejik önemden hayati öneme yükseleceği ortadadır. Bugün bize düşen, ürettiğimiz ve ticaretini yaptığımız ürünlerin hayati öneminin farkında olup buna göre davranmak ve uygun stratejiler geliştirmektir. Biz İSTİB olarak, üyelerimizin gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirirken bu hedefe uygun davranıyoruz.

Fitch'ten OECD'ye kadar birçok kurum 2016 yılında dünya ekonomisindeki büyümenin düşeceği öngörüsünde bulundu. Dünya Ticaret Örgütü, 2016 yılı küresel ticaret büyüme beklentisini yıllık yüzde 3,9'dan 2,8'e indirdi. Buna karşın, IMF'nin G-20 için hazırladığı raporda Türkiye ekonomisi için 2016 büyüme beklentisi yüzde 2,9'dan, yüzde 3,2'ye yükseltildi. IMF, son raporunda ise Türkiye'nin 2016 büyüme beklentisini yüzde 3,2'den yüzde 3,8'e çıkarmış durumda. Dünya küresel sıkıntı yaşarken, Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Ancak bu gelişmeden rahatsız olanlar da veri açıklandığında şaşırmaya, tüm bu verilere de şaşı bakmaya devam ediyor."

Merkez Bankası'ndaki görev değişimini de değerlendiren Kopuz, "Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ekibine başarılar diliyorum. Yeni Merkez Bankası yönetiminin ilk toplantısında yapılan 50 baz puanlık faiz indirimi iş dünyasının beklentilerine uygun iyi bir başlangıç. Dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri de göz önüne alarak önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın daha cesur adımlar atacağını bugünden görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.