Yardım ve devlet süreci bir arada

Yardım ve devlet süreci bir arada
Gazze'nin yeniden inşası için Kahire'de bir araya gelen ülkeler 5.4 milyar dolarlık yardım sözü verirken, bağımsız Filistin devletinin kurulması süreci de yeniden gündeme geldi

Mısır'ın başkenti Kahire'de önceki gün bir araya gelen yaklaşık 30 ülkenin temsilcileri, hem Gazze'nin yeniden inşası için ciddi bir miktarda yardım sözü verdi, hem de Filistin'in bağımsız bir devlet olarak sahneye çıkması sürecini yeniden gündeme getirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la birlikte toplantının eş başkanlığını yapan Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende; ABD, Katar ve Türkiye'nin de yaptığı katkılarla söz verilen miktarın 5.4 milyar doları bulduğunu açıkladı. Abbas, Gazze'nin yeniden inşası için 1.4 milyar dolar gerektiğini belirtmişti. Gazze toplantısına asıl damgasını vuran konu, Filistin devletinin bağımsız bir şekilde İsrail'le yan yana yaşamasına dair açıklamalar oldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başta olmak üzere, uluslararası temsilciler, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin yeniden başlatılması, Filistin devletinin kurulmasına dair çağrılarda bulundu. Kerry'nin de önümüzdeki günlerde yeniden bölgede mekik diplomasisine başlayacağı kaydedildi. 

İNGİLİZ PARLAMENTOSU TANIDI 
İngiliz Parlamentosu, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etti. Ancak İngiltere'de devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Bu nedenle kararın hükümeti bağlayıcılığı bulunmuyor. Buna karşın kararın hükümeti baskı altına alması ve uluslararası etkilerinin olması bekleniyor. 

KUDÜS'TE ÇARDAK BAYRAMI ÇATIŞMASI
Kudüs'te Yahudiler en kutsal günlerinden Çardak (Sukot) Bayramı'nı kutlarken, İsrail polisi Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girmelerini kısıtladı. Kadınlar ve 60 yaş altı erkekler alana alınmazken, İsrail polisinin kadınlara yaptığı sert müdahale büyük tepki topladı. Çıkan çatışmalarda Filistinli kadınlar polis tarafından tartaklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.