Yargıtay'dan "küçük puntolu indirim ilanı" kararı

Yargıtay'dan "küçük puntolu indirim ilanı" kararı
Yargıtay, akaryakıtta indirim yapan bir benzin istasyonunun reklam kampanyasında, indirim oranının altına küçük puntoyla "...ye varan" yazılmasının, müşterileri aldatıcı, yanıltıcı nitelikte ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğuna karar vererek, bu yolla

ANKARA (AA) - AYLİN SIRIKLI DAL - Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, akaryakıtta indirim yapan bir benzin istasyonunun reklam kampanyasında, indirim oranının altına küçük puntoyla "...ye varan" yazılmasının, müşterileri aldatıcı, yanıltıcı nitelikte ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğuna karar vererek, bu yolla yapılan haksız rekabetin önlenmesine hükmetti.

Bir akaryakıt istasyonu, ülke genelindeki tüm istasyonlarında, "yüzde 7'ye varan indirim" kampanyası başlattı.

Bu kampanyanın ardından, Bursa'da faaliyet gösteren bir başka akaryakıt şirketi de akaryakıtta "yüzde 7'ye varan indirim" yaptıklarını kamuoyuna duyurmaya başladı. Ancak ilanlarda "yüzde 7" ibaresi büyük, "...ye varan" ibaresi ise küçük puntolarla yer aldı.

İlk kampanyayı başlatan akaryakıt şirketi, Bursa'daki şirketin kampanyasının "aldatıcı ve halkın iradesine etki ederek, haksız kazanç sağlamaya yönelik olduğu"nu ileri sürerek, dava açtı.

Dava dilekçesinde, "...ye varan" ibaresinin panolarda okunmayacak derecede küçük yazıldığı, reklama bakıldığında tüketiciler tarafından direkt tüm ürünlerde yüzde 7 indirim yapıldığının algılandığı belirtilerek, bu şekilde haksız rekabete yol açıldığı ileri sürüldü ve bu haksız rekabetin önlenmesi istendi.

Kapatılan Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi ise "...ye varan indirimli" ibaresinin "yüzde 7" ibaresine göre küçük yazıldığını ancak rahatlıkla okunabildiğini, tabelada gösterilen ürün fiyatları ile pompa satış fiyatlarının aynı olduğunu belirterek davayı reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 11. Hukuk Dairesine geldi.

Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.

- "Dikkat çekilmeyecek şekilde yazıldığı görülmektedir"

Dairenin kararında, davaya konu reklam kampanyasına ilişkin fotoğrafların incelendiği, "yüzde 7 indirim" kısmı büyük puntolarla ve belirgin yazılmasına rağmen "...ye varan" kısmının oldukça küçük harflerle ve dikkat çekmeyecek şekilde yazıldığının görüldüğü kaydedildi.

Reklamda, "yüzde 7 indirim" yazılı kısımın ilk göze çarptığı belirtilen kararda, reklamdaki bu yazım şeklinin, özellikle akaryakıt istasyonlarının bulunduğu güzergahtaki kara yolundan seyir halindeyken geçen ve bu nedenle o sırada dikkatlerini öncelikle yola ve trafiğe yoğunlaştırmış sürücüler için yanıltıcı olduğu ifade edildi.

Kararda, sürücülerin seyir halinde geçen kısa sürede reklamın ilk olarak fark ettikleri dikkat çekici şekilde yazılan "yüzde 7 indirim" kısmına göre akaryakıt satın alma kararı vermelerinin mümkün olduğu vurgulandı.

Bu durum karşısında söz konusu reklamın "müşterileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu, iyi niyet kurallarına aykırı bu durumun haksız rekabet teşkil edeceği" kabul edilen kararda, mahkemece yaratılan haksız rekabetin önlenmesine karar verilmesi gerekirken, davanın reddine karar verilmesinin bozmayı gerektirdiği vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.