Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme Ve Farkındalık

Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme Ve Farkındalık
Akademik Geriatri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Atlı :- "Türkiye'nin her yerinde yaşlı grubu çok yanlış besleniyor"

ANKARA (AA) - Akademik Geriatri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Teslime Atlı, "Türkiye'nin her yerinde yaşlı grubu çok yanlış besleniyor." dedi.

Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, Akademik Geriatri Derneği tarafından hazırlanan "Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası"nın tanıtımı yapıldı.

Tanıtım programı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Atlı, kampanyanın "yeterli beslen, sağlıklı yaşlan" sloganıyla bir huzurevi projesi olduğunu söyledi. Atlı, etkinliği 65 yaş üzeri yaşlıların doğru beslenmesine dikkati çekmek ve doktor kontrolünde zayıflamaya dikkati çekmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Sağlıksız beslenen en büyük grubun yaşlılar olduğunu, bu sebeple projenin hedef kitlesi olarak yaşlıları seçtiklerini belirten Atlı, şunlara söyledi:

"Geriatri, 65 yaş üzerinde olan bireylerin hastalıklarını inceleyen bir bilim dalıdır. Basit bir ifadeyle geriatri yaşlı tıbbıdır. Türkiye'nin her yerinde yaşlı grubu çok yanlış besleniyor. Birçok yaşlı öğün yemeğini atlamaktadır. Ayrıca yemekleri de kulaktan dolma bilgiler ile yanlış yiyeceklerden oluşmaktadır. Bunun çok önemli sonuçlarını görüyorlar. Daha çok hastalanmalarına yol açtığı için fonksiyonel durumları çok kötü olmaktadır. Bu kampanya kapsamında öncelikle biz huzurevlerini seçtik çünkü birçok yaşlının bu beslenme önerilerine daha çok ihtiyacı var.

Ayrıca sesimizi aynı zamanda topluma da duyurmuş oluyoruz. Toplumdaki yaşlıya buradan bir mesaj veriyoruz. Buradaki en önemli mesajlarımız öğün sayısını atlamamaları yönünde, ikincisi de sağlıklı kilo vermeyi hekim kontrolünde yapmalarıdır. Bilinçsiz kilo verme, kas kitlesinde zayıflamaya, daha zor yürümeye ve daha kısıtlı hareket yapmaya yol açar. Bu yüzden yaşlıların mutlaka hekim kontrolünde kilo vermeleri gerekmektedir."

Toplantıda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Gülhan Halil, yaşlı beslenmesine yönelik öneriler sunarken, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Varlı da yaşlılarda kas ve kemik sisteminin korunmasına yönelik bilgi verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.