Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar
Çatışmalar nedeniyle açlıkla boğuşan binlerce kişi, sokaklarda dilenerek hayat mücadelesi veriyor

SANA (AA) - Yemen'de bir yıldan uzun süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ülke içinde büyük göç yaşanıyor. Evlerini terk edip başka kentlere sığınan binlerce kişi ise açlıkla mücadele etmek için çareyi sokaklarda dilenmekte buluyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Yemen'de, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile meşru hükümet güçleri arasında ikinci yılına giren savaş, binlerce kişinin evini terk etmesine yol açarak yaşam koşullarını iyice ağırlaştırdı.

Birçok bölgeye yayılan çatışma ortamından kaçıp gelenlerle başkent Sana'da dilenerek hayat mücadelesi verenlerin sayısı binlere çıktı.

- Çocuklarına ekmek bulmak için dileniyorlar

Başkentte sokakları ve cami kapılarını mesken edinen Yemenli yaşlı, kadın ve çocuklar, sabahın erken saatlerinden gece geç vakte kadar dilenmek için sıraya giriyor.

Sosyal araştırmacı Muhammed Abdülgani, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nispeten istikrarın hakim olduğu Sana'ya sığınan binlerce yoksul insanın dilenmekten başka çaresi olmadığını söyledi.

Kentte yeni dilenmeye başlayanlardan çoğunun çocukları için ekmek bulmaya çalıştığını ifade eden Abdülgani, eskiden çok ayıp sayılan Yemenli kadınların dilenmesinin de savaş ortamında artık doğal karşılandığını belirtti.

Başkentte sayıları hızla artan yoksullar için yerli ve bazı Arap ülkelerindeki iş adamlarının yardımıyla açılan aşevleri de yetersiz kalıyor.

Dört çocuğunun karnını doyurmak için dilenmek zorunda kaldığını anlatan Yemenli bir kadın, öğle yemeğini bir hayır kurumundan temin ettiğini ancak diğer öğünler için başka çaresi olmadığını dile getirdi.

Dünya Bankası verilerine göre, 26 milyon nüfusa sahip Yemen'de 21 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.