Yeni Zelanda Avustralya'nın istemediği sığınmacılara talip

Yeni Zelanda Avustralya'nın istemediği sığınmacılara talip
Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Avustralya'nın deniz aşırı ülkelere göndermeye çalıştığı sığınmacıları kabul edebileceklerini söyledi

MELBOURNE (AA) - Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Avustralya'nın bölge ülkelerindeki gözaltı merkezlerine göndermek istediği bazı sığınmacıları kabul edebileceklerini açıkladı.

Key, Avustralyalı mevkidaşı Malcolm Turnbull ile bir araya geldiği yıllık liderler toplantısından sonra, Manus ve Nauru'daki gözaltı merkezlerine gönderilmesi planlanan sığınmacılara yönelik, "Size kimin gelip gelmeyeceğini söyleyemem ya da Avustralya hükümetinin bu hakkı kullanıp kullanmayacağını. Ancak basitçe söyleyebileceğim tek şey teklifimizin hala masada olduğudur" ifadesini kullandı.

Avustralya ve Yeni Zelanda arasında 2013 yılında varılan anlaşmaya göre Yeni Zelanda, Avustralya yönetimindeki Nauru ve Papua Yeni Gine'deki gözaltı merkezlerinden her yıl 150 mülteciyi almayı kabul etti.Yeni Zelanda anlaşmanın hala geçerli olduğunu ve anlaşma gereği Avustralya'nın istemediği sığınmacıları ülkeye alabileceğini belirtiyor.

Avustralya hükümetinin, aralarında Avustralya'da dünyaya gelen bebeklerin de bulunduğu, hastanelerde tedavi gören 267 sığınmacıyı Manus ve Nauru gözaltı merkezlerine gönderme talebinin, Avustralya Yüksek Mahkemesince onaylanmasının ardından sığınmacıların ülkede kalması için çabalar yoğunlaştı.

Eyalet başbakanları ve dini kuruluşlar, Başbakan Malcolm Turnbull'a hitaben yazdıkları mektuplarda, sığınmacılara bakabileceklerini bildirdi, ülke genelinde de gösteriler düzenlendi.

Avustralya geçen yıl da benzer bir anlaşmayla gözaltı merkezlerindeki bazı mültecileri Kamboçya'ya yolladı. Öte yandan hükümet, Yeni Zelanda'ya sığınmacı göndermeyi Avustralya'ya sığınmacı akınını körükleyeceği endişesiyle kabul etmiyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Key'in teklifine insan kaçakçılarına fırsat vereceği gerekçesiyle karşı çıktığı belirtilen Avustralya Başbakanı Turnbull, "John'un teklifini göz önünde bulundurmalıyız. Ancak insan kaçakçılarına küçük bir fırsat bile vermemek için iyi bir planlama yapmalıyız" dedi.

Avustralya federal hükümeti, uyguladığı sıkı sınır güvenliği politikaları çerçevesinde ülkeye teknelerle ulaşmayı başaran sığınmacıları, ülke içinde ve deniz aşırı ülkelerde oluşturduğu gözaltı merkezlerine gönderiyor. Bu merkezlerde uzun süre beklettiği sığınmacıları çevre ülkelere yerleştirmeye çalışan Avustralya hükümeti sığınmacılara Avustralya topraklarında yaşam hakkı vermeyi reddediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.