Yeniçağın para birimi BITCOIN

Yeniçağın para birimi BITCOIN
Yeni çağın gözde para birimi Bitcoini anlatan Bingöl, “Bitcoin, kripto para olarak bilinen sanal bir para birimidir ve bildiğimiz diğer tüm para birimleri gibi herhangi bir şey satın almak için kullanılabilir. Diğer alt coinlere ya da diğer para birimler

Konya Döviz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengizhan Bingöl yeniçağın gözde para birimi Bitcoin hakkında şu bilgileri verdi. Bingöl, “Bitcoin gelişen teknoloji ile birleştirildiğinde küreselleşmenin sonucunda ihtiyaç olarak ortaya çıkmış dijital bir para birimidir. Bitcoin, kripto para olarak bilinen sanal bir para birimidir ve bildiğimiz diğer tüm para birimleri gibi herhangi bir şey satın almak için kullanılabilir. Diğer alt coinlere ya da diğer para birimlerine çevrilebilir. Bitcoin ağını, herhangi bir kurum veya kuruluşun kontrol etmediği ve herhangi bir ülke ile bağı olmadığı düşünülüyor. Tüm Bitcoin ağının devamlılığı Bitcoin Madencileri dediğimiz bireyler veya bağımsız kuruluşlar tarafından sağlanır. Bitcoin madencileri şifreleme algoritmasına dayanan bir kriptolojik matematiksel algoritma vasıtasıyla Bitcoin işlemlerini doğrular ve işler. Kripto para adı da bu kriptolojik algoritmadan gelmektedir.  Bitcoin 2009 yılında ortaya çıkmıştır. 2009 yılında 10 Cent’in altında başlayan fiyatı 2011-2012 yıllarında 7-15 dolar arasında dalgalanmıştır. İlerleyen yıllarda kullanımı ve tanınırlığı arttıkça hızla değer kazanmıştır. 2013-2016 yılları arasında ise yaklaşık 180-1280 dolar aralığında hareket etmiştir. 2017 yılının mart ayında 1300 dolarların geçilmesiyle çok hızlı bir yükseliş hareketine başlamış ve bugün itibari ile tarihi zirvesi olan 6588 dolar seviyesine ulaşmıştır. Türk Lirası karşılığı ise yaklaşık 25.150 TL’dir.  Bitcoin fiyatının değerli olmasını sağlayan önemli etkenlerden bir tanesi sınırlı sayıda üretilebilecek olmasıdır. 2009 yılında üretilmeye başlayan Bitcoin bugüne kadar 16.656.000 adet algoritmik olarak üretilmiş durumda. 21.000.000 adede ulaştığında üretimi sonlanacak. Elbette sona yaklaştıkça Bitcoin madenciliği de zorlaşıp algoritmaların çözümü de zorlaşmış durumda. Kullanım alanı ve kitlesi genişledikçe değeri her geçen gün artmaktadır. Kullanım alanının nasıl arttığına değinmek gerekirse; dünyada birçok şirket, üniversite kurum ve kuruluş Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başladı. Finansal piyasalarda vadeli işlem görmeye başladı ve kullanıcıları tarafından güvenilir liman olarak görülmeye başladı. İlerleyen zamanda Altın ve değerli taşların rakibi olması bekleniyor” dedi. 

bitcoin-(1).jpg

MİRAS DURUMUNDA BİTCOİN

Bitcoin veya diğer altcoinlerle ilgili hemen hemen hiç değinilmemiş bir konuyu da hatırlatan Bingöl, “Ölüm halinde mirasçılar nasıl bir durumla karşı karşıya kalacaklardır? Eğer USB cüzdan veya sanal cüzdan veya herhangi bir crypto para borsasında vefat eden kişinin bir yakınında şifreleri yoksa hiç bir hak iddia edilemiyor. Özellikle sanal cüzdan veya USB cüzdan da saklama yapanların bu konuya dikkatini çekip güvendikleri birilerine şifrelerini muhakkak vermelerini öneririm” dedi.

Bingöl, “Son olarak Bitcoin, hızlı al-sat lar yaparak hızlı para kazanılabilecek bir birim olsa da aynı hızda paranızı kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden insanların Bitcoin’e yatırım yapmadan önce iyi araştırmalarını ve kısa vadeli değil de fiyatı makul seviyelere geldiğinde uzun vadeli yatırım için kullanmalarının daha mantıklı olacağını düşünüyorum” dedi. (Ebrar Küçükakın)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum