"Yeşilay Haftası" kutlanacak

"Yeşilay Haftası" kutlanacak
Yeşilay Genel Başkanı Öztürk:- "Bağımlılıkla mücadele konusunda yaşın önemi var. Türkiye'de kullanım yaşıyla ilgili olarak, 13-14 yaş arasında uyuşturucunun denenmeye başladığı konusunda elimizde veri var. Sigara kullanımı ise maalesef 10 yaşa kadar düşüy

İSTANBUL (AA) - Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, 1-7 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek Yeşilay Haftası'nda Türkiye çapında etkinlikler düzenleneceğini belirterek, "Bağımlılıkla mücadele konusunda yaşın önemi var. Türkiye'de kullanım yaşıyla ilgili olarak, 13-14 yaş arasında uyuşturucunun denenmeye başladığı konusunda elimizde veri var. Sigara kullanımı ise maalesef 10 yaşa kadar düşüyor. Bu önemli bir problem. Denemek demek eşittir bağımlılık demek değildir ama deneme zaten bağımlılığın başlangıcıdır" dedi.

Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztürk, Yeşilay'ın hedefleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Öztürk, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanılan Yeşilay Haftası'nda bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini artırmak için ülke çapında faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu yıl Yeşilay'ın 96. kuruluş yıl dönümünün de kutlanacağını hatırlatan Öztürk, Yeşilay Haftası münasebetiyle zararlı alışkanlıklara ve bunların yayılmasına engel olmak için hep birlikte el ele vererek, bağımlılıklarla mücadele çağrısında bulunmak istediklerini ifade etti. Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığıyla Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında 28 bin rehber öğretmeni vasıtasıyla 20 milyon öğrenciye yaşlarına uygun içeriklerle birebir eğitim vermeye başladıklarını belirtti.

Mücahit Öztürk şöyle konuştu:

"Koruyucu ve önleyici çalışmalarımıza rehabilitasyon ve danışmanlığı da ekleyerek Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ni (YEDAM) hayata geçirdik. Bağımlılara, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına yüz yüze ve 444 79 75 danışma hattıyla danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti vermeye başlayan YEDAM'da uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları görev yapıyor. YEDAM kapsamında ayrıca İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında yaptığımız işbirlikleri çerçevesinde tedavisi bitmiş bireylere mesleki eğitim verme ve işe yerleştirme çalışmaları da yapılacak."

Son yıllarda Yeşilay'ın tütün, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı alanında uluslararası bilimsel toplantılara ev sahipliği yaptığını Öztürk, "3-4 Mayıs 2016 tarihlerinde Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresine ev sahipliği yaparak konunun uzmanlarını İstanbul’da bir araya getireceğiz" dedi.


- "Uyuşturucu kullanma yaşı düşüyor"

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Bağımlılıkla mücadele konusunda yaşın önemi var. Türkiye'de kullanım yaşıyla ilgili olarak 13-14 yaş arasında uyuşturucunun denenmeye başladığı konusunda elimizde veri var. Sigara kullanımı ise 10 yaşa kadar düşüyor. Bu önemli bir problem. Denemek demek eşittir bağımlılık demek değildir ama deneme zaten bağımlılığın başlangıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye’de ve dünyada bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen tütünün, her yıl 6 milyon kişinin ölümüne sebep olduğunu anımsatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bu sayı 100 bin kişidir ve ölümlerin yüzde 23'ü tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Türkiye'de 15 yaş üzeri 16 milyon kişi sigara kullanıyor. Her gün tütün kullananların oranı erkeklerde yüzde 39, kadınlarda yüzde 12,3 iken ara sıra tütün kullananların oranı erkeklerde yüzde 4,5 kadınlarda yüzde 3,7'dir. Yetişkinlerde sigara içme oranında düşüş yaşanırken gençlerde artış yaşanıyor. 2009 yılında Türkiye'nin 27 farklı ilinde ilköğretim ikinci kademe ve ortaöğretim okullarında okuyan 5 bin 45 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen Küresel Gençlik Tütün Araştırması, ülkemizde 13-18 yaş grubu gençlerin yüzde 8,4’ünün sigara kullandığını ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı basın açıklamasında, tütün kontrolüyle ilgili yapılan son çalışmalardan sonra ülkemizde 2008 yılına göre yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bırakmış, kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalma yüzde 60 ve yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı yüzde 35 azalmış."



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.