YILDA 10 MİLYON SEBZE FİDESİ YETİŞTİRİLECEK

YILDA 10 MİLYON SEBZE FİDESİ YETİŞTİRİLECEK
Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Adına Doğru Fide Verimde Kalite” sloganı ile hazırlanan, Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği ortaklığında ve Meram Belediyesi tarafından yer tahsisine destek verilen proje ile yılda 10 mi

Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Adına Doğru Fide Verimde Kalite” sloganı ile hazırlanan Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği ortaklığında kurulacak olan tesiste Konya’da ilk kez yerli sebze fidesi yetiştirilecek. Meram Belediyesi tarafından yer tahsisi yapılan fide üretim tesisi inşaatının temel atma töreni, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, KOP  İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş,  Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez ve Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker’in katılımları ile gerçekleştirildi.

TESİSİMİZ BÖLGESEL VE ULUSAL KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK

Yılda 10 milyon sebze fidesi yetiştirilmesi planlanan ve kırsal kalkınma hedefine emin adımlarla ilerlenmek üzere hayata geçirilen proje ile ilgili konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Tesisimiz bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak. Projeyle öncelikli olarak Meram-Karatay ilçeleri ve daha sonra Konya’nın her yerinde sebze, çiçek vb. fide ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Örtü altı ve açık alan sebze fidelerinin dikiminin yapıldığı bu günlerde, örtü altı sebze yetiştiriciliğinde hazır fide kullanım oranı yüzde 100, tarla sebze yetiştiriciliğinde ise bu oran yaklaşık yüzde 80 düzeyine ulaştı. Meram ve Karatay ilçelerinde sulu tarım yapılan alanların büyük bir kısmında sebzecilik yapılıyor. KOP Sulama projesinin tamamlanması ile bölgemizde sulanan alanların artması ile sebzecilik alanları artacak” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZİN REKABET GÜÇLERİ ARTACAK

Çevre illerden gelen fidelerde çeşitli sıkıntılarla karşılaştıklarını söyleyen  Rıfat Kavuneker, “İlimize göre sıcaklığı daha yüksek olan İllerden gelen fideler, ilimizde uyum sıkıntısı yaşıyor, bitki strese girip gelişiminde 15 gün gecikme yaşanabiliyor. Buda turfanda sebzecilik için hasadı 15 gün geciktiriyor. Uyum sürecinde yaşanan sıkıntılardan dolayı üründe verim ve kalite düşüyor. Bölgemizde olmayan hastalıklar ve zararlılar, diğer illerden alınan fideler ile birlikte ilimize taşınmakta ve sebze hastalıklarımız her yıl sürekli artmakta. Nakliye ücreti ile fide birim fiyatı artmaktaydı. Taşıma sırasında soğuk bölgelerden geçerken fidelerde soğuk zararı ortaya çıkmaktadır. Taşıma sırasında kök, yaprak, büyüme ucunda zararlar olabiliyor. Sebze fidesi tesisinin tamamlanması durumunda Meram-Karatay ilçeleri kendi fidesini üretecek ve çevre İllerden gelen ürünlerle, çiftçilerimizin rekabet güçleri artacak. Diğer bölgelerin hastalıkları, ilimize taşınmamış olacak” dedi.

“BELEDİYELERİN DE İHTİYACINI KARŞILAYACAK”

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise yılda 10 milyon sebze fidesi çıkarılması planlanan projenin aynı zamanda belediyelerin de ihtiyacını karşılayacağını belirterek şunları söyledi; “Asıl olan tarıma destek vermekti, birlik beraberlik içerisinde çalışabilmekti. Kimin ne kadar katkısının olduğundan ziyade birlik beraberlik içerisinde olmak projemizin öncelikli amaçlarındandı.  Meram’ın Konya’da sebze üreticiliğinde azımsanamayacak bir  yeri var. Yaklaşık 25 tane eskiden köy olan şimdi mahalle olan yerleşim alanlarımız var ve bu alanların çoğunda sebze üretimi yapılıyor. Konya’da ve ilçemizde ilk defa temelini attığımız belli mesafeye gelen bu yatırımın devamı gelecek.  Proje, sadece çiftçilerimizin değil belediyelerimizin  süs bitki ihtiyacını ve park bahçe ihtiyaçlarını karşılayacak yerli üretimi de burada yapmış olacağız. Hatalıklardan uzak temiz fideye ucuz maliyetle erişilmiş olacak. Sebze meyve üretiminde önde olan bir şehirde bugüne kadar yatırımın yapılamasını eksikliği de giderilmiş olacak.” (Ayşegül Ertul)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.