Yolcular kadın şoförlere emanet

Yolcular kadın şoförlere emanet
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından otobüslerde görev yapmaları için şoför kadrosuna alınan iki kadın, trafikte başarıyla direksiyon sallıyor- Şoför Melek İlhan: "İşimi çok seviyorum. Kendine güvenen ve yeteneği olan her kadın bu mesleği yapabilir"-

ESKİŞEHİR (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'de merkez Tepebaşı İlçe Belediyesi tarafından otobüslerde görev yapmaları için şoför kadrosuna alınan iki kadın, kent trafiğinde başarıyla direksiyon sallıyor.

Tepebaşı Belediyesince şehrin farklı noktalarındaki vatandaşların ulaşımlarında kolaylık sağlamak amacıyla istihdam edilen kadın otobüs şoförleri, sabahın ilk ışıklarıyla başladıkları işlerinde yolcuları güvenilir şekilde gidecekleri yerlere bırakıyor. Kadın şoförler, otobüsün aynasında makyajlarını tazeliyor, saçlarını tarıyor ve rujlarını sürüyor.

Şoförlerden Melek İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yıldır otobüs kullandığını söyledi.

İlhan, yaklaşık 20 yıldır ehliyeti bulunduğunu belirterek, "İşimi çok seviyorum. Kendine güvenen ve yeteneği olan her kadın bu mesleği yapabilir. Elimden geldiği kadar bu mesleği yapmaya kararlıyım. Şoförlük yapmazsam nefes alamam" dedi.

Yola çıktığında farklı sorunlarla karşılaştığını anlatan İlhan, böyle durumlarda genellikle insanlarla uyumlu olmaya çalıştığını dile getirdi.

Bugüne kadar sert bir tepkisinin olmadığını ifade eden İlhan, "En çok kadınlardan tepki alıyorum. Kıskananlar oluyor. Yapamayacağımı düşünen kadınlar oluyor. 'Git evinde çocuğunu doğur, ev işini yap. Hiç yakışmıyorsun otobüse' diyenler oldu. Erkeklerden ise şimdiye kadar hep olumlu tepki aldım" diye konuştu.

- "Bazı erkekler yol vermiyor"

Bir diğer şoför Aysel Ekrem ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin tramvaylarında 4 yıl vatmanlık yaptığını aktardı.

Geçmişte sürücü kurslarında eğitmenlik de yaptığını bildiren Ekrem, Tepebaşı Belediyesinin kadın otobüs şoförüne ihtiyacı olduğunu duyduğunda müracaat ettiğini ve kadroya alındığını kaydetti.

Böyle bir görevi yürütmekten onur duyduğunu anlatan İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şoförlüğün zor yanları var. Özellikle karşı cins tarafından farklı algılanabiliyor. Otomobil kullandığım zaman bazı erkekler yol vermiyor ancak bu durumu takdir eden insanlar da var. Yollarda karşılaştığım rahatsız edici durumlara karşı tepkisiz kalıyorum. Mekanik araçları kullanmayı seviyorum. Taksi, motosiklet, tramvay kullandım, şimdi de otobüs kullanıyorum."

- "Kadın çalışan sayısının artırılması taraftarıyız"

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da kadınların her gün erkeklerin yanında olduğunu ve onlara verilen değerin artması gerektiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu ile imzaladıkları "Akıllı Şehir Projesi" kapsamında toplu taşımacılık için elektrikli otobüsler aldıklarını anlatan Ataç, "Belediye olarak kadın çalışan sayısının artırılması taraftarıyız. Elektrikli otobüsleri Türkiye'de ilk olarak kadınlar kullanılacak. Kadınların bu otobüsleri ilk kullanan kişiler olmasını istedik. Kadının elinin değdiği her şey çok güzel oluyor" ifadelerini kullandı.

Yolculardan 65 yaşındaki Gülsüm Erden ise otobüsün bir kadın şoför tarafından kullanılmasını beğendiğini belirterek, yolculuk sırasında güven veren kadınların her işte olması gerektiğini vurguladı.

Bir diğer yolcu Ayşe Özdamar da kadın şoförlerin kullandığı araçlara daha güvenerek bindiğini ve kadınların şoförlerin trafik kurallarına daha çok uyduğunu ifade etti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.