"Yöresel Ürünler Ve Kilis Zeytinyağı Festivali"

"Yöresel Ürünler Ve Kilis Zeytinyağı Festivali"
Festival kapsamında KİYÜ tarafından "Kilis Zeytin ve Zeytiyağı Çalıştayı" düzenlendi- KİYÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu:- "Özellikle amacımız Kilis zeytinyağının ilaç sanayisinde kullanımını sağlamak. Bu konuda Japonya ve Avrup

KİLİS (AA) - "Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali" kapsamında, Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KİYÜ) tarafından "Kilis Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı" düzenlendi.

Kilis'te 3 gün sürmesi planlanan "Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali" kapsamında, KİYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, üreticiler, çeşitli kentlerden gelen alanında uzman kişilerce bilgilendirildi.

KİYÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, etkinliğin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'in Türkiye'nin en önemli zeytinyağı merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Kilis'in, Türkiye'de yağ oranı en fazla olan "Kilis Yağlık" çeşidine de ev sahipliği yaptığını anlatan Şekeroğlu, "Kilis, önemli bir zeytin bölgesi. 10 bin yıldır bölgede zeytin yetişiyor ve zeytinin anavatanı. Ama biz burada zeytini maalesef tanıtamıyoruz ve değerlendiremiyoruz. Geçen yıl birincisini yaptığımız çalıştayda farkına vardık ki burada üreticinin bilgilendirilmesi gerekiyor. Zeytin hasadından sonra özellikle işleme konusu başta olmak üzere, teknik bilgilendirme ve altyapının güçlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Şekeroğlu, amaçlarının, çalıştaylarda tespit edilen eksiklerin, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlik içerisinde çözüme kavuşturulması olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda, üniversite olarak "Kilis Yağlık" fidanı ürettiklerini ve çiftçiye dağıtımını gerçekleştirdiklerini dile getiren Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Bu çalıştaylar sonuçları itibarıyla gerçekten tarımsal üretimde oldukça faydalı bilgileri yöreye kazandırıyor. Geçen yıl yurt dışından tadımcılar getirmiştik. Bu yıl da Türkiye'de zeytin konusunda çalışan değerli hocalarımızı ve yine tadım konusunda deneyimli gıda mühendislerini çağırdık. Önümüzdeki süreçte bahçeden sofraya kadar kaliteli zeytinyağını üreteceğiz. Amacımız Kilis zeytinyağının ilaç sanayisinde kullanımını sağlamak. Bu konuda Japonya ve Avrupa ile çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü zeytinyağının kalbi koruyucu özelliği ispatlanmış durumda ve Avrupa'da zeytinyağı şişelerinin üzerinde bunlar yazılıyor. Yine kanserden koruyucu özelliği de var."

Şekeroğlu, sağlık açısından bu kadar faydalı olan zeytinin ve "monokültür" olarak bilinen Kilis yağlık çeşidinden elde edilen zeytinyağının, gelecek yıllarda hak ettiği yere varacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.