Ysk Başkanı Sadi Güven: (2)

Ysk Başkanı Sadi Güven: (2)
"Bu seçimde taşınan seçmen sayısı 120 bin 724. Daha önce ilçelerden gelen sayıları dikkate alarak 144 bin olarak açıkladık ancak o zaman sandıklardaki seçmen listeleri, sayıları tam belli değildi, şimdi rakam netleşti"- "Yurt dışında ve gümrüklerde an iti

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, bu seçimde taşınan seçmen sayısının 120 bin 724 olduğunu bildirerek, "Daha önce ilçelerden gelen sayıları dikkate alarak 144 bin olarak açıkladık ancak o zaman sandıklardaki seçmen listeleri, sayıları tam belli değildi, şimdi rakam netleşti." dedi.

Güven, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 6 gün kala hazırlıkları AA muhabirine değerlendirdi.

Seçimi izlemek için çok sayıda yabancı kurum temsilcisinin geldiğini belirten Güven, kamuoyuna sadece AGİT'in yansıdığını ancak bugün itibarıyla 48 ülkeden temsilcinin Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Güven, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi, Akdeniz Parlamenter Asamblesi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi, Şanghay İşbirliği Örgütü, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruluştan 500'e yakın gözlemcinin seçimlerde görev yapacağını bildirdi. Sadi Güven, şu ifadeleri kullandı:

"Biz gözlemcilerden rahatsız değiliz, çok şeffaf çalışıyoruz. Sandığın başında da siyasi partilerin bütün sandıklara temsilci vermelerini istiyoruz. Yıllardır söylüyorum, seçimin temeli siyasi partilerin sandıklara üyelerini vermeleridir. Ne kadar eğitirlerse o kadar iyi olur. Biz de kendilerine eğitim veriyoruz, halk eğitimler üzerinden eğitim veriyoruz, sandık kurulu başkanlarına da eğitim veriyoruz. Gözlemciler de olsun. YSK olarak biz bundan mutluluk duyarız. Ben bütün konuşmalarımda siyasi partilerin sandıkların tamamına üye vermeleri gerektiğini defaatle söylüyorum. Seçimin güvenliğinin teminatı da onlar zaten. Çünkü tutanakları onlar tutuyorlar. Oy pusulalarını onlar değerlendirip, onlar sayıyorlar. Ben YSK Başkanı olarak 180 bin tane bugün itibarıyla sandığın başında değilim ki oralarda siyasi partiler var ve olmalıdır."

-17 bin seçmene seyyar sandık

"Seyyar sandık bugüne kadar bizim kanayan yaramızdı" diyen Güven, Avrupa'nın birçok ülkesinde seyyar sandık uygulaması olduğunu, kendilerinin de bunu çok istediklerini ve bu seçimde ilk kez uygulanacağını anlattı.

Burada kriterin yatağa bağımlılık olduğunu dile getiren Güven, seçimde yatağa bağımlı 17 bin 258 seçmene bin 303 sandık götürüleceğini bildirdi.

Bunun dışında engelli seçmenler ile 75 yaş ve üzeri seçmenlere kolaylık sağladıklarını belirten Güven, "Bizdeki engelli seçmen sayısı 668 bin 106. Engelli seçmenlerle aynı hanede oturanları da aynı sandığa ilişkilendiriyoruz. Onların sayısı da 2 milyon bin 244. Bir de 75 yaş üzeri 2 milyon 738 bin 31 seçmen var. Onların ailelerine de birlikte oy kullandırıyoruz. Toplamı 5 milyon 334 bin 938." dedi.

Yaşlı ve engelliler için sandık alanlarını giriş kat olarak belirlediklerini ifade eden Güven, "Bazı yerlerde, okullarda ve diğer oy sandığını koyduğumuz yerlerde engelliler için bazen rampalar olmayabiliyor. Benim isteğim, umudum bütün bu alanlarda engelli erişimine uygun şekilde rampaların yapılmasıdır." diye konuştu.

-Taşınacak sandık sayısı

Sandıkların taşınması konusunda kanun koyucunun "Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi durumunda vali veya il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç 1 ay önce talepte bulunması halinde o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin birleştirilmesine karar verilebilir" dediğini aktaran Güven, "Daha önce ilçelerden gelen sayıları dikkate alarak 144 bin olarak açıkladık ancak o zaman sandıklardaki seçmen listeleri, sayıları tam belli değildi, şimdi rakam netleşti. Bu seçimde bu şekilde taşınan seçmen sayısı 120 bin 724. Yani 144 bin değil, 120 bin 724." diye konuştu.

Vatandaşların esasında bulunduğu yerde oy kullanmasının önemli olduğunu ancak kanun koyucunun güvenlik nedeniyle sıkıntı olacaksa bunların taşınabileceğini öngördüğünü belirten Güven, şunları söyledi:

"Biz de bunu asgari ölçüde değerlendirdik, aşağı yukarı 5 kilometrelik yani yürümeyle gidilebilecek bir mesafeyi öngördük ancak bunun tamamı 5 kilometrelik mesafede değil. 2,5 kilometrelik mesafeyle ilgili bilgi vereyim, bizim büyükşehirlerde normal okullara gidip kullandığımız mesafe 2,5 kilometreye kadar. Buradaki seçmen sayısı 53 bin 833. Yani bu seçmenin yarısına yakını 2,5 kilometrelik mesafede yürüyerek oy kullanıyor. Keşke olmasa ama güvenlik nedeniyle talepler bu şekilde gelince biz de bu şekilde karar vermek zorunda kaldık."

- İttifak oylarının sayımı

İttifak uygulamasının bu seçim için bir ilk olduğunu anımsatan Güven, kısa dönemde buna hazırlandıklarını belirtti.

Seçimde AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP, Saadet Partisi ve İyi Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı adıyla iki ittifak bulunduğunu hatırlatan Güven, oy pusulasında da bu şekilde yer aldıklarını anlattı. Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İttifak alanı içinde 'EVET' ve 'TERCİH' mührü bir siyasi partiye ayrılan alana, iki; hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem ittifak alanı bölümüne, üç; ittifak alanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işlenecek. Bu haller dışında yalnız ittifak alanı içerisine mührüm basıldığı her durumda bu oy pusulası da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa işlenecek. Burada hangi oy pusulaları geçerli, hangisi geçersiz, hangisi ittifaka, hangisi partiye yazılacak, bunların daha detaylı her bir oy pusulasının örneği YSK'nin internet sitesinde var. Örnek şablonlar da hazırladık, bunları ilçe seçim kurullarına da gönderdik."

Seçim güvenliği için sandık kurullarının yapacaklarını liste halinde hazırladıklarını, bunun ekine de hangi oy pusulalarının geçerli, hangilerinin geçersiz olduğuna ilişkin şablonlardan da birer örnek koyduklarını bildiren Güven, vatandaşların bu şablonları YSK'nin internet sitesinden görebileceklerini kaydetti.

-Seçmen bilgi kağıdı

Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdının yeniden gerekli olacağı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını belirten Güven, bunun bilgi için basıldığını, oy kullanırken getirilmesinin zorunlu olmadığını söyledi.

Güven, seçmenlerin oy kullanırken üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabileceğini bildirdi.

Seçmen bilgi kağıdının seçmenin nerede oy kullanacağını gösterdiğini ifade eden Güven, seçmen bilgi kağıdı gelmeyenlerin nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebileceğini kaydetti.

-Yurt dışında oy kullanma

Yurt dışında ve gümrüklerde kullanılan oylara da değinen Güven, "Yurt dışında ve gümrüklerde an itibarıyla oy kullanan seçmen sayımız 1 milyon 227 bin 931 olarak belirlendi. İnşallah bugün ve yarın bu rakam daha da artar diye düşünüyorum." dedi. Güven, gümrük kapılarında oy kullanma işleminin 24 Haziran akşamına kadar devam edeceğini hatırlattı.

Bu seçimde 60 ülke 123 temsilcilikte oy kullandırdıklarını ifade eden Güven, bugüne kadar yurt dışındaki oylarla ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını, şikayet gelmediğini söyledi.

Güven, yurt dışı seçmenlerin oy kullanma oranının Avrupa'daki ülkelerin normal oy kullanma oranına erişebilecek şekilde olduğunu da ifade etti.

Yurt dışı seçimlerde bir bayrak yarışı gibi siyasi partilerin çıplak gözle takip edebileceği bir sistem kurduklarını vurgulayan Güven, seçim malzemelerinin yurt dışına diplomatik kurye ile gönderildiğini, bunları temsilciliklerin teslim aldığını, temsilciliklerde misyon şefi, yoksa kıdemlisi ve memur üye ile son seçimde en çok oy alan 3 partinin oluşturduğu üyelerin görev yaptığını kaydetti.

Teslim alınan malzemelerin en az 3 asma kilitten oluşan odalarda tutulduğunu belirten Güven, yasanın 3 kilit öngördüğünü ancak uygulamada odaların tamamına yakınında 4 asma kilit bulunduğunu söyledi. Güven, oy kullanıldıktan sonra yine aynı odada, Türkiye'den bunları almak üzere giden ekibe teslim edilene kadar muhafaza edildiğini bildirdi.

Avrupa'da kullanılan oylar için uçakla program yaptıklarını dile getiren Güven, bu uçakta siyasi partiler, YSK ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin bulunduğunu anlattı.

Bu görevlilerin ilgili ülkelere gidip oradaki misyonun siyasi parti temsilcileriyle uçağın altına kadar getirdikleri oy pusulalarını teslim aldıklarını ifade eden Güven, bütün Avrupa'dan toplanan oyların Esenboğa'ya getirildiğini söyledi.

Bütün sevkıyatın kimse açamasın diye diplomatik kurye ile yapıldığını belirten Güven, Dışişleri Bakanlığı görevlilerinin mühürleri söktükten sonra bunları nakil komisyonuna teslim ettiğini, nakil komisyonunun da oy pusulalarını ATO'da kiralanan yere götürdüklerini, siyasi parti temsilcilerinin huzurunda seçim günü akşamına kadar muhafaza edildiğini, Türkiye'de kullanılan oylarla birlikte sayılmaya başlandığını kaydetti.

Güven, Avrupa dışındaki ülkelerde kullanılan oyların da diplomatik kuryelerle getirildiğini ve aynı şekilde siyasi parti üyelerinin buna eşlik ettiğini dile getirdi. Güven, bu süreçte siyasi partilerin oylarla göz temasının hiçbir zaman kesilmediğinin altını çizdi.

- "Her seçim bittiğinde sonrakinin hazırlıklarını yapıyoruz"

Sadi Güven, her seçim bittiğinde bir sonraki iki seçimin hazırlıklarını yaptıklarını ifade ederek, "Bu seçim bittiğinde, yani 24 Haziran'dan hemen birkaç gün sonra, bir sonraki seçimlerle ilgili kağıt basımı ve diğer malzemelerle ilgili çalışmalarımız hemen başlar. Daha önceki seçimlerde de ben bunu söylemiştim. Her seçim akabinde bir sonraki iki seçimin hazırlığını yaparız. Depoda boşalan malzemenin yerini hemen doldururuz. Burada da aynı şekilde seçimlerden sonra rutin YSK'nin yaptığı, yapması gereken işi yapacağız, yapıyoruz zaten." dedi.

Güven, YSK'nin her zaman seçim biter bitmez bir sonraki seçimin hazırlığını yapmak zorunda olduğunun altını çizdi.

YSK Başkanı Sadi Güven, "Bu seçimler çok kısa sürede oldu ve ilk defa ittifaklar oldu. YSK'de hem merkez teşkilatında hem teknik ekibin, mühendislerin, hem yurt dışında, Dışişleri Bakanlığı, hem il ve ilçe seçim kurulları çok yoğun şekilde çalıştılar. Çok kısa sürede önemli işler yaptılar. Yeni programlar hazırlandı. Ben tüm ekibime, Dışişleri ekibine Anadolu Ajansı aracılığıyla teşekkür ediyorum. 24 Haziran'da yapılacak seçimlerin ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyorum."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.