YTB'den Çanakkale projeleri programı

YTB'den Çanakkale projeleri programı
YTB Başkanı Bülbül:- "Bütün bu coğrafyayı da birleştiren herhalde en önemli unsur Çanakkale’dir. Bu perspektiften Çanakkale Balkanlar’dır, Ortadoğu’dur, Orta Asya’dır ve Anadolu’dur. Çanakkale aynı zamanda YTB’dir. YTB de ortak bir medeniyetin kuşaktan ku

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Doç. Dr. Kudret Bülbül, Çanakkale Zaferi'nin bir medeniyetin yeniden doğuşu olduğunu belirterek, "Bütün bu coğrafyayı da birleştiren herhalde en önemli unsur Çanakkale’dir. Bu perspektiften Çanakkale Balkanlar’dır, Ortadoğu’dur, Orta Asya’dır ve Anadolu’dur. Çanakkale aynı zamanda YTB’dir. YTB de ortak bir medeniyetin kuşaktan kuşağa taşıyıcısıdır." dedi.

YTB'nin Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılında hayata geçirdiği ve halen devam eden "100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale’de", "Çanakkale Savaşı Pul Defteri" ve "100. Yılında Çanakkale Resim, Minyatür, Makale Yarışması" projeleriyle ilgili "100. Yılında Çanakkale Projeleri" başlıklı program düzenledi.

Programda konuşan YTB Başkanı Bülbül, Çanakkale Zaferi'nin bir medeniyetin yeniden doğuşu olduğunu ifade ederek, "Bütün bu coğrafyayı da birleştiren herhalde en önemli unsur Çanakkale’dir. Bu perspektiften Çanakkale Balkanlar’dır, Ortadoğu’dur, Orta Asya’dır ve Anadolu’dur. Çanakkale aynı zamanda YTB’dir. YTB de ortak bir medeniyetin kuşaktan kuşağa taşıyıcısı olan bir kurumdur." diye konuştu.

YTB'nin sınırlı bütçesine rağmen Çanakkale ile ilgili projelere 3 milyon lira ayırdığını dile getiren Bülbül, önümüzdeki yıllarda da Çanakkale’de askerlerini kaybeden bütün ülkelerden katılımcıların yer aldığı bir program yapılması teklifinde bulundu.

Bülbül, bu tür programların her yıl tekrar edilmesi gerektiğini vurguladı.

"100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de" projesinin yürütücüsü ve Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan da Çanakkale'de düşmanın hezimete uğratıldığını hatırlattı.

Programda, Lübnan Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Chamly Halwani ile Arap Tarihçileri Birliği ve İngiliz Gazeteciler Birliği üyesi araştırmacı yazar Mahmud el-Said el-Doghim de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından YTB Başkanı Bülbül ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, programa katılımlarından dolayı Halwani ve Doghim'e hediye takdim etti.

Programda ayrıca, "100. Yılında Çanakkale" resim yarışmasında başarı ödülüne layık görülen Adilet Zanapilovu, Karim Baybutovu ve Mahina Reki'ye ödülleri takdim edildi. Ödülleri sahiplerine, Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko ve Filistin'in Ankara Büyükelçiliğinde Elçi Müsteşarı Nabeel Al Sarraj verdi.

YTB tarafından organize edilen geçen yılki "Cumhuriyet Bayramı" yürüyüşüne katılan 55 ülkeden 120 uluslararası öğrenciyi temsilen de 5 öğrenciye sertifika sunuldu. Öğrenciler sertifikaları, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül ve Sayıştay Üyesi Zekeriya Tüysüz'ün elinden aldı.

Program, fuaye alanındaki "İlim Heyeti Çanakkale'de" projesi kısa film gösterimi ve YTB'nin Türkiye burslusu öğrencileri tarafından hazırlanan "Çanakkale Türküsü" video gösterimiyle sona erdi.

Programda ayrıca "Çanakkale Savaşı Pul Defteri" adlı bir sergi de açıldı.

YTB, Çanakkale Zaferi’nin her boyutuyla anlatılması, savaşın hatıralarıyla tarih bilinci ve kimlik duygusunun güçlendirilmesi amacıyla Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılına özel, Mali Destek Programları açıklamıştı. Açıklanan programlarla YTB’ye yüzden fazla proje başvurusu yapıldığı, 15 ülkeden gelen seçkin 37 projeye destek sağlandığı belirtildi.

YTB'nin "100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale’de" projesinde, Osmanlı Devleti'nin 1915 yılında, propagandaların önüne geçmek için Suriye, Filistin ve Lübnan’dan din ve bilim adamları, politikacı, şair ve hatiplerden oluşan 31 kişilik ilim heyeti Çanakkale'ye göndermesinden yola çıkılarak, YTB'nin organizasyonunda Çanakkale’ye yeni bir ilim heyeti getirildi. Bu kapsamda, Ürdün, Tunus, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır, Lübnan, Kosova, Irak, Filistin, Bosna Hersek ve Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu 12 ülkeden 21 kişilik bir "ilim heyeti" geçen yıl Çanakkale’ye götürülmüştü.

"Çanakkale Savaşı Pul Defteri" projesi çerçevesinde de Çanakkale Savaşı ile ilgili tarihi pullar gün yüzüne çıkarılarak bir kitapta toplandı. Dört dilde yayınlanan kitapta, tarihi olaylar, önemli anlar, siyasi ve askeri aktörlere dair 100 pul yer aldı. Kitapta, pulların çıkış öyküleri, kullanım yerleri gibi önemli bilgilere de yer verildi.

"Çanakkale Savaşları konulu Resim, Minyatür ve Makale yarışması" kapsamında da Türkiye’deki uluslararası öğrenciler başta olmak üzere bütün öğrencilerden başvuru kabul edildi.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.