Yumurta iç piyasada kaldı, fiyatı düştü

Yumurta iç piyasada kaldı, fiyatı düştü
TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğünün açıkladığı rakamlara göre, mart ayında fiyatı en çok düşen ürünler arasında yüzde 12,7 ile yumurta da yer aldı- Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kula:- "Aslında okulların açık olduğu bu dön

BALIKESİR (AA) - DEVRİM DERİN - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğünün açıkladığı rakamlara göre, mart ayında fiyatı en çok düşen ürünler arasında yüzde 12,7 ile yumurta da bulunuyor.

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğünün mart ayı verilerinde, fiyatı en çok gerileyen ürünlerin başında yüzde 32,7 ile kabak geldi. Bu ürünü yüzde 23,6 ile salatalık, yüzde 19,8 ile domates ve yüzde 12,7 ile yumurta izledi.

Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'in yumurta üretiminde Türkiye'de 3'üncü sırada bulunduğunu söyledi.

Hem iç piyasaya hem de yurt dışına yumurta sattıklarını belirten Kula, fiyatların çok hassas olduğunu ve yaşanan sorunlardan etkilendiğini anlattı.

Kula, özellikle ihracattaki sıkıntılar nedeniyle yumurtaların iç piyasada kaldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yumurta ihracatı yüzde 37 civarında geriledi. Bu sorun nedeniyle iç piyasada kalan yumurtada fiyatlar düştü. Aslında okulların açık olduğu bu dönemde fiyatlar düşmezdi ancak Türkiye'de ihracata yönelik üretim de yoğun yapılıyor. İhracat olmadığı zaman bu fiyatlar hemen çöküyor. Yüzde 13'e yaklaşan fiyat düşüklüğü firmaları zorluyor. Şu anda bu fiyatlar devam eder ve yazın bir miktar daha düşerse üreten azalır. Bu koşullarda zarar ediyoruz."

- Kırmızı ve beyaz et sektörü

Kula, kırmızı ve beyaz et sektöründe de sıkıntılar yaşandığını aktardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, yurt dışından damızlık hayvan girişini yüzde 20 azaltmasının doğru bir karar olduğunu dile getiren Kula, "Üretimin kontrol altına alınabilmesi adına bu kararı olumlu buluyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de kontrolsüz üretim yapıldığında üretenlerin zarar ettiğini, işletmelerin iflasa varan sıkıntılar yaşadığını belirten Kula, "Kontrollü üretimin ana sorunu, dışarıdan gelen anaç hayvanlardı. Onun kontrolü olduğunda sorunlar azalır. Aynı şeyin beyaz et üretiminde de olması gerekiyor. Civcivin dışarıdan getirilmesi azaltılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yumurta iç piyasada kaldı, fiyatı düştü

Yumurta iç piyasada kaldı, fiyatı düştü

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.