Yürek hastaları havalara dikkat!

Yürek hastaları havalara dikkat!
Kış aylarında soğuk hava ve birlikteliğinde oluşan hava kirliliğinin özellikle, kalp ve tansiyon hastalarında ciddi tehlikeler doğurduğuna tüm dikkatleri üzerinde toplayan kardiyolog Dr. Çetin Aydın, kalp hastalarına giyinme stili , egzersiz ve beslenme k

Kardiyoloji Doktoru Çetin Aydın, özellikle yaşlı, kalp ve hipertansiyon rahataları ile aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda ağır iş ve egzersizler yapmasının, terliyken rüzgarda kalmasının kalp krizine davetiye çıkardığını belirtti .
 Dr. Aydın, bilimsel çalışmalar ışığında hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüş kalp krizi (kalp aksesi) görülme oranında göreceli olarak yüzde 2'lik bir artış meydana getirdiğini belirtti . Bu sebepten ötürü özellikle kış aylarında kalp krizi (kalp aksesi) görülme sıklığının en üst seviyelere çıktığını ifade eden Dr. Aydın, özellikle yaşlı, kalp ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunanlar ile aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda ağır iş ve egzersizler yapmasının, terliyken rüzgarda kalmasının kalp krizine davetiye çıkardığına dikkati çekti.
Kalp ve solunum yolları hastalıkları mevcut bulunan kişilerin özellikle de yaşlı hastaları havanın soğuk ve kirli olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları hususunda uyaran kardiyolog Aydın, şunları belirtti :
"Soğukta cilt damarlarımız büzüşür. Damarlardaki büzüşme kan dolaşımını engeller ve kalbin işini zorlaştırır. Kan basıncı yükselir, kanın yoğunluğu artarak pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerde artış meydana gelir. Bütün bunların sonucunda eğer bir de damarlarımızda darlık mevcutsa, damar tıkanıklığı ve kalp krizi (kalp aksesi) oluşur. Hava çok fazla soğuk olmasa dahi , özellikle rüzgarlı havalarda derinin nemli ve ıslak olması da aynı sonuçlara yol açar. Bu sebepten ötürü kalp ve solunum rahatsızlığı mevcut bulunan kişilerin ayrı bir itina göstermesi gerekmektedir. Kişilerin ağır iş ve egzersiz faaliyetlerini havanın nispeten daha sıcak olduğu öğle vakitlerine saklamaları egzersizlerini ise, evlerinde ya da kapalı mekanlarda yapmaları daha makul olacaktır."
Soğuk havalarda dikkat edilmesi lazım gelen hususlara da değinen Dr. Aydın, "Soğuk havalarda rüzgarı arkanıza alarak yürüyünüz. Çok fazla kalın giysiler yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih edilmeli. Dışarıda uzun zaman kalacak olan kişilerin baş ve ellerdeki ısı kaybını engellemek için, şapka, bere, eldiven giymelerine itina göstermeleri gereklidir. Isınmak için mutlaka alkol alınmamalı, çünkü alkol damarlarda genişlemeye sebep olacak, kan akışını yavaşlatacaktır" diyerek tavsiyelerde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.