2014 KPSS/2 tercih kılavuzunu yayınladı son dakika Tercihler nasıl yapılacak?

2014 KPSS/2 tercih kılavuzunu yayınladı son dakika Tercihler nasıl yapılacak?
ÖSYM 2014 KPSS/2 tercih kılavuzu 17 Kasım tarihinde yayındı KPSS tercihlerinde son dakika gelişmesi yaşandı ÖSYM 2014 KPSS tercih kılavuzunu yayınlandı KPSS'de Tercihler nasıl yapılacak?
ÖSYM 2014 KPSS/2 tercih kılavuzu 17 Kasım tarihinde yayınlacağı ÖSYM tarafından duyrulmuştu. KPSS-2014/2: Devlet Personel Başkanlığı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme - TERCİH klavuzu yayınlandı Tercihler https://ais.osym.gov.tr den yapılacak. Detaylar haberimizde...


KPSS tercih işlemlerine kısa bir süre kala ÖSYM beklenen kılavuzu açıklandı. Daha önce e-Devlet ve Devlet Personel Başkanlığı(DPB) bilgi sistemi yayınlamış fakat özellikle ÖSYM'den gelecek olan açıklamaya dikkat etmeleri gerektiği söylenmişti. 

2014-KPSS-2014/2: Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme İçin Tercih Kılavuzu ve Tablolar 
TERCİHLER 17 KASIM'DA BAŞLAYIP 26 KASIM'DA SONA ERECEK

KPSS tercihleri için ÖSYM'den beklenen kılavuz yayınlanması bekleniyor. Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması için artık sayılı günler kaldı. İşlemler 17 Kasım tarihinde başlayacak ve 26 Kasım tarihinde sona erecektir. 


Dün akşam saatlerinde yayınlanan kılavuz açıklamasında Yerleştirme İşlemlerinin 17 Kasım - 26 Kasım tarihleri arasında yapılacağına dikkat çekerken başka bir başvuru alınmı yapılmayacağı önemle belirtildi. 

2014/2 Memur Alımı yerleştirme işlemleri için daha önce DPB ve e-Devlet üzerinden bu açıklamalar yapılmış fakat ÖSYM'den yapılacak olan açıklamanın dikkate alınması ibaresi yer almıştır. Adaylar işlemlerini ais.osym.gov.tr üzerinden Aday Şifreleri ve TC Kimlik Numaralarını girerek gerçekleştirebilirsniz.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan başvuru alınacaktır. Bu amaçla hazırlanan Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzunda, ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyleri ayrı olmak üzere başvuru yapılabilecek kadro ve pozisyonlar yer almaktadır.

Adayların kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonları seçebilmeleri için, 5-6 Temmuz 2014 ve 27-28 Eylül 2014 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından ( Lisans ve Ortaöğretim/Ön Lisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili puanı almış olmaları gerekir. 

HANGİ PUAN TÜRLERİ KULLANILACAK?

Ortaöğretim mezunları için P94,
Ön lisans mezunları için P93 
Lisans mezunları için P3 puanı kullanılacaktır.


 

Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
 
1. Kpss tercihleri büyük ihtimalle ÖSYM tarafından tercih klavuzunun yayınlanmasına müteakip internet üzerinden yapılacaktır.  Adresinize tercih klavuzu gelmeyecek olup, tercih işlemlerinin başladığı  basın yayın araçları ve ösym' nin internet adresinden duyurulacaktır.
 
2. Yerleştirme işlemlerinde ortaöğretim mezunlar için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93 ve lisans mezunları için KPSSP3 puanı kullanılacak. Örneğin sınava ortaöğretim düzeyinden başvurduysanız fakat şimdi önlisans mezunu olduysanız, ortaöğretim düzeyinden tercih yapabilirsiniz.
 
3. Tercih başvurularının yapılacağı son güne kadar istenen şartları sağlamanız gerekir. Örneğin tercih başvurularının son gününe kadar bilgisayar sertifikanızın olması gerekir veya o tarihe kadar okulunuzdan mezun olmanız gerekir. Tercih yaparken çok dikkatli olmanız ve şartlarını sağlayamadığınız kadrolara başvurmamanız gerekir.
 
4. Memur adaylar 30 tercih yapma hakkına sahiptir. Tercih yaparken sisteme girebilmek için şifre edinmeniz gerekmektedir. Eğer daha önceki yerleştirmelerde şifre edindiyseniz onunla giriş yapabilirsiniz. Şifre almadıysanız ya da unuttuysanız "şifre edin" alanına tıklayarak kimlik bilgilerinizi girecek ve ekrandaki açıklamaları izleyerek şifrenizi alacaksınız. Eğer bilgilere e mail adresi de yazarsanız daha sonra şifrenizi unuttuğunuzda daha kolay şifreye ulaşabilirsiniz. İlk önce istediğiniz kadrodan başlayarak tercihlerinizi belirleyiniz.
 
5.  Daha önceki KPSS yerleştirmelerine başvurup yerleştirilen adaylar eğer yerleştirildikleri kurumlarca atamaları yapılmadıysa yerleştirildikleri kurum veya kuruluştan yerleştirildikleri kadro veya pozisyona atanmadıklarını gösteren resmi bir belge alarak bu belge ile birlikte şahsen Ösym' ye başvurması gerekmektedir. Yoksa tercih yapamayacaklardır.
 
6. Adaylar 30 tercih yacaklardır. İlk tercihten başlayarak o kadroyu tercih etmiş olanlar arasında puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılıyor. Yapmış olduğunuz 30 tercih listenizde yer alan hiçbir kadroya sizden daha düşük puan alan birisi atanamıyor.
 
 Adaylar tercihlerini nasıl yapmalı? Sistem nasıl işliyor
 
Türkiye’de geçmişten gelen bir alışkanlık bulunmakta olup, pek çok adayda hálá ‘torpil yapılıyor’ algısı bulunmaktadır. Bu kişileri ikna etmek de pek mümkün değil. Ancak biz yine de uyarmak gereği duyuyoruz. Zira, taşrada hálá işe girme vaadiyle adaylardan para alındığına dair bilgiler bizlere ulaşmaktadır. Oysaki, özellikle de ÖSYM tarafından yapılan bu tercih işlemlerinde torpil yapılması mümkün değildir. Her adayın elinde bir KPSS puanı bulunmaktadır. Adaylar kadrolara internet üzerinden başvurmakta; puan ve tercih üstünlüğüne göre de yerleşmektedir. Yerleştirme sonrasında ise her kadro için oluşan taban puanlar yayınlanarak adaylara, kendilerinden daha düşük puan almış aday olup olmadığını sorgulama imkanı verilecektir. 
 
Peki, 90 puan alan aday atanamıyorken, 70 puan alan nasıl atanıyor?
 
KPSS tercih kılavuzunda binlerce kadro yer alacak. Her kadroya başvurabilecek adaylar farklı farklıdır. Örneğin mühendislik mezunu olma şartını talep eden bir kadroya Maliye bölümü mezunları başvuramaz. Yani bazı bölüm mezunlarına daha fazla kadro açılırken bazı bölüm mezunlarına ise daha az açılmakta veya hiç açılmamaktadır. Örneğin kamu kurumlarının teknik ve sağlık personeline ihtiyacı fazladır. Bu nedenle de bu bölüm mezunlarına yönelik kadrolar fazla olup, puanlar da haliyle düşebilmektedir. Bazı bölüm mezunlarına yönelik olarak ise ya çok az kadro açılmakta ya da hiç açılmamaktadır. İşte bu halde, yani mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmaması halinde, aday 99 puan da alsa yapılabilecek bir şey yoktur.
 
Bir diğer husus da tercih meselesidir: Bazı adaylar çok ücra yerlerdeki kadrolar yerine daha büyük kentleri tercih edebilmektedir. Her adayın belirli sayıda tercih hakkı vardır. Örneğin 98 puan alan aday, taşradaki hiçbir kadroyu tercih etmez sadece Ankara’daki tek bir kadroyu tercih ederse açıkta kalma şansı oluşur. Zira 99 puan alan aynı niteliklere haiz bir aday da Ankara’daki kadroyu tercih ederse 98 puanlı aday başka bir yeri tercih etmediği için açıkta kalacaktır.
 
Tercih listesinin sıralaması önemli midir?
 
Tercih listesinin sıralaması önemli değildir. Bir adayın tercih listesinde yer alan kadro veya pozisyona, adaydan daha düşük puan almış birisi atanamayacaktır. Bu nedenle adayların en çok çalışmak istedikleri kadroları ÖSS tercih sisteminde olduğu gibi en üstte, en az çalışmak istedikleri kadroyu ise tercih listesinin en altına yazması gerekmektedir.
 
Başvuruda Belge ve Sertifikaların Teslim Edilmesi
**Belgelere hangi tarih itibariyle sahip olunmalıdır?
ÖSYM tarafından yürütülen KPSS yerleştirmelerinde; mezun olunduğuna dair belge, askerlik hizmetinin yapıldığına, muaf olunduğuna veya tecilli olunduğuna dair belge, bonservis belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onaylı sertifika, sürücü belgesi, ustalık-kalfalık belgesi, "Hafızlık, stajyer vaizlik, stajyer Kuran kursu öğreticiliği, imam-hatiplik veya müezzin-kayyumluk" belgesi gibi birçok belge isteniyor. İstenen tüm bu belgelere internet üzerinden başvuru yapıldığı tarih itibarıyla sahip olunması gerekir.

**Bilgisayar dersi alanlar ayrıca sertifika almalı mı?
Bazı kadrolarda "MEB'den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak" şartı aranıyor. Ancak, örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, "MEB'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, "MEB'den Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine sahip olarak değerlendirilir. Bu husus kılavuzda yazmakta olup bu durumdaki adayların ayrıca sertifika almasına gerek bulunmaz.

**Yüksek lisans öğrenimine göre kadrolara başvuru yapabilir miyim?
Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamalarda lisans mezuniyeti dikkate alınıyor. Yüksek lisans öğrenimine dayanarak bir kadroya başvurulamıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum