2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
CHP İzmir Milletvekili Temizel:"Büyük kentlerde gettolar oluşmaya başladı. İstanbul'da bazı mahallelerde bunu görüyoruz. Sitelerin etrafında yüksek duvarlar, kapılarında özel güvenlik var"- HDP İzmir Milletvekili Kürkcü:"(Son terörist öldürülünceye kadar)

TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, büyük kentlerde gettolar oluşmaya başladığını ifade ederek, "İstanbul'da bazı mahallelerde bunu görüyoruz. Sitelerin etrafında yüksek duvarlar, kapılarında özel güvenlik var." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen İçişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri görüşlerini açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Temizel, Türkiye Cumhuriyetinin hukuk devleti olduğunu söyleyerek, temel hak ve özgürlükler korunduğu sürece ülkede sorun yaşanmayacağını belirtti.

Avrasya koşusunda bir grup insanın üstleri çıplak koştuğunu gördüklerini ifade eden Temizel, "Bu kişiler Ali İsmail Korkmaz tişörtü ile koşuyorlar. Buna izin verilmediği için de tişörtlerini çıkarıp üstleri çıplak koşuyorlar. Bu uygulamayı kabul edemeyiz." diye konuştu.

Temizel, büyük kentlerde gettoların oluşmaya başladığına dikkati çekerek, "Büyük duvarlarla, tellerle korunmuş siteler oluşmaya başladı. Özellikle İstanbul'da bazı mahallelerde bunu görüyoruz. Sitelerin etrafında yüksek duvarlar, kapılarında özel güvenlik var. Eğer mesele güvenlikse, bazı haller dışında özel güvenlik olmaz. Teker teker bireysel güvenliği sağlayarak toplumsal güvenliği sağlayamazsınız. ODTÜ'de güvenlik görevlilerinin rektörün eşine yaptıklarını gördünüz." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Temizel, Türkiye'de yakın koruma olgusunun değiştiğini, kişiler için koruma amacı dışında prestij olmaya başladığını vurguladı.

Salona giden koridorda çok sayıda bakanlık çalışanının kalabalık oluşturması üzerine, Temizel, "Salona girerken yaşanan durumu bazı arkadaşlarımız dile getirdi. Meclis en güvenli yerdir. Bu kadar korumaya ihtiyaç var mı? Hepsinin bellerinde silahlar, hatta bazen ağır silahlar bile görüyoruz. Bu güvenlik değil." görüşünü savundu.

- "OHAL'in kendisi, işlerin iyi gitmediğine dair işarettir"

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun terörle mücadelede öldürülen insan sayısı ve diğer konular hakkında bilgi verdiğini belirterek, "Gözaltına alınan ve tutuklanan insan sayısı, tahrip edilen araç ve gereçler, bundan etkilenen binlerce insan. Her şeye terörle mücadele adı altında bakmak gerekirse, bu başarı olarak değerlendirilebilir ama biz öyle değerlendirmiyoruz. OHAL'in kendisi, zaten işlerin iyi gitmediğine dair bir işarettir." dedi.

"OHAL'in neredeyse kalıcılaşacağı bir rejime doğru gidiyoruz." diyen Kürkcü, "OHAL'in iki nedeni vardır. Birincisi 15 Temmuz darbe girişimi, ikincisi PKK ile Türkiye devleti arasında sürüp giden silahlı çatışmadır." ifadesini kullandı.

HDP'li Kürkcü, çok sayıda HDP yöneticisinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını, gözaltına alınan 15 HDP milletvekilinden şu anda 9'unun tutuklu olduğunu söyledi. Kürkcü, "(Son terörist öldürülünceye kadar) diye ısrar edilecekse, bu daha çok can kaybı, özgürlük terki, şiddet dili ve daha çok kutuplaşma getirir." diye konuştu.

- "Sorun beka sorunudur"

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, sonuna kadar hükümetin terörle mücadelesinde arkasında olduklarının altını çizerek, "Sorun beka sorunudur, son terörist bitinceye kadar, sizlere sonuna kadar destek vereceğiz. Bu iş bitinceye kadar arkanızdayız ama bu işe sahip çıkmazsanız da yakanıza yapışırız." değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte yaşanan çözüm sürecini "ihanet süreci" olarak nitelendiren Ayhan, "Güneydoğu'da meskun mahal çatışması nasıl oldu, kim göz yumdu bunlara? Buna izin verenlerden siyasiler de dahil hesap sorulmalı." dedi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, Türkiye'nin 40 yıldır mücadele ettiği terör belasının, sınırların dışında başka ülkelerde farklı adlarla yuvalandığını söyledi.

Devletin hem fertler arasında hem de devletle fert arasındaki özgürlük ve güvenlik dengesini korumak zorunda olduğuna işaret eden Çakır, hiçbir devletin, bir örgütün silahlı ve silahsız terör eylemlerine izin veremeyeceğini ve vermemesi gerektiğini dile getirdi.

- "Karara bağlanan dosya sıfır"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de OHAL Komisyonunun çalıştırılmadığını iddia ederek, "OHAL Komisyonuna 101 bin 243 başvuru yapıldı, karara bağlanan dosya ise sıfır." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 16 ay geçtiğini anımsatan Çakırözer, şunları söyledi:

"Bu kadar zaman geçti ama kapının önüne koyduğunuz bu insanlara sadece bu 'komisyonu başvurun' dediniz. Ancak bir tek başvuru bile karara bağlanmadı, komisyonun başkanı bile yok. Bu komisyonun bir an önce çalıştırılması gerekiyor. Attığınız insanlar arasında haklarında soruşturma olmayanlar bile var.

Terör bitirildi mi? Hayır. Sadece son bir ayda 35 şehit verildi. Bu sorunu Mecliste çözebiliriz. Açılım süreci başlattınız ancak bu süreçten terör örgütü güçlenerek çıktı. Bu sorunun çözümü mutlak anlamda demokrasiden geçer."

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise bürokratların makam odalarının büyüklüğünden şikayet ederek, "İzmir Bayındır Kaymakamının odası bu odadan, bakanın odasından daha büyük." dedi.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.