5. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Programı ve Kariyer Günleri

5. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Programı ve Kariyer Günleri
YTB Başkanı Bülbül:- "Türkiye'nin medeniyet sınırları, siyasal sınırlarını fersah fersah aşmaktadır. 100 yıl önce çok daha birbirini tanıyan bir coğrafyada, geniş bir alanın ve bölgenin çocuklarıydık ama yaşadığımız yüzyıl bizi birbirimizden kopardı. Balk

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Kudret Bülbül, "Türkiye'nin medeniyet sınırları, siyasal sınırlarını fersah fersah aşmaktadır. 100 yıl önce çok daha birbirini tanıyan bir coğrafyada, geniş bir alanın ve bölgenin çocuklarıydık ama yaşadığımız yüzyıl bizi birbirimizden kopardı. Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu, Uzak ve Doğu Asya'da, Afrika'da yeni ilişkiler kurmak, kaybolan ilişkileri yeniden onarmaya yönelik pek çok programımız var." dedi.

YTB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğince düzenlenen 5. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Programı ve Kariyer Günleri, ATO Congresium'daki açılış töreniyle başladı.

Törende konuşan Bülbül, Türkiye'nin 2000'li yıllarla birlikte devasa bir kalkınma hamlesini başlattığını, demokrasi ve özgürlük çıtasını yükselttiğini belirtti.

Türkiye'nin cazibe merkezi haline geldiğini dile getiren Bülbül, Türkiye'nin göç veren değil göç alan bir ülke olduğunu kaydetti.

Tarihi, toplumu ve coğrafyası ile barışan Türkiye'ye "Yeni Türkiye" dendiğini söyleyen Bülbül, "Yeni Türkiye"nin yeni kurumlarından birinin de YTB olduğunu vurguladı.

Bülbül, YTB'nin üç alanda yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, bunlardan en önemlisinin güçlü bir diaspora olduğunu, uzun yıllardır kendi halinde ve sahipsiz bırakılan vatandaşların sahiplenildiğini ifade etti.

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde aktif ve eşit vatandaş olmaları için birçok çalışma yaptıklarını anlatan Bülbül, seçimlerden önce ilgili kurumlarla yaptıkları çalışmalarla "Yurtdışı Vatandaşlar Paketi" hazırlayarak uzun yıllardır yaşanılan sorunlara karşı çözüm ürettiklerini anımsattı.

Bülbül, yaptıkları çalışmalarla seçimlere olan katılımın yüzde 5'ten yüzde 45'lere çıktığına işaret ederek, bunun son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

Avrupa'da son dönemlerde artan İslamofobi, ırkçılık ve düşmanlıkların söz konusu olduğunu vurgulayan Bülbül, "Bunu öngörerek iki yıl öncesinden bunlarla mücadele programı başlattık." dedi.

Gençlik programları, diaspora bursları ve eğitim programları yürüttüklerini belirten Bülbül, "Türkiye'nin medeniyet sınırları, siyasal sınırlarını fersah fersah aşmaktadır. Dünyada çok az ülkede böyle bir durum söz konusu. 100 yıl önce çok daha birbirini tanıyan bir coğrafyada, geniş bir alanın ve bölgenin çocuklarıydık ama yaşadığımız yüzyıl bizi birbirimizden kopardı. Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu, Uzak ve Doğu Asya'da, Afrika'da yeni ilişkiler kurmak, kaybolan ilişkileri yeniden onarmaya yönelik pek çok programımız var." diye konuştu.

Bu kapsamda, Ahıska Türkleri, Kırım, Türkmenlere yönelik çalışmaların da olduğunu söyleyen Bülbül, YTB olarak, 2011'de 50 ülkeden 8 bin başvuru alırken, bu yıl 176 ülkeden 110 bin başvuru alan bir ülke haline gelindiğini kaydetti.

OECD'nin 2015 raporundaki 2012-2013 verilerine göre, Türkiye'nin dünyada en çok öğrenci çeken 14. ülke haline geldiğini bildiren Bülbül, bu yıl ise dünyada en çok öğrenci alan ilk 10 ülke içine yer aldıklarını tahmin ettiklerini belirtti.

Bülbül, 2011'de destekledikleri proje sayısının 24 iken, bu yılın ilk çeyreğinde ise 186'ya çıktığını kaydetti.

Nijerya'dan gelerek Türkiye'de eğitim gören Osman Sadu ise dünyada en önemli şeyin eğitim almak olduğunu kaydederek, Allah'ın ilk emrinin "Oku" olduğunu anımsattı. Sadu, Türkiye'nin bu anlamda kendilerine birçok değer kazandırdığını anlattı.

Bosna Hersek'ten gelen Emina Hasinaviç de Türkiye'de sorunlarla başa çıkmanın kolay olduğunu çünkü zorluklarla mücadele etmek için insanların yardım ettiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, etkinlik kapsamında kurulan stantları gezerek bilgi aldı.

Anadolu Ajansı standını ziyaret eden Çavuşoğlu'na AA Haber Akademisi Uzman Yardımcısı Ertan Daştan tarafından 2015 yılı almanağı takdim edildi.

"5. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Programı ve Kariyer Günleri" kapsamında AA, TRT, YTB, Dışişleri Bakanlığı, DEİK, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) gibi birçok kurumun standı yarın da ziyaret edilebilecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.