Adalet Bakanı Bozdağ:

Adalet Bakanı Bozdağ:
"Hem bir yandan 'darbe yasalarından mevzuatımızı ayıklayalım' diyeceksiniz hem de darbe yasalarının anası olan 1982 Anayasası'nı ortadan kaldırıp yerine yepyeni bir anayasa yapma iradesini sekteye uğratmak için tavır koyacaksınız veya bahane üreteceksiniz

YOZGAT (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hem bir yandan 'darbe yasalarından mevzuatımızı ayıklayalım' diyeceksiniz hem de darbe yasalarının anası olan 1982 Anayasası'nı ortadan kaldırıp yerine yepyeni bir anayasa yapma iradesini sekteye uğratmak için tavır koyacaksınız veya bahane üreteceksiniz. Bu anlaşılır bir durum değildir. CHP 1982 Anayasası'ndan rahatsız değil, bu tutumu ile 1982 Anayasası'nın ömrünü uzatmaktadır" dedi.

Bakan Bozdağ, Yozgat'ta il ve ilçe belediye başkanlarıyla istişare toplantısında bir araya geldi.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB, Barolar Birliği gibi pek çok meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yeni anayasa taslakları hazırlattıklarını ve kamuoyuna sunduklarını söyledi.

Üniversitelerde de anayasa taslakları hazırlayanlar olduğunu ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1993'te Meclis'te kurulan bir komisyonda partilerin yeni anayasa konusunda görüşleri alındı. 2011 seçimlerinden sonra parlamentoda anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu. Bütün bunların tamamı Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacının tartışma olmaktan çıktığını gösteriyor. Partiler yeni anayasayı ihtiyaç olarak görüyorlar. Topluma kendilerini bağlayıcı taahhütlerde de bulunuyorlar. CHP, MHP ve HDP'nin seçimden önce yeni anayasa konusunda söyledikleri ortada. Yeni anayasa ihtiyacının bulguları da açık. Geçen dönemde komisyon kuruldu. Bu dönemde de komisyondan önce Sayın Başbakan'ımızın, genel başkanları ziyaretlerinde yeni anayasa konusunda bir komisyon kurma ihtiyacına vurgu yapması ve liderlerin de buna pozitif yaklaşması üzerine Meclis Başkanı'mızın çağrısıyla kuruldu."

Bozdağ, AK Parti hükümetleri olarak pek çok darbe yasasını hukukun dışına ittiklerini belirterek, "Türkiye’de herkes biliyor ki Anayasa Mutabakat Komisyonu, yeni anayasayı yapmak üzere davet edilmiş bir komisyondur. Ama maalesef buna rağmen CHP, komisyonunun çalışma usullerinin belirlendiği toplantıların birinde, isim konusunda bir görüş ileri sürdü. 'Önce darbe yasalarını mevzuatımızdan temizleyelim, sonra da anayasa için yol temizliği yapalım. Bu komisyonun adı da darbelerden arındırma temizleme komisyonu olsun' önerisinde bulunarak, adeta yeni anayasayı yapmaktan kaçan bir yaklaşım ortaya koydu" diye konuştu.

- "CHP samimi değil"

Türkiye’de darbe yasalarından herkesin şikayetçi olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Mevzuat içinden darbe yasalarını temizlemek parlamentonun, siyaset yapan herkesin görevidir. AK Parti hükümetleri olarak zaten pek çok darbe yasalarını hukukumuzun dışına itmiş durumdayız, bundan sonra da etmeye devam edeceğiz. Hükümetimizin programında da, eylem planımızda da hukukumuz içindeki darbe mevzuatını ayıklama taahhüdümüz var. Biz bunun gereğini yapacağız. Ancak CHP samimi değil. CHP samimi olmuş olsaydı, darbe yasaları konusunda ayrı bir komisyon kurulur, o komisyon o görevi yapabilirdi. Anayasa Mutabakat Komisyonu da anayasa yapmaya devam edebilirdi."

Bozdağ, 1982 Anayasası'nın "darbe anayasalarının anası" olduğunu belirterek, "Bir numaralı darbe yasası hangisidir' diye kime sorarsanız sorun herkes onun 1982 Anayasası olduğunu söyler. Hem bir yandan 'Darbe yasalarından mevzuatımızı ayıklayalım' diyeceksiniz hem de darbe yasalarının anası olan 1982 Anayasası'nı ortadan kaldırıp yerine yepyeni bir anayasa yapma iradesini sekteye uğratmak için tavır koyacaksınız veya bahane üreteceksiniz. Bu anlaşılır bir durum değildir."

CHP'nin, 1982 Anayasası'ndan rahatsız olmadığını, bu tutumuyla 1982 Anayasa'nın ömrünü uzattığını, yeni anayasa yapma iradesinin başarılı olmasını engellediğini ifade eden Bozdağ, "Umarım Meclis Başkanı'mızın yeni çağrısına cevap verirler de komisyonun çalışması yeniden mümkün olabilir. Henüz cevaplarını duymadık, inşallah olumlu bir cevap olur" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.