Afgan Mülteci Ekmek Parasını Sanatıyla Kazanıyor

Afgan Mülteci Ekmek Parasını Sanatıyla Kazanıyor
Afganistan'daki iç savaş nedeniyle 3 yıl önce geldiği Türkiye’de mesleğini sürdüren modelist Mosevi, düğün sezonunda sipariş üzerine gelinlik, diğer günlerde de araç koltuk kılıfı dikerek geçimini sürdürüyor

NEVŞEHİR (AA) - Afganistan'daki iç savaş nedeniyle ülkesinden ayrılarak 3 yıl önce geldiği Türkiye’de mesleğini sürdüren modelist Esadullah Mosevi, düğün sezonunda sipariş üzerine gelinlik, diğer günlerde de araç koltuk kılıfı dikerek geçimini sürdürüyor.

Açtığı atölyede iki Afgan kadın terzi ile kısıtlı imkanlarda üretim yapan Mosevi (34), ekmek parasını emeği ile kazanıyor.

Ülkesindeki bir fabrikada 8 yıl modelistlik yapan Mosevi, AA muhabirine, 19 yaşında terzilik yapmaya başladığını, aldığı eğitim sonrası farklı tasarımlar üretttiğini ettiğini aktardı.

İç savaştan en çok sivillerin zarar gördüğünü belirten Mosevi, Pul-i Humri şehrindeki evlerinin bombardıman sonrası kullanılamaz hale gelince Türkiye’ye sığındığını dile getirdi.

Gelinliği 150, araç koltuk kılıfını ise 10 liraya dikiyor
Mosevi, "Savaş çok uzun süredir devam ediyor, şimdilerde DAEŞ de girdi. Orada yaşamak çok zor, hiçbir imkan yok. Yaşadığımız şehirdeki evlerimize bombalar atılınca kullanılamaz hale geldi. Ülkemizde hiçbir eşyamız kalmayınca Türkiye’ye geldim." dedi.

Üç çocuğu ve eşiyle yaşadığı Nevşehir’de kısa sürede Türkçe öğrendiğini anlatan Mosevi, ticarete atılmasında ve müşterilerle iletişim kurmasında Türkçeyi öğrenmesinin kendisi için dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Mosevi, "Düğün sezonunda siparişlere göre gelinlik dikiyorum, diğer zamanlarda ise araç koltukları için kılıf dikiyorum. Gelinlik hazırlamak bir hafta sürebiliyor. Araç koltuk kılıfından özelliğine göre günde 5-6 adet üretebiliyoruz." diye konuştu.

Gelinlik imalatında, sipariş veren firmaların malzeme ve kumaşları tedarik ettiğini, kendisinin de bir gelinliği 150, araç koltuk kılıfını ise 10 liraya diktiğini söyleyen Mosevi, "Kazancımız çok olmadığı için malzemeleri kendimiz alamıyoruz. Ekmeğimizi kazanmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mosevi, zor günlerinde kendilerine kucak açan, topraklarında yaşamalarına izin veren Türk halkına hizmet etmekten mutlu olduğunu vurguladı.

"Türk halkını ailem gibi hissediyorum"
Türk halkına hayran olduğunu ifade eden Mosevi, Türkiye'ye geldiği günden beri kendisini cennette yaşıyor gibi hissettiğini dile getirerek, "Türkiye’de yabancılık çekmiyorum. Kardeşim gibi, ablam gibi, Türk halkını ailem gibi hissediyorum. Ben de dünyadaki tüm Müslümanlar da Türkiye’yi ve Türk milletini candan seviyoruz. Burada kendimizi cennette gibi hissediyoruz." dedi.

Ülkesinde çalıştığı dönemde işi nedeniyle Pakistan, İran, Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerine gittiğini söyleyen Mosevi, başka milletlerde görülmeyen birçok güzelliğin Türk halkında olduğunu, bu nedenle Allah'ın Türkiye'ye ayrı bir bereket verdiğine inandığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.